Dėl koronaviruso pandemijos pasikeitęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų darbas po truputį grįžta į įprastinį ritmą.

Nuo gegužės 4 dienos klinikose atnaujinamas planinis darbas – bus teikiamos ambulatorinės ir stacionarios paslaugos.

Apie atnaujintą planinį ligoninės darbą nuotolinės spaudos konferencijos metu informavo Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius ir direktorius medicinai ir slaugai doc. Kęstutis Stašaitis.

„Beveik po 2 mėnesių pertraukos, Kauno klinikos atnaujina planinę pagalbą. Ji bus kitokia, nei buvo anksčiau. Pirmiausia pacientas turės kreiptis į šeimos gydytoją, aptarti sveikatos būklę. Tada šeimos gydytojas kreipsis į Kauno klinikas ir pasitars dėl pagalbos“, – sakė Kauno klinikų vadovas R. Jurkevičiaus.

Jis pripažino, kad Covid-19 pandemijos fone medikai negalės dirbti taip intensyviai, kaip anksčiau. Kabinetus teks reguliariai vėdinti bei dezinfekuoti, tad vienam pacientui aptarnauti reikės apie 40 minučių. Preliminariais skaičiavimais, dėl esamų apribojimų klinikų darbo našumas sumažės apie 50 procentų.

„Mūsų teikiamų paslaugų apimtys mažės, todėl kiekviena profilinė klinika turės nusistatyti kriterijus, kurie pacientai bus aptarnaujami pirmiausia“, – sakė Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai doc. K. Stašaitis.

Jis akcentavo, kad pacientams nereikia skambinti į Kauno klinikas, tačiau būtina susisiekti su šeimos gydytoju.

„Išlaikome principą, jog pacientas kreipiasi į šeimos gydytoją, o mūsų specialistai kontaktuoja su šeimos gydytoju ir priima sprendimą dėl tolimesnės tyrimo eigos“, – sakė K. Stašaitis.

Prieš teikiant stacionarias paslaugas visiems pacientams privalomai bus atliekamas Covid-19 viruso testas. Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai K. Stašaitis sakė, jog prieš suplanuotą operaciją laukti Covid-19 viruso testo atsakymo bus galima ir namie, tačiau tam numatytos izoliacinės palatos.

Svarbu tai, kad mėginys būtų paimtas nevėliau, kaip prieš 48 valandas, o tyrimo atsakymas būtų neigiamas.

Kitiems pacientams prie įėjimo į Kauno klinikas bus matuojama temperatūra, vidun įleidžiami tik tie žmonės, kurie nejaučia viruso sukeliamo susirgimo simptomų.

Kauno klinikų atstovų teigimu, nenorint, kad patalpose susiformuotų pacientų grūstys, jie kviečiami atvykti ne anksčiau, kaip 10 minučių iki paskirto laiko. Taip pat bus ribojamas žmonių patekimas į klinikų patalpas.