Balsavime registravosi, tačiau savo balso neatidavė 4 socialdemokratai: Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas, Dovilė Šakalienė ir Algimantas Salamakinas, viešai pasakęs, kad balsavime nedalyvaus, nes nesupranta, kodėl jam, kaip pensininkui, Vyriausybė mokės 200 eurų išmoką.

Susilaikė opozicinės liberalų sąjūdžio frakcijos nariai: Simonas Gentvilas, Viktorija Čmilytė–Nielsen, Virgilijus Alekna, Eugenijus Gentvilas.

Seimo balsavimas po pateikimo dėl vienkartinės 200 eurų išmokos senjorams.

Taip pat susilaikė ir trys konservatorių frakcijos atstovai: Justas Džiugelis, Bronislovas Matelis ir Sergejus Jovaiša. Susilaikė ir Mišrios Seimo narių grupės narys Gintaras Steponavičius.

Iš viso balsavimui užsiregistravo 121 parlamentaras.

Nemato nuoširdaus rūpesčio

Vienintelė visame Seime šio pasiūlymo nepalaikė A. Armonaitė. Paprašyta paaiškinti savo motyvus, Seimo narė teigė, kad ši išmoka – tik ciniškas pasityčiojimas.

„Manau tai oportunizmas, kuris panašus į balsų pirkimą, o ne į nuoširdų rūpestį senjorais. Jeigu norima spręsti senelių skurdo problemą – kelkime pensijas, jos tikrai nepaprastai mažos. Ar nebus taip, kad kasdien daugėjant tūkstančiams netekusių darbo ir vėluojant paramai verslui seneliai tiesiog atiduos tuos S. Skvernelio 200 eurų savo vaikams ir anūkams.

Senjorams reikia sisteminio pensijų augimo, o jaunesniems – darbo. Ne vienkartinio išmokų lietaus prieš rinkimus. Dabartinė išmoka yra ciniškas pasityčiojimas ir, tikiuosi, kad Lietuvoje yra daug orių žmonių, kurių taip primityviai papirkti nepavyks“, – Delfi sakė A. Armonaitė.

Spręs pagal diskusiją

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovė antradienį Seimo posėdyje Monika Navickienė pabrėžė, kad atsakymai jos tikrai neįtikina.

„Manęs taip pat neįtikino jūsų paaiškinimai. Manau, kad politinė valia jūsų kaip ministro būtų ieškoti galimybių, kaip išmokėti kuo greičiau. (…) Jūsų rankose yra valstybės pinigai ir reputacijos tam tikri klausimai, ar jie nebus panaudoti vienos partijos rinkimų akcijai, kurios pasiūlytas ministras jūs esate. Išsklaidyti tokias abejones ir padaryti viską, kad tie pinigai būtų išmokėti kuo greičiau, yra jūsų atsakomybė“, – į ministrą antradienį kreipėsi parlamentarė M. Navickienė.

Balsavime po pateikimo pasiūlymui ji pritarė. Delfi parlamentarė trečiadienį sakė, kad iki šiol tiki, kad išmokos gyventojus turi pasiekti anksčiau nei rugpjūtį.

„Manau, kad jei jau yra politinė valdančiosios daugumos valia būtent tokiu būdu skatinti ekonomiką, tai reikia padaryti viską, kad ta išmoka pasiektų žmones, kiek galima anksčiau, kad tie pinigai anksčiau įsilietų į mūsų rinką, verslą. Laikausi tos pačios pozicijos, mūsų frakcija – taip pat. Mes teikiame siūlymą, kad ši išmoka turėtų būti išmokėta birželį“, – kalbėjo parlamentarė.

Trečiadienį Seimo Socialinių reikalų komitete diskutuota būtent apie tai.

„Sodra“ ir ministerija laikosi pozicijos, kad techninių galimybių išmokėti jas anksčiau nėra. Tačiau manęs tokie argumentai iki galo neįtikina. Visgi, turėtume galvoti, kad tai turėtų būti prioritetas. (…) Gal galima paieškoti būdų, kaip kitus „Sodros“ įsipareigojimus kelti į antrą planą – kad ir tų pačių anuitetų išmokėjimą, o šitą kelti į pirmą planą“, – sakė ji.

