„200 eurų dalinimo akcija“

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen trečiadienį Vyriausybėje pristatytą socialinį paketą ir siūlomas 200 eurų išmokas rugpjūčio mėnesį, vertino kaip rinkiminę kampaniją.

„Mūsų pozicija yra tokia, kad šių 200 eurų skyrimas rugpjūčio mėnesį, pasirinktas laikas yra susijęs su rinkimų kampanija. Dėl to galima tik konstatuoti ir apgailestautai, kad vieni pirmųjų paskelbę tokį solidų verslo ir ekonomikos planą, įgyvendinime mes labai stipriai atsiliekame. Net ir šiandien, praėjus daugiau nei pusantro mėnesio nuo karantino paskelbimo. Ir šita 200 eurų dalinimo akcija yra rinkiminė“, – Seime Vyriausybės pasiūlymą vertino liberalų partijos pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen.

Politikė pabrėžė, kad senjorams papildomų pinigų tikrai reikia, tačiau tik pasirinktas laikas kelia klausimų.

Saulius Skvernelis, Gabrielius Landsbergis

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad Vyriausybės tikslinė auditorija pasirinkta gera.

„Senjorai ir kitos grupės yra teisingas taikinys paramai gauti, jos gausiai vartojančios. Pagrindinis klausimas, kuris dabar lieka – kodėl rugpjūčio mėnuo. Mano žiniomis Vyriausybė jau