Panašu, kad šiuose pašaipiuose žodžiuose slypi dalis tiesos. „Delfi“ kalbinti gimnazijų vadovai patvirtino: Paskutinis skambutis greičiausiai bus organizuojamas nuotoliniu būdu, auklėtojai jau rengia kalbas. Gegužės 22-ąją skambutis skambės, nors ir virtualiai. Abiturientai raginami kurti video sveikinimus savo mokytojams.

Išleistuvių dar neatšaukė

Renginių organizatorius Remigijus Žiogas sakė, jog abiturientų išleistuvių šventės buvo užsakytos dar prieš metus. „Visi esame nežinomybėje. Jau eilę metų salės užsakinėjamos gerokai iš anksto, o tuo metu apie koronavirusą nebuvo net jokių minčių “, – kalbėjo R. Žiogas.

Visgi net šiuo atveju yra sprendimų: daugelis salių turi lauko terasas. „Žinoma, perkeliant į jas šventę būtų papildomų išlaidų. Abiturientų šventės vyks liepos mėnesį, paskutinio skambučio tikrai nebus. Teks laužyti tradicijas, tarkim, Kaune už abiturientų išleistuves yra populiaresnis Paskutinis skambutis, tačiau susitikimas taip pat perkeliamas į liepos mėnesį“, – pasakojo pašnekovas.

Dėl koronaviruso pandemijos šiemet abiturientams pagrindinė brandos egzaminų sesija vyks vėliau nei įprasta – planuojama ją vykdyti birželio 22 – liepos 21 dienomis. Ar liks laiko linksmybėms?

„Jau ir pernai abiturientai organizavo išleistuves dar nežinodami egzaminų rezultatų. Paminėjo patį faktą – baigta dvylikta klasė. Ir šiemet lygiai taip pat, jei situacija leis, švęs tarp egzaminų, jei ne – po jų“, – įsitikinęs R. Žiogas.

Daugelis abiturientų rugpjūčio mėnesį žada paskirti stojamiesiems – išleistuvių švęsti tuo metu neketina. Priėmimo į aukštąsias mokyklas prašymų registravimas nukeliamas iki rugpjūčio 18 d.

Paklaustas, kaip turėtų atrodyti šiųmetis abiturientų išleistuvių renginys, R. Žiogas tikino, šiandien sunkiai viską įsivaizduojantis, tačiau daug kas priklausys nuo to, kaip bus valdomas viruso plitimas.

Panašu, kad kol kas sekasi visai neblogai – pro biuro langą, esančiame pačiame Klaipėdos miesto centre R. Žiogas mato vis daugiau žmonių, kaukės jau visai nusmukę ant barzdų. Išleistuvės – liepos mėnesį, tad labai tikėtina, kad tuo metu abiturientai į koronavirusą jau galės pažvelgti per juoko prizmę.

Galbūt išleistuvių tortas bus medicininės veido kaukės formos, gėrimams – neva „dezinfekcinis“ skystis. „Jaunuoliai nepatenka į rizikos grupę. Manau, kad šventėje dalyvaus mažiau tėvelių ir vyresnio amžiaus mokytojų“, – svarstė renginių organizatorius.


Šventę švęs, nors ir partizaniškai?

Abiturientai, anot R. Žiogo, šventę švęs, bet kokiu atveju. Jokie valdžios sprendimai esą to nepažabos – išleistuvės vyks, nors ir ne taip skambiai, nors ir be nuotraukų, video. Po iškilmingo, atsargaus atestato įteikimo bažnyčiose ar lauko erdvėse išleistuvės persikels į kaimo sodybas, paviljonus, kur jų lauks didžėjai, kitos linksmybės. „Juk abiturientams nepasakysi, kad išleistuves atšvęsime po metų ar poros. Taip nebus, kažkokia forma jos vis tiek įvyks“, – neabejojo jis.

Abiturientų išleistuvės tai ne vestuvės, kurias gali nukelti vėlesniam laikui. „Su klasiokais švęsti mokyklos baigimo faktą po metų? Daugelis jų jau studijuos ar dirbs, nebe tie interesai, nebus aktualu. Jaunimas sugalvos pačių įvairiausių būdų, kaip atšvęsti. Jei švęsti neleis – bus partizaninės išleistuvės“, – konstatavo R. Žiogas.

„Delfi“ pakalbintas kitas renginių vedėjas, „A komandos“ narys Simonas Indrašius sakė, jog „partizaninio“ abiturientų judėjimo nepalaiko – svarbiausia sveikata. Taip, renginių organizatoriai praranda pajamas, tačiau perspėja iškart – tokiose avantiūrose nė vienas jų nedalyvaus. Yra pilietiški, budrūs ir atsakingi.

Prisipažino taip pat yra girdėjęs apie tam tikrus atvejus, kad karantino metu yra samdomos sodybos – nesąžiningi susitarimai renginių organizavimo rinkoje egzistuoja, taip tiesiog bandoma išgyventi. O abiturientai labai nori švęsti, jiems atrodo, kad bus pasaulio pabaiga, jei šventė neįvyks.

S. Indrašius pabrėžė, jog iki šiol Vyriausybė nepatvirtinto jokios datos, kada bus galima organizuoti renginius iki 50 ar 100 žmonių. „Pakankamai sunku ir organizatoriams, ir užsakovams. Visiškai neaišku, kas bus toliau. Kol kas žmonės bando organizuoti, užsakinėti, išlaikyti optimistines mintis. Kaip bus iš tikrųjų – nežinia. Jaunimas švęstų, kad ir šiandien, bet situacija, deja, yra tokia“, – kalbėjo jis.

Visgi didžioji dauguma užsakovų kol kas dar prisibijo planuoti renginius – šventes perkelia į rudenį.
„Sutartys pasipildė naujais punktais: COVID-19, ekstremali situacija, pandemija. Net jei karantinas bus atšauktas, ekstremali situacija gali išlikti. Tuomet galios apribojimai skrydžiams, sienoms, taip pat ir renginiams. Minėtieji sutarčių punktai apsaugo tiek užsakovą, tiek vykdytoją. Bandome surasti aukso viduriuką, abipusį susitarimą, kad nė viena pusė nenukentėtų“, – aiškino S. Indrašius.

Paklaustas, kiek šiemet abiturientai pasirengę išleisti lėšų savo išleistuvėms, pašnekovas tikino, jog labai skirtingas sumas. Apytiksliai nuo 100 iki 250 eurų – į šią sumą įeina vakaro programa, maistas, gėrimai, sodyba ar salė. „Visada sakau – yra Vilnius ir visa likusi Lietuva. Mažesnių miestelių, kaimelių abiturientai yra pasiruošę išleisti apie 100 eurų žmogui. Tarp vilniečių gausu įvairių rekordininkų: garsesnių, populiaresnių gimnazijų arba licėjų abiturientai skiria ir 200, ir 250 eurų“, – pastebėjo S. Indrašius. Jis prognozavo, jog jei renginius bus leista organizuoti, kainos galimai išliks tokios pačios, gal šiek tiek mažesnės.

Jaunuoliai savo išleistuvėse norėtų matyti garsiausius šalies didžėjus ar profesionalaus atlikėjo, grupės pasirodymą. Vieta nemažiau svarbi – išleistuvėms renkamasi populiarius klubus, barus, kitas jaukias erdves.

ŠMSM: priklausys nuo epidemiologinės situacijos

„Delfi“ pakalbinti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovai sakė, jog Paskutinis skambutis žymi dvylikos mokslo metų pabaigą: jį mokyklos rengdavo paskutinėmis gegužės dienomis, kai abiturientams baigiasi mokslo metai.

Ar šiemet tokiu metu mokyklose galės vykti Paskutinio skambučio šventė taip, kaip buvo įprasta anksčiau, kol kas esą sunku atsakyti – tai priklausys nuo bendros epidemiologinės situacijos, nuo to, ar bus taikomas karantinas, jei taip – kokie bus jo reikalavimai. Bet kokiu atveju, Paskutinio skambučio šventei egzaminų sesija netrukdo, vienintelis galimas apribojimas yra karantinas.

Išleistuvių šventė įprastai rengiama jau po egzaminų sesijos, gavus brandos atestatus. Šiais metais dėl viruso pavėlinus brandos egzaminų sesiją, brandos atestatai bus įteikti ne liepą, o rugpjūtį. Jei virusas bus pasitraukęs, anot ŠMSM atstovų, kliūčių išleistuvių šventei nebus. „Labai suprantame abiturientų ir jų tėvelių norą gražiai, bendruomeniškai paminėti mokyklos baigimą. Tačiau visais atvejais svarbu laikytis saugumo reikalavimų, saugoti savo ir artimųjų sveikatą“, – pabrėžė ministerijos atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (567)