Šių pinigų naudojimo pagrįstumą prižiūrinčios Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas konservatorius Antanas Matulas tai sieja su kovo viduryje paskelbtu karantinu šalyje.

„Siečiau tai su karantinu, nes negali vykti susitikimai bendruomenėse, kai važiuodami į susitikimus Seimo nariai naudoja ir transportą, ir būdavo įvairių jubiliatų sveikinimai, įvairūs pageidavimai, prašymai. Jie atkrito ir, matyt, dėl to šiek tiek sumažėjo išlaidų“, – BNS sakė A. Matulas.

Pirmą šių metų ketvirtį Seimo nariai parlamentinei veiklai išleido beveik 293 tūkst eurų. Maksimaliai jie galėjo panaudoti per 440 tūkst. eurų, arba po 3195 eurus kiekvienas parlamentaras.

Dažniausiai pinigai leisti transporto priemonėms eksploatuoti, techninei jų priežiūrai, remontui, draudimui.

Daugelis už 500–700 eurų pirko suvenyrų, štai socialdemokratė Dovilė Šakalienė tam skyrė beveik 1,8 tūkst. eurų.

Pasak A. Matulo, didesnės sumos suvenyrams metų pradžioje skirtos dėl to, kad tuomet būta nemažai valstybės švenčių. Tuomet vieni populiariausių suvenyrų – valstybės vėliavos.

„Manau, kad čia susiję su valstybinėmis šventėmis, kurios buvo sausio, vasario, kovo mėnesiais. Aš pats, pavyzdžiui, per Pakruojį, Pasvalį turiu beveik šimtą bendruomenių, gauni kvietimus į ataskaitinius, valstybės švenčių minėjimus, klausi, kokių lauktuvių atvežti, dažniausiai prašo vėliavų, knygų“, – teigė parlamentaras.

Keletas parlamentarų didesnes sumas skyrė savo veiklos ataskaitoms spausdinti ir platinti. Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tam išleido 1,7 tūkst. eurų, „valstietis“ Kęstutis Smirnovas – 1,2 tūkst. eurų, konservatorius Edmundas Pupinis – 1,18 tūkst. eurų.

Už parlamentinei veiklai skirtas lėšas Seimo nariai taip pat pirko viešosios informacijos rengėjų paslaugas. Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Juozas Imbrasas tam išleido beveik 2 tūkst. eurų, „valstiečiai“ Valius Ąžuolas, Alfredas Nausėda, Virginija Vingrienė – po kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Ketvirtadalis Seimo narių per tris mėnesius panaudojo daugiau kaip 3 tūkst. eurų, visi kiti – mažiau.

Trys parlamentarai – „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas, konservatoriai Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė – neišleido nė euro.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis panaudojo 651 eurą, praktiškai visus – suvenyrams.

Premjeras Saulius Skvernelis išleido 1059 eurus, didžiąją jų dalį – veiklos ataskaitai spausdinti ir platinti.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio ataskaitoje nurodyti 693 eurai. Jis pirko viešosios informacijos rengėjų paslaugų, mokėjo už biuro, kompiuterinės įrangos nuomą.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko teigimu, komisija du kartus per metus privalo patikrinti, ar parlamentinės lėšos naudojamos pagal patvirtintą aprašą.

„Tų pastabų buvo gana nemažai, bet nedidelėms sumoms. Gal dvidešimčiai parlamentarų išsiunčiau laiškus su pastabomis, kad jie patikslintų, pavyzdžiui, kokiam automobiliui pylė kurą, kokį automobilį remontavo, kam įteikė gėlių ir pan.“, – BNS sakė A. Matulas.

Jo duomenimis, išlaidos neužskaitytos dviem ar trims atvejais.

„Bet ten sumos buvo nedidelės – 30–50 eurų“, – teigė komisijos pirmininkas.

Opoziciniai konservatoriai siūlo, kad šalyje paskelbus ekstremalią situaciją Seimo nariams nebūtų mokamos lėšos, skirtos reprezentacijai ir parlamentinei veiklai. Jie yra parengę atitinkamas Seimo statuto pataisas.

Projekto autorių teigimu, dėl karantino blogėjant ekonominei padėčiai Seimo nariai turi solidarizuotis su visuomene ir taupyti valstybės biudžeto lėšas, skirtas ekstremaliajai situacijai valdyti.

Konservatorių frakcija taip pat yra priėmusi sprendimą, šalyje esant ekstremaliai situacijai nenaudoti parlamentinei veiklai numatytų lėšų.

Liberalų sąjūdžio iniciatyva po pateikimo pritarta kitai Seimo statuto pataisai – iki metų pabaigos perpus mažinti parlamentinei veiklai skiriamą sumą.

Tuo metu valdančiųjų „valstiečių“ lyderiai tvirtina, kad reikia ne taupyti pinigus, o atvirkščiai – kuo daugiau jų leisti ir skatinti vartojimą.

Seimo nariams kas mėnesį skiriama 0,8 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio suma išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla.

Šiuo metu tai yra kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų per mėnesį.