Žemųjų Šančių bendruomenės laiškas

Portale „Kas vyksta Kaune“ antradienį pateiktas komentaras apie tai, kokioje stadijoje šiuo metu yra naujosios gatvės palei Nemuną planai. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras jame patvirtino, kad pernai, pristatant priešprojektinius gatvės Žemuosiuose Šančiuose sprendinius, sulaukta nemažai pasiūlymų ir pastabų. Anot jo, tolesni gatvės planavimo veiksmai bus atliekami tik po išsamaus situacijos vertinimo, atsižvelgus į kauniečių nuomonę bei įžvalgas.

Po šio pasisakymo „Delfi“ redakciją pasiekė Žemųjų Šančių bendruomenės viešas kreipimasis į Paulių Kerą ir miesto tvarkymo skyriaus vedėją Aloyzą Pakalniškį su prašymu viešai atsakyti į bendruomenei kylančius klausimus.

„Šių metų balandžio 28 d. Ž. Šančių bendruomenė ir miesto aktyvistai, perskaitę Kauno miesto valdžios atstovų komentarus „Kas vyksta Kaune“ publikuotame straipsnyje „Šventė Žemuosiuose Šančiuose: gyventojai paminėjo gatvės nebuvimą (atnaujinta)”, liko nustebę dėl teiginių apie viešai deklaruotą bendravimą su Žemųjų Šančių bendruomene bei valstybinių žemių užgrobimą“, – rašoma laiške.

Bendruomenei kylantys klausimai

„Šiuo metu tęsiame bendravimą su Žemųjų Šančių bendruomenėmis: renkame informaciją, įsiklausome į šančiškių nuomonę ir argumentus bei juos vertiname. Tai yra ilgas, tačiau būtinas procesas, siekiant gauti optimalų rezultatą, kuris tenkintų visas šalis“, – atsargią valdžios poziciją straipsnyje deklaravo P. Keras.

Žemųjų Šančių bendruomenė po šio pasisakymo prašo viešai atsakyti į jų užduodamus klausimus apie situacijos vertinimą ir informacijos rinkimą.

1. Kur ir kada buvote susitikę su Žemųjų Šančių bendruomenėmis dėl gatvės palei Nemuną projektavimo?

2. Kokiomis priemonėmis ir būdais buvo renkama informacija, kokiu būdu ir kada buvo klausiama ar atsiklausiama bendruomenių nuomonės?

3. Kada ir kaip buvo atliktas situacijos vertinimas ir kaip būtų galima jį sužinoti, jei jis yra atliktas?

P. Kero atsakymai į pateiktus klausimus

„Delfi“ pasiteiravus šių klausimų paties P. Kero, jis atsako, kad pagrindiniai savivaldybės darbuotojų ir dalies Ž. Šančių bendruomenės narių susitikimai vyko projektinių siūlymų viešinimo metu bei truputį vėliau Kauno savivaldybės Pasitarimų salėje.

„Atsižvelgus į viešinimo metu gyventojų išreikštą nuomonę bei išsakytas pastabas, projektiniams pasiūlymams nebuvo pritarta ir jokie nauji sprendiniai nebuvo siūlyti, todėl ir nebuvo diskusijos objekto.

Pastaruoju metu, ypač karantino laikotarpiu, susitikimų su „Žemųjų Šančių bendruomenės“ asociacija bei Aukštųjų Šančių bendruomene nevyko“, – tikina jis.

Sako, kad bendravimas vyksta nuolat

P. Keras pabrėžia, kad bendruomenė traktuojama ne tik kaip vienas konkretus juridinis subjektas, bet ir plačiąja prasme. Pasak jo, bendravimas su miesto gyventojais vyksta nuolat – kone kasdien sulaukiama gyventojų pasiūlymų tiek skambučiais, elektroniniais laiškais, tiek ir kitomis formomis.

„Girdime jų mintis, įsiklausome į jas ir visa tai vertiname. Nesiimame skubotų sprendimų, bet stengiamės, kad jie atlieptų gyventojų daugumos nuomonę ir lūkesčius.

Kalbant apie situacijos vertinimą – tai ne baigtinė formali procedūra, bet bendras požiūris į sprendimų priėmimą bei vykdymą. Kaip tik šiuo metu ir siekiame subendrinti visą turimą informaciją. Jos nemažai gauta ne vien minėtų susitikimų metu, bet ir raštu“, – atsako jis.

Bendruomenė prašo pateikti faktus

„Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis šnekėjo, kad šioje miesto vietoje fiksuojamas chaotiškas parkavimas, vairuotojai važiuoja kur nori ir kaip nori. Be to, esą nustatytas ne vienas atvejis, kuomet vietos gyventojai ir ten veikiantys verslai savavališkai užgrobė valstybinę žemę“, – bendruomenės laiške cituojamas naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ straipsnis.

Pasak Žemųjų Šančių bendruomenės narių, manoma, kad paskutinis A. Pakalniškio citatos sakinys galimai apgaulingas, nes bendruomenės nariai turintys dokumentą iš Nacionalinės Žemės tarnybos (NŽT) (reg. data 2019 12 05), kad jokių žemės užgrobimų ar nusavinimų Nemuno pakrantėje NŽT neužfiksavo.

„Prašome A.Pakalniškį pateikti žemės užgrobimo faktus. Jų nesant, manome, jog pripažinimo klydus paviešinimas čia būtų vienas iš deramiausių atsakų. Neatsiprašykite, jei nenorite, nebent norite...?“, – kreipiasi bendruomenės nariai.

Planuota tiesti naują gatvę ir įrengti paplūdimį

Primename, kad Kauno savivaldybė apie parengtus planuojamos gatvės priešprojektinius pasiūlymus paskelbė praėjusių metų balandį. 6 metrų pločio, 2 eismo juostų gatvė, valdžios aiškinimu, būtų skirta kauniečiams, kad šie galėtų lengviau pasiekti prie Nemuno planuojamas rekreacines erdves. Esamą susidėvėjusį dviračių ir pėsčiųjų taką numatyta atnaujinti.

Tuo metu rekreacinę zoną, pavadintą Napoleono paplūdimiu, planuota įrengti prie upės tarp Kranto 13-osios ir M. Sederavičiaus gatvių. Paplūdimyje numatytos tinklinio aikštelės, vaikų žaidimų zona ir priėjimas neįgaliesiems iki pat vandens.

Pasirašyta peticija, rengtos eitynės

Primename, kad pirmą kartą Žemųjų Šančių bendruomenės nariai atviram pokalbiui dėl Kauno valdžios siekio Nemuno pakrantę paversti nauja rekreacijos zona su privažiavimu automobiliams susitiko 2019-ųjų balandžio 27 d. Po intensyvių diskusijų pasirašyta peticija, kuri įteikta Kauno savivaldybės atstovams.

Į eitynes žaliuojančia Nemuno pakrante įvairių Kauno mikrorajonų, bendruomeninių organizacijų atstovai dar kartą susibūrė liepos antroje pusėje. Tarp akcijos leitmotyvu tapusios skanduotės „Šančiuose gyvena žmonės!“ tąkart įsiterpė su savivaldybe santaikos taip pat nerandančių Aleksoto, Lampėdžių gyventojų replikos.