Merai tokią poziciją išsakė nuotoliniu būdu pasijungę į Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį, kuriame buvo svarstomos liberalų pateiktos įstatymų pataisos, kuriomis nuo birželio 1 dienos siūloma liberalizuoti alkoholio kontrolės draudimus, ir leisti tam tikro stiprumo alkoholį pardavinėti bei vartoti paviljonuose bei paplūdimiuose.

Palangos meras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, Šarūnas Vaitkus prašė Seimo narių pritarti pateiktai įstatymo pataisą.

„Šis įstatymas, kuris galioja, šį sezoną sumažina apie 200 darbo vietų, nes verslas neina, jeigu negalima prekiauti bent nestipriu alkoholiu, kas yra daroma visame pasaulyje.

Mes netenkame daug pajamų į biudžetą. Ir taip bus sudėtinga surinkti šiais metais biudžetą. Mes labiausiai bijome, kad stipriai padidės atneštinio alkoholio vartojimas paplūdimiuose, ir mes nesumažinsime problemos“, – sakė Š. Vaitkus.

Meras sakė nepastebėjęs išskirtinų problemų, „kad kažkas padaugintų“, kada paplūdimiuose veikė kavinukės.

„Žmonės sąmoningėja, (…) vieną alaus bokalą išgeria kavinėje, ir toliau eina degintis – nėra problemų. Nesugrįžkime į sovietinius laikus, kai „žigulinis“ alus ir stiprūs alkoholiniai gėrimai buvo paprasčiausiai sumerkti jūroje“, – kalbėjo Š. Vaitkus.

Neringos meras labiausiai baiminasi dėl buitinio alkoholizmo

Neringos meras, socialdemokratas, Darius Jasaitis labiausiai baiminasi buitinio alkoholizmo, ir prašo užtikrinti stiprią kontrolę šitoje srityje.

„Buitinis alkoholizmas padarys daugiau žalos, valstybei reikės išleisti daugiau, ir „Maxima“ susižers pelnus, o mažojo verslo gal iš viso nebus“, – per posėdį kalbėjo D. Jasaitis.

Jis teigė pritariąs priemonėms, kurios mažina alkoholio vartojimą, tačiau, jo nuomone, „žmonės mažiau vartoja, kai jis legaliai parduodamas“.

„Žmonės suvartos daugiau, kai nusipirks „litriuką“, atsineš, ant saulės, nuošaliau nuėję, prigers ir užmigs. Kai jie bus prie kavinės, tai barmenas arba gelbėtojai visada pasakys, (…) galų gale, nemažai kainuoja pliaže“, – sakė D. Jasaitis.

Baiminasi dėl smulkaus verslo

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė kalbėjo, kad problema yra aktuali ne tik pajūrio kurortams.

„Tarkime, Vilniuje, suremontavus Neries pakrantę, nebūtų galimybės turėti ten lauko kavinių. Manau, kad šiuo metu, kai nebus turistų, jeigu norime visiškai sužlugdyti smulkųjį verslą, tada reikėtų nekreipti dėmesį į verslo prašymą. Lauko kavinė išsilaikyti, kad ir be galimybės prekiauti silpni alkoholiu, negali“, – sakė E. Šiškauskienė.

Perspėja, kad alkoholiu negalima spręsti COVID-19 problemų

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento laikinoji vadovė Gražina Belian atkreipė dėmesį į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendaciją, kuri sako, kad „negalima spręsti COVID-19 klausimų per alkoholio vartojimą“.

„Didinamas prieinamumas, mažinamas imunitetas, ir susirgti grėsmė yra didesnė“, – konstatavo G. Belian.

Pagal įregistruotas Alkoholio kontrolės pataisas, siūloma leisti gamyklų supilstytais į tarą natūralios fermentacijos sidru, alumi ir alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento, leisti prekiauti paviljonuose, automobilinėse parduotuvėse (iš kurių yra aptarnaujami kaimo gyventojai savivaldybės tarybos nustatyta tvarka). Taip pat alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 22 procentų, leisti prekiauti paplūdimiuose.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad „įvestos alkoholio kontrolės priemonės yra perteklinės ir darančios žalą verslui ir jo plėtrai“.

Vilniaus universiteto 2019 m. duomenimis Lietuvoje yra 5 proc. girtaujančių asmenų, šie asmenys suvartoja 35 proc. viso alkoholio kiekio. Šie girtaujantys asmenys alkoholinius gėrimus vartoja ne viešose įstaigose, renginiuose ar kitur, tačiau alkoholį vartoja namuose. 50 proc. Lietuvos gyventojų vartoja alkoholį restoranuose, kavinėse ir baruose, tačiau tai daro ne reguliariai ir nėra priklausomi nuo alkoholio. Remiantis Vilniaus universiteto tyrimu alkoholio įsigijimo ir vartojimo ribojimai nesprendžia alkoholio priklausomybės ar kitų su alkoholio vartojimu susijusių problemų, nes alkoholio vartojimo turintys asmenys vartoja alkoholinius gėrimus ne viešose įstaigose tokiose kaip restoranai, barai ar kavinės, tačiau tai daro namų sąlygomis“, – teigiama dokumente.

Įstatymo teikėjai dėsto, kad perteklinis reguliavimas daro neigiamą įtaką smulkiajam verslui bei turizmui.

„Dėl susidariusios Koronaviruso (COVID 19) situacijos siekiant sumažinti ekonominę žalą reikia sudaryti visas sąlygas verslui bei turizmui. Taip pat dėl karantino piliečiai bei šalies svečiai turi turėti visas galimybes laisvalaikio ir pasilinksminimo formas perkelti į lauko erdves, kad susidarytų kuo mažesni žmonių sambūriai vidaus patalpose.

Atsižvelgiant į anksčiau išdėstytus faktus siūloma nuo 2020 m. birželio 1d. liberalizuoti alkoholio kontrolės draudimus ir leisti tam tikro stiprumo alkoholį pardavinėti bei vartoti paviljonuose bei paplūdimiuose“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Tarp įstatymo projekto teikėjų yra liberalai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Simonas Gentvilas, Eugenijus Gentvilas.