Liberalas Kęstutis Glaveckas dar Seimo salėje ketvirtadienį sakė, kad jei tokią išmoką gaus, nupirks už ją alaus ir dalins praeiviams. Nes turimų pajamų ir pensijos jam tikrai pakanka.

„Jeigu prievartiniu būdu jūs nutarsite, kad papildomai 200 eurų turiu gauti prie savo didelių pajamų, pažadu, kad tuos eurus skirsiu alui nupirkti ir žmonėms išdalinti, kuriuos tik sutiksiu“, – sakė jis.

Nuo balsavimo dar antradienį nusišalino socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Jis tada sakė niekaip nesuprantantis, kodėl jis pats turi gauti 200 eurų vienkartinę išmoką.

„Mes skirstome ne kažkokias mistines lėšas, tai mokesčių mokėtojų pinigai. Kodėl jūs man kaip pensininkui duodate, jei aš nenukentėjau nuo krizės? Aš gaunu neblogą atlyginimą, aš gaunu gana neblogą pensiją. O dabar man Seimas duoda dar 200 eurų, nes nukentėjai. (...) Bet kuo šita paskata liečia mane ir kitas pensijinio amžiaus kolegas? Todėl aš nusišalinu nuo šito balsavimo“, – sakė socialdemokratas. Ir ragino kitus kolegas daryti tą patį.

Dar neapsisprendė, ką darys su pinigais

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos narys Alfredas Stasys Nausėda (gim. 1950 m.) sakė, kad 200 eurų išmokos idėją palaikęs, o pats kol kas dar nenusprendė, ką darys su tais pinigais, jei juos gaus.

Algimantas Salamakinas

„Nei aš džiaugiuosi, nei aš liūdžiu, o ką su jais darysiu, aš dar pasitarsiu su kolegomis. Kaip darys visi, taip ir aš su jais darysiu“, – sakė A. S. Nausėda.

Svarstė, kad galbūt būtų galima tuos pinigus paaukoti

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Irena Degutienė irgi dar neturėjo aiškaus atsakymo, ką darys su gautais pinigais. Jos nuomone, sprendimas, kurį priėmė Seimas, nėra teisingas.

„Kiekvienas centas yra reikšmingas. Gal tik žmonėms atrodo, kad visi Seimo nariai yra labai turtingi. Bet vis tiek tai yra neteisinga – kai esi Seimo narys ir gauni pensiją, tai aš esu dirbanti pensininkė. Tokių dirbančių pensininkų yra ne tik Seime. Reikėjo ir diferencijuoti – skirti tuos 200 eurų tiems pensininkams, kurių vienintelis pajamų šaltinis yra socialinio draudimo pensija“, – kalbėjo I. Degutienė.

Parlamentarė mano, kad greičiausiai būtų sudėtinga nepriimti tos išmokos, tačiau svarstė, kad galbūt tuos pinigus būtų galima paaukoti labdarai.

„Aš gi negaunu į rankas tų pinigų, „Sodra“ juos perveda automatiškai. Nebent galiu tuos 200 eurų kažkam paaukoti, pavyzdžiui, „SOS vaikų kaimų“ arba dar kažkam“, – kalbėjo I. Degutienė.

Paaukos savo rinkiminės apygardos daugiavaikei šeimai

Po balsavimo Seimo narys, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos atstovas Antanas Vinkus Delfi sakė, kad nors šių pinigų neprašė – juos žada paaukoti.

Ramūnas Karbauskis, Antanas Vinkus

„Aš toks pats pilietis, kaip ir kiekvienas kitas. Seimas šiandien priėmė tokį nutarimą, tikiu, kaip suprantame, „Sodra“ realizuos jį. Aš tų pinigų neprašiau, bet kadangi tai patvirtino, gavęs tuos pinigus, tvirtai pareiškiu, esu iš daugiavaikės šeimos, Kretingos – Palangos apygardoje, Kretingoje įteiksiu daugiavaikei šeimai šią sumą kaip paramą“, – Delfi sakė A. Vinkus. Į Seimą A. Vinkus buvo išrinktas būtent. Kretingos-Palangos apygardoje.

Pranckietis ragino aukoti

Seimo pirmininkas V. Pranckietis siūlo pensinio amžiaus sulaukusiems Seimo nariams, kurie taip pat gaus vienkartines 200 eurų išmokas, jas paaukoti kitiems.

„Aš labai skatinčiau tai, kad gaudami daugiau, jie ir galėtų dalintis daugiau. Manau, lengviausia galimybė yra aukoti, nes atsisakyti yra sudėtinga, mes turėtume keisti įstatymus, kad atlyginimai Seimo narių būtų sumažinti. O aukojimas yra kelias, kai tu gali pasidalinti ir nebūtina to labai garsiai viešinti, kur, kam ir kiek ir ko padovanojai“, – antradienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.