Vagia tai, kas papuola

Pašnekovas laidoje Delfi diena taip pat sako, kad ūkininkams nuo vagysčių nepadeda apsisaugoti net įrengtos kameros ar spynos.

„Žinote, sunku palyginti, kiek yra tų vagysčių, galbūt skaičiumi ir nebuvo tiek daug vagysčių, tačiau jeigu lygintume iki to, ar taip buvo vagiama iš ūkininkų, tada jau galima sakyti, kad nemažai“, – laidos pradžioje sako ūkininkas.

Anot pašnekovo, vagišiai griebia net ir itin brangius daiktus.

„Nukentėjo keli ūkininkai, o iš jų buvo vagiami skirtingi daiktai. Iš vieno buvo pavogta brangi kompiuterinė technika – monitoriai, valdymo blokai, įvairūs agregatai. Iš kitų ūkininkų buvo pavogtos augalų apsaugos priemonės, kurios yra tikrai brangios. Iš kito ūkininko irgi buvo pavogta sėklos žolių. Praktiškai, kas papuola, tas ir yra vagiama“, – sako jis.

Padaugėjo vagysčių iš atokių vietovių

Panevėžio apskrities policijos atstovas Tadas Martinaitis sako, jog karantino metu padaugėjo ne tik smurto artimoje aplinkoje, bet ir vagysčių. Anot jo, gana dažnai vagiama iš atokių vietovių.

Smulkūs ūkininkai, grūdai, daržas

„Kalbant apie karantino laikotarpį, tai iš tikrųjų galima išskirti tai, kad sumažėjo nusikaltimų viešoje erdvėje, natūralu, nes kavinės ir barai, naktiniai barai tiesog nedirbo. Galima išskirti tai, kad padaugėjo smurto artimoje aplinkoje ir padaugėjo vagysčių. Vagiama iš atokių vietovių, kur žmonės negyvena karantino metu, todėl tų vagysčių ir yra daugiau“, – aiškino pašnekovas.

Ūkininkas daro prielaidą, kad vagystes galima sieti su grįžtančiais emigrantais. Jo teigimu, gali būti, kad vogtais daiktais paskui prekiaujama užsienyje.

„Matote, iki paskelbiant karantiną ir ne tik šiemet, bet ir praėjusieji metai rodo, kad tokių nusikaltimų nebuvo. O kiek turiu informacijos, ankstesniais metais panašūs vogti daiktai keliaudavo iš užsienio į Lietuvą ir buvo platinami Lietuvoje. Aš sakau tik prielaidas, nežinau, kur tie daiktai nukeliauja, bet galvoju, kad tie daiktai keliauja į užsienį“, – sako ūkininkas.

Ūkininkai patruliuoja naktimis

Paklausus, kaip saugosi nuo vagišių, ūkininkas tikino, kad pradėjo patruliuoti ir budėti net naktimis.

„Kadangi dvi vagystės pasikartojo viena po kitos savaitės laikotarpyje ir jos visai greta mūsų gyvenvietės, tai keli ūkininkai susibūrėme ir nutarėme, kad tiesiog reikėtų naktimis pabudėti, pavažinėti, ir pažiūrėti, kas naktį važinėja mūsų kaime ir apylinkėse. Taip ir išėjo, kad pradėjome stebėti, o surinktą informaciją pasidalinome su policijos pareigūnais“, – sako jis.

E.Gražys aiškina, kad dabar situacija yra neeilinė, nes dalis pareigūnų karantino metu dirba iš namų, todėl yra mažiau patruliuojančių policininkų.

„Situacija yra neeilinė, pareigūnams reikia keisti grafikus dėl koronaviruso, tai todėl ir pareigūnų sumažėjo, nes iki paskelbiant karantintiną pareigūnų mašinos tikrai dažnai važinėdavo mūsų gyvenvietėje ir artimose gyvenvietėse, o dabar, kiek žinau, yra dalis pareigūnų, kurie dirba iš namų, todėl juos matome rečiau“, – laidoje pridūrė E. Gražys.

Nebepakanka net kamerų

Policijos atstovas tikina, kad tokias iniciatyvas vertina teigiamai. Anot jo, atokesnėse vietovėse gyvenantys žmonės jau ir seniau bendradarbiavo su pareigūnais ir padėjo policijos atstovams apsaugoti žmones ir jų turtą.

„Policija jau seniai turi tam tikras programas, siekiant įtraukti bendruomenes, kad jos prižiūrėtų savo turtą, bendrautų su pareigūnais. Jau seniai yra tokių žmonių, kurie padeda policijai, gyvena atokesnėse vietose ir informuoja policiją. Tai yra sveikintina, kad žmonės bendradarbiauja su pareigūnais“, – aiškino policijos atstovas.

Ūkininkas E. Gražys aiškina, kad ūkininkai turi kameras, spynas, tačiau net ir šių priemonių nepakanka, kad pavyktų apsisaugoti.

„Viskas yra įrengta (pavyzdžiui, kameros). Pas vieną žmogų, kuris buvo apvogtas, ne tik kameros buvo, bet ir sargas, todėl sakyti, kad kameras įsirengti reikia ar spynas pakeisti, net kalba neina, nes jos jau yra, bet to nepakanka, reikia dar rimčiau stebėti, todėl mes susibūrėme, patruliuojame ir saugome savo kraštą“, – laidoje pridūrė E.Gražys.