Tai šalies vadovas pareiškė per interviu BNS po to, kai Baltarusijos vyriausybė trečiadienį pranešė apie branduolinio kuro atvežimą į jėgainę.

G. Nausėda sakė tikįs, kad Baltarusija nepasiduos projektą įgyvendinančios Rusijos korporacijos „Rosatom“ spaudimui spartinti darbų tempą saugumo sąskaita.

Lietuvos prezidentas sakė, kad per neseniai įvykusį pokalbį su Baltarusijos vadovu Aleksandru Lukašenka jis paragino pašalinti streso testų metų nustatytus trūkumus pagal europinius reikalavimus, ir sulaukė patikinimo, kad saugumas dėl tempo nebus aukojamas.

Anot Lietuvos prezidento, Baltarusijos veiksmai įgyvendinant saugumo reikalavimus lems dvišalių santykių pobūdį.

G. Nausėdos teigimu, Lietuva iš anksto turėjo informacijos, kad branduolinis kuras bus pristatytas į atominę elektrinę gegužės mėnesio pirmoje pusėje, ir šis žingsnis „toli gražu nereiškia čia pat sekančio šios elektrinės paleidimo“.

„Pastarojo mūsų pokalbio su Baltarusijos prezidentu A. Lukašenka metu buvo aiškiai konstatuota, kad jie tikrai nesivadovauja programa kuo greičiau ir kuo, taip sakant, nesaugiau“, – BNS sakė Lietuvos prezidentas.

„Savaime suprantama, kad jų žmonių, gyventojų saugumas jiems yra svarbus ir jie tikrai nori siekti tų saugumo standartų, kurie yra apibrėžti. Tik tai reikalas tas, kad turbūt, kad mes kai kada skirtingai suprantame tuos saugumo standartus“, – sakė G. Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, siekiant tinkamų saugumo standartų Lietuva reikalauja, kad Baltarusija bendradarbiautų su Europos Komisija ir Europos branduolinės saugos reguliuotojų grupe (ENSREG).

„Mano signalas pasiųstas buvo labai aiškus, kad iš esmės tai yra ne dvišalių Lietuvos ir Baltarusijos derybų arba bendradarbiavimo reikalas. Tai yra Europos Komisijos ir Europos branduolinės saugos reguliuotojo ENSREG'o ekspertų reikalas. Problema yra toli pranokstanti dviejų valstybių sienos problemas ir dėl tos priežasties turi būti bendradarbiavimas Baltarusijos su ES ir pasaulio bendruomene“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Tai nebuvo priimta kažkaip nedraugiškai. Supratimas, kad duoti žalią šviesą reguliuotojams siekiant įvertinti branduolinės saugos lygį šitoje elektrinėje yra visiškai normalus faktas ir jie tam veiksmui yra pasirengę“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas.

„Dabar svarbu pasiekti, kad nebūtų pasiduota tam spaudimui, kurį patiria pati Baltarusijos valdžia jau iš „Rosatomo“ pusės ir statytojų pusės. Tas spaudimas buvo pastaruosius keletą metų ir jo esmė yra labai aiški – statytojai nori greičiau paleisti elektrinę, tuo tarpu tie, kurie stato, yra suinteresuoti, be jokios abejonės, ir tos elektrinės saugumu“, – teigė G. Nausėda.

„Mūsų nuostata yra tokia, ji yra nekintanti ir ji niekada nepasikeis: saugumo reikalavimai ir streso testų rekomendacijų rezultatai turi būti įgyvendinti iki – tą aš pabrėžiau keletą kartų ir prezidentui A. Lukašenkai – iki branduolinės jėgainės paleidimo, o ne kažkada eigoje ar kažkada tai kelerių metų perspektyvoje“, – teigė prezidentas

„Matysime, kiek pakaks politinės valios ir pastangų šituos reikalavimus įgyvendinti, nes nuo jų priklausys, žinoma, ir dvišalių santykių pobūdis ir intensyvumas“, – pridūrė šalies vadovas.