„Tai techninis sprendimas ir anksčiau „Sodra“ šio sprendimo įgyvendinti negali dėl programavimo. Mes visi norime, kad būtų kuo anksčiau, bet rugpjūtis yra anksčiausia data. Šioje vietoje mes nieko negalime padaryti. Tikrai nėra jokių bandymų vėliau mokėti šiuos pinigus. Yra pasirinktas optimaliausias, greičiausias variantas. Aš vakar mačiau „Sodros“ pažymą, kad anksčiau jie to įgyvendinti negalėtų“, – sakė jis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija antradienį Seimui teiks pataisas dėl vienkartinės 200 eurų išmokos skyrimo senyvo amžiaus ir neįgaliems gyventojams.

Kaip pranešė Vyriausybė, išmoka būtų skiriama, jeigu žmogui iki 2020 metų gruodžio 31 dienos buvo arba bus paskirta bent viena iš šių „Sodros“ išmokų: senatvės, netekto darbingumo (invalidumo) pensija, našlių, našlaičių ar maitintojo netekimo pensija, ištarnauto laiko pensija, kompensacija už ypatingas darbo sąlygas, šalpos pensija ar kompensacija ir panašiai.

Ši išmoka nukreipta į beveik 910 tūkst. asmenų.

Kaip anksčiau sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, dėl šiuo metu „Sodros“ patiriamų didelių apkrovimų išmoka gavėjus pasiektų tik rugpjūtį.

Kritikai sako, kad ši priemonė yra populistinė ir sieja ją su artėjančiais Seimo rinkimais.

Konservatoriai siūlo, kad vienkartinės išmokos gyventojus pasiektų jau birželį

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija siūlo nustatyti, kad vienkartinės išmokos gavėjų sąrašai būtų sudaromi iki šių metų gegužės 31 dienos, o šios išmokos būtų pervedamos jau birželį. Tokį pasiūlymą įregistravo Seimo nariai konservatoriai Gintarė Skaistė, Monika Navickienė ir Jurgis Razma, įvertinę „Sodros“ turimus duomenų rinkinius ir technines galimybes pervesti išmokas.

„Visų socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjų sąrašus „Sodra“ turi jau dabar. Todėl papildomi darbai būtų itin nežymūs. Taupant lėšas pervedimams ir išnešiojimui, siūlome, kad išmokos būtų išmokamos drauge su gavėjų gaunamomis pensijomis ir šalpos išmokomis. Tuo metu tiems, kurie teisę į išmoką įgautų po birželio 1 dienos, siūlome vienkartinę išmoką pervesti drauge su pirmąja mokama išmoka“, – sako projekto autoriai.

Jų nuomone, dabartinėje įstatymo redakcijoje įvardinti išmokų skyrimo ir mokėjimo terminai nėra optimalūs išmokos tikslams pasiekti. „Tiesioginės išmokos suteikia gyventojams papildomas pajamas, leidžia jas savarankiškai išleisti ir taip skatina vietos vartojimą. Todėl tikslingiausia išmokas paskirti ir išmokėti artimiausiu metu, taip siekiant paskatinti karantino metu sumenkusį vartojimą“, – sako projektą įregistravę konservatoriai.

Jie taip pat siūlo patikslinti išmokos pavadinimą, įvardinant, kad tai vienkartinė ekonomikos skatinimo išmoka socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams.

„Įvairūs moksliniai tyrimai rodo, kad pervedant besąlygines tiesiogines išmokas gavėjams labai svarbu įvardinti, koks pagrindinis tokių išmokų tikslas. Tai padeda pasiekti išmokos tikslų. Šiuo atveju, kadangi vienkartinės išmokos yra įvedamos dėl susiklosčiusios ekstremalios situacijos ir karantino metu, kai šalies ekonomika stoja, vartojimas mažėja, pagrindinis išmokos tikslas yra skatinti žmonių vartojimą ir ekonomikos atsigavimą. Todėl siūlome patikslinti išmokos pavadinimą, įvardinant, jog tai vienkartinė ekonomikos skatinimo išmoka socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams“, – sako G. Skaistė, M. Navickienė ir J. Razma.