Vilniaus apygardos prokuratūros ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą rašytinio proceso tvarka išnagrinėjęs teisėjas Olegas Zaicevas paskelbė, kad ne kartą anksčiau teista ir dėl prostitucijos bausta 41 metų Žana P. turės eiti dirbti viešųjų darbų – 2 mėnesius ji neatlygintinai turės išdirbti po 20 val. per mėnesį visuomenės labui.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Žana P. iš Santaros klinikų Infekcinių ligų priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus palatos, kur buvo gydoma dėl koronavirusinės infekcijos (COVID-19 pabėgo dar balandžio 7 d. Koronavirusas jai buvo nustatytas balandžio 5 d.

Iš ligoninės pasprukusi moteris sėdo į autobusą, o vėliau – ir į troleibusą, ir grįžo į namus Gerosios Vilties g. Pakeliui ji autobuse susipažino su nepažįstamu vyru ir iš to paties butelio gėrė alkoholinius gėrimus bei užkandžiavo, taip sukeldama pavojų ne tik jam, bet ir kitiems asmenims užsikrėsti pavojinga infekcine liga.

Žana P. tą pačią dieną buvo rasta policijos pareigūnų ir, iškvietus medikus, grąžinta į ligoninę.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris per apklausą pripažino, kad pabėgdama iš Santaros klinikų sukėlė grėsmę kitiems žmonėms. Moteris aiškino, kad balandžio 3 d. iš užsienio, kur gyveno pastaruoju metu, autobusu parvažiavo į Lietuvą.

„Lietuvos pasienyje užpildžiau įteiktas pažymas, nurodžiau savo duomenis, taip pat buvo paimti mėginiai dėl viruso, – sakė moteris. – Grįžusi jaučiausi gerai, jokių simptomų nejutau.“

Moteris teigė, kad pasienyje nurodė, kad pageidauja saviizoliuotis savo namuose, tačiau tuo metu nepagalvojo, jog gyvendama bendrabučio tipo daugiabutyje, kur virtuve, tualetu ir vonios kambariu naudojasi ir kiti gyventojai, ji nesugebės išvengti kontaktų su kaimynais.

„Po kelių dienų į mano namus atvyko medikai ir policija, pranešė, jog esu užsikrėtusi ir mane nuvežė į Santaros klinikas, kur buvo paimtas pakartotinis tyrimas – visą naktį buvau laikoma palapinėje prie ligoninės, o kitą dieną mane perkėlė į palatą, tada vėl buvau informuota, kad sergu koronavirusu, – sakė moteris. – Taip pat gydytojas pateikė dokumentus ir liepė pasirašyti. Tačiau aš šių popierių neperskaičiau – tenorėjau, kad kuo greičiau mane išleistų.“

Moteris teigė, kad gydytojas jai žadėjo, jog ji bus išleista į namus ir net išrašė receptą medikamentams įsigyti, bet kol kas iš gydymo įstaigos neišleido ir liepė palaukti palatoje.

„Aš buvau nevalgiusi, visą naktį pralaukusi lauke palapinėje, man viskas atsibodo, todėl pagalvojau, kad galiu pabėgti pro langą“, – Žana P. ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams nurodė, jog tuo metu nepagalvojo, kad pažeidžia saviizoliacijos taisykles ir dėl to jai gali grėsti atsakomybė.

„Iš palatos išlipau pro langą ir nubėgau į viešojo transporto stotelę, kadangi važiavo greitasis autobusas – su juo važiavau iki „Žaliojo tilto“ stotelės ir ten persėdau į troleibusą, – sakė moteris. – Važiuojant autobusu išgėriau alaus su vyriškiu, kurio nepažinojau, jį mačiau pirmą kartą.“

Žana P. tikino, kad „gėrė alų, nes buvo susijaudinusi“.

„Išlipusi iš troleibuso grįžau namo, bet vos spėjusi užeiti į savo butą išgirdau, kaip kieme kažkas pradėjo teirautis apie mano butą – pažiūrėjusi pro langą pamačiau pareigūnus, supratau, kad jie ieško manęs, todėl nieko nelaukusi išėjau į kiemą, o iš ten ją medikai mane grąžino atgal į Santariškes“, – sakė bėglė.

Ji tikino, kad gailisi dėl tokio savo neatsakingo poelgio, tačiau esą „tuo metu tai pasirodė tinkamiausias sprendimas“.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas O. Zaicevas pažymėjo, kad Žana P. pažeidė saviizoliacijos sąlygas.

„Pabėgimas iš gydymo įstaigos, viešojo transporto naudojimas, siekiant grįžti į gyvenamąją vietą, saugaus atstumo nesilaikymas, bei bendravimas ir dalinimasis gėrimu su kitu asmeniu, neabejotinai sukėlė pavojų kitiems asmenims, važiavusiais viešuoju transportu ir buvusiais šalia kaltinamosios, užsikrėsti pavojinga koronaviruso liga“, – konstatavo teismas.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė ir į tai, kad ji anksčiau yra keletą kartų teista už kriminalinius nusikaltimus: vagystes, narkotikų laikymą, nesunkų sveikatos sutrikdymą. Be to, policijos duomenimis, anksčiau moteris vertėsi prostitucija, bet pastaruoju metu Lietuvoje negyveno.