Praėjusią savaitę Seimui buvo pateikta ši 29 Seimo „valstiečių“ frakcijos narių iniciatyva.

Parlamentarai ketina prašyti KT ištirti, ar prezidento Gitano Nausėdos pernai gruodžio 16 d. dekretas, kuriuo teikta Seimui atleisti ją iš Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigų, dar nepaskyrus AT pirmininke, neprieštarauja Konstitucijos nuostatoms, konstituciniams teisėjo ir teismų nepriklausomumo, teisinės valstybės, atsakingo valdymo principams, Teismų įstatymui.

Parlamentarai taip pat nori paprašyti Konstitucinio Teismo ištirti, ar Seimo 2020 m. balandžio 21 d. priimtas nutarimas dėl S. Rudėnaitės atleidimo neprieštarauja Konstitucijai, konstituciniams valdžių padalijimo, teisėjo ir teismų nepriklausomumo, teisinės valstybės, atsakingo valdymo principams, Teismų įstatymo nuostatoms.

Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės, tokia situacija buvo užprogramuota prezidento pernai gruodžio mėnesio dekrete, į ką buvo atkreipęs dėmesį ir Seimo kanceliarijos Teisės departamentas. „Turi būti du savarankiški veiksmai, kad Seimas pirmiausia išreiškia valią dėl paskyrimo ir tik paskui, susikūrus teisiniam pagrindui, galėtų būti priimtas sprendimas dėl teisėjo atleidimo. Šiuo atveju viskas vyko vienu veiksmu“, – Seime praėjusią savaitę sakė A. Širinskienė.

Parlamentarų grupė, siūlanti kreiptis į KT, mano, kad dėl prezidento dekrete išdėstyto teikimo Seimui teisinio ydingumo susiklostė tokia situacija, kad slaptu balsavimu priimtu Seimo nutarimu AT Civilinių bylų skyriaus pirmininkė S. Rudėnaitė atleista iš pareigų nepasibaigus jos paskyrimo į šias pareigas terminui ir nesant jokio kito Konstitucijoje ar Teismų įstatyme numatyto AT skyriaus pirmininko atleidimo iš pareigų pagrindo.

Praėjusį ketvirtadienį už nutarimo projektą dėl kreipimosi į KT, kurį pateikė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, po pateikimo balsavo 88 Seimo nariai, prieš nebuvo, susilaikė vienas parlamentaras.

Tarp kreipimosi į KT iniciatorių yra Seimo nariai „valstiečiai“ Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė, Arvydas Nekrošius, Dainius Gaižauskas, Valius Ąžuolas, Jonas Jarutis, Asta Kubilienė, Arūnas Gumuliauskas.

ELTA primena, kad Seimo narių slapto balsavimo rezultatai lėmė tai, kad Seimo 2020 m. balandžio 21 d. nutarimu AT teisėja S. Rudėnaitė atleista iš šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigų, nepaskyrus jos AT pirmininke.