„Kalbame su Europos Komisija, Ministrų Taryba apie tai, kad gegužės 15 diena yra maksimalus terminas, kuomet Europos vidinės sienos galėtų būti atlaisvinamos. Aišku, valstybė sprendžia dėl sanitarinių patikrinimų, jeigu tokių reikėtų, vertina savo situaciją, tai yra užsikrėtusiųjų ir ligos paplitimo skaičių“, – LRT radijui sakė R. Tamašunienė.

Vidaus reikalų ministrė primena, kad Latvija savo sienų karantino metu net nebuvo uždariusi, kaip tai padarė Lietuva ir Estija. R. Tamašunienė atkreipia dėmesį, kad Latvijoje situacija yra tikra gera, o poreikis vykti į darbus per sienas išlieka.

„Tai manome, kad režimą šiek tiek švelninsime. Kokiais būdais, tai mes dabar tarsimės su ministrais, taip pat estų norime išklausyti, kaip tas Baltijos regionas atrodys“, – sakė ministrė.

R. Tamašunienė pabrėžia, kad koronaviruso grėsmės akivaizdoje šalyse buvo priimti skirtingi ribojimai, todėl, pasak ministrės, dabar labai svarbu bendros pozicijos formavimas.

„Lietuvoje sienos uždarytos iki gegužės 14 dienos 18 valandos, ir dabar mes atidarėme notifikavimo procesą, įspėdami Europos Sąjungos valstybes, mūsų kaimynes, kad gali būti taip, kad sienų kontrolė bus pratęsta, tik kalbame apie kitokį režimą, apie Europos Sąjungos piliečių galbūt vykimą konkrečiais darbo, mokymosi tikslais“, – teigė ji.

Vidaus reikalų ministrės teigimu, visa Europos Sąjunga įsitikinusi, kad iki šiol taikyti ribojimai buvo pakankami, ir diskutuoja, kad nuo gegužės 15 dienos jau būtų galima atlaisvinti judėjimą per sienas darbo bei mokymosi reikalais.

„(...) Aišku, niekas neatšaukė visiškai, nes, kaip žinoma, vis tik atsiranda užsikrėtusiųjų, ir nė viena valstybė neatšaukė sustiprinto režimo ar karantino, ar ekstremalios situacijos, ar specialiosios padėties, bet kalbame apie Europos Sąjungos vidinių sienų (atvėrimą) ir (leidimą) atvykti, išvykti bent jau verslo, mokymosi reikalais“, – informavo ministrė.

„Tuo metu kalbant apie išorines sienas (...) su Baltarusija ir su Rusija, iki birželio mėnesio vis dė to tas patikrinimas išlieka pakankamai griežtas“, – pridūrė ji.

Visgi R. Tamašunienė akcentuoja, kad apie laisvą turizmą kol kas nekalbama net Europos Sąjungoje. Ministrė pripažįsta net ir nuo birželio pradžios galimybę keliauti laisvai vertinanti labai atsargiai.