Audronius Ažubalis, Irena Degutienė, Jurgis Razma

„Balsuojant pateikime už patį projektą rodau, kad iš principo pritariu, kad tie pinigai turi būti žmonėms išmokėti. Tačiau būtina tą padaryti kuo anksčiau“, – Delfi sakė parlamentarė.

M. Navickienė tikėjosi, kad ketvirtadienį Seimo salėje kils diskusija dėl išmokėjimo laiko.

„O jeigu vis tiek principingai bus laikomasi, kad rugpjūčio mėnesį, tada galima spekuliuoti, kodėl tas atidėjimas toks yra daromas, ar nėra jokių ryšių su rinkimais. Reikės žiūrėti, kaip vyks diskusija, kokie bus papildomi argumentai, ir rytoj tikiuosi juos išgirsti“, – teigė konservatorė M. Navickienė.

Politikai nedrįsta

Liberalų sąjūdžio pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen balsavime susilaikė. Politikės teigimu, tai tik pateikimo stadija, tad atveriamas kelias diskusijai.

„Pateikimo stadijoje mes priimame sprendimą dažniausiai palaikyti, nebent projektas jau visai yra įtartinas ir blogas, atveriame duris diskusijai. Vakarykštis balsavimas buvo svarbesnis, nes klausimas labai kontraversiškas. Ne dėl to, kad pensininkams nereikėtų paramos, o dėl pasirinktos formos – vienkartinės išmokos ir kodėl pasirinkta ši grupė“, – Delfi sakė politikė.

Parlamentarė V. Čmilytė–Nielsen priminė, kad jos frakcijos kolegos registravo alternatyvų pasiūlymą – diferencijuoti išmoką pagal 3 paskutinių mėnesių gaunamos pensijos dydį.

Ramūnas Karbauskis, Antanas Vinkus

„Manau, kad tai yra rinkiminis triukas. (…) Ji sukelia labai daug klausimų, o atsakymų – nėra“, – sakė Seimo narė. Ji stebėjosi, kodėl Vyriausybė nerado mažiau nei 2 milijonų eurų socialinėms stipendijoms studentams.

„Matau tame veidmainystės ir išskaičiavimo motyvų prieš rinkimus“, – kalbėjo liberalė.

Paprašyta įvertinti kitų kolegų iš opozicijos kritiką, o vėliau šio pasiūlymo palaikymą, V. Čmilytė–Nielsen teigė, kad pozicija kai kuriems yra per griežta.

„Mažai atsiranda politikų, kurie gali atsistoti ir pasakyti, kad pensininkams nereikia skirti pinigų. Tokia pozicija daugeliui politikų yra per griežta“, – vertino parlamentarė.

Gautų 910 tūkst. gyventojų

Kaip rašo BNS, vienkartinę 200 eurų išmoką, kurią žadama išmokėti rugpjūtį, socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis pavadino trylikta pensija. Ministras antradienį sakė, kad išmokos mažins skurdą ir paskatins vartojimą.

Jei Seimas priims įstatymą, išmoką gaus 910 tūkst. gyventojų: senatvės pensininkai, netekto darbingumo, našlių, našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko, socialinės ir dar kelių šalpos pensijų, taip pat kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjai.

Kelių socialinių išmokų gavėjai galės gauti tik vieną subsidiją, ji nebus paveldima. Jokių prašymų ją gauti nereikės rašyti, o išmoka neturės įtakos skaičiuojant kitas žmogaus gaunamas socialines išmokas.

Vienkartines išmokas Vyriausybė siūlo išmokėti nuo rugpjūčio: pirmiausia pinigus gautų pensijų ir socialinių išmokų gavėjai, kuriems jos būtų paskirtos iki birželio, o jeigu vėliau, 200 eurų jie gautų su pirma išmoka.

Seimo opozicija siūlo pinigus išmokėti per keturis mėnesius nuo birželio. Opozicijos politikai pasirinktą išmokėjimo terminą sieja su spalio mėnesio rinkimais.

Iš viso tokiai išmokai numatyta 182 mln. eurų.