Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus anksčiau pranešė, kad draudimas apgyvendinti poilsiautojus turėtų būti panaikintas tik gegužės 11 d., vis dėlto anksčiau „Delfi“ rašė, kad gegužės ilgąjį savaitgalį žmonės nebuvo nusiteikę sėdėti namie ir šeštadienį užplūdo miesto gatves.

Palangos miesto bendruomenės „Santarvė“ pirmininkė naujienų portalui teigė, kad žmonės iš tikrųjų pasiilgo pajūrio ir dėl gero oro atvykėlių netrūko.

„Iš tikrųjų pastebėjome per ilgąjį gegužės savaitgalį padidėjusį atvykusiųjų skaičių, nors didelių susibūrimų nematėme. Aišku, vietiniai irgi išėjo pasimėgauti geru oru, tačiau jie žino nuošalesnes vietas ir stengiasi ten daugiau pabūti.

O atvažiavusieji, žinoma, nori pasivaikščioti Basanavičiaus gatve, nueiti iki tilto. Vis dėlto džiugu pastebėti, kad lankytojai dėvėjo apsaugos priemones, – matėme, kad žmonės dėvėjo kaukes, kai kurie ir pirštines buvo apsimovę. Turbūt labiausiai tai ir džiugina, kad žmonės į šią situaciją žiūri neabejingai“, – aiškino ji.

Pašnekovė taip pat pabrėžė, kad tie žmonės, kurie nuomoja poilsiautojams savo butus, tikrai nepažeidė apgyvendinimo draudimo.

„Tikrai nepastebėjome, kad tokių gyventojų kiemuose būtų daugiau transporto priemonių.“

Sulaukė daug skambučių

Palangos Turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė sakė, kad atvažiavusių žmonių skaičius buvo tikrai didesnis, bet negalėjo pateikti tikslaus skaičiaus.

„Vizualiai tikrai tai buvo galima matyti – tiek iš feisbuko, tiek iš nuotraukų žiniasklaidos priemonėse, tačiau neturime metodikos pasakyti, kiek tiksliai apsilankė mieste žmonių. Jau prieš ilgąjį savaitgalį mūsų centras sulaukė labai daug skambučių, buvo klausiama, kada bus leidžiamos apgyvendinimo paslaugos. Kai tik sužinojome ir buvo paskelbta, kad tai bus leidžiama daryti nuo gegužės 11 d., sulaukėme užklausų, kurie viešbučiai pirmieji pradės tas paslaugas teikti. Tiesa, paprastai visos rezervacijos daromos per specialias rezervacijos sistemas.“

Pasak vadovės, daugiausia susidomėjusiųjų yra Lietuvos gyventojai, bet turizmu Palangoje domisi ir dalis užsieniečių. R. Kmitienė prognozavo, kad ateinančią vasarą greičiausiai jų sulauksime iš kaimyninių valstybių, iš kurių Lietuvą galima laisviau pasiekti automobiliu.

„Nors srautas ir padidėjęs, reikia pabrėžti, kad daug kas Palangoje turi savo antrąjį būstą. Vieni atvyksta pailsėti į šiuos būstus, kažkuri dalis, žinoma, aplanko gimines ar draugus. Kita vertus, visi šie atvykstantieji yra mūsų miesto svečiai ir naudojasi viešųjų įstaigų paslaugomis. Džiugina, kad vietiniai verslininkai stengiasi laikytis karantino reikalavimų“, – aiškino ji.

Direktorė taip pat paminėjo, kad visi jau nekantriai laukia, kada bus galima vėl normaliai priimti atostogautojus.

Klaipėdos apskr. VPK Komunikacijos vedėja Andromeda Grauslienė komentavo, kad Palangoje karantino metu savaitgaliais visuomet išskiriama papildomų pajėgų, ir per ilgąjį savaitgalį šiame kurorte buvo surašyti 143 protokolai už KET pažeidimus, o už administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 45 str. pažeidimą surašytas tik 1 protokolas.

„Dauguma asmenų viešosiose vietose dėvėjo kaukes, tačiau atstumo laikėsi ne visi – žmonių daug ypač parkuose, paplūdimiuose, taip pat nemažai dviratininkų“, – situaciją apibendrino atstovė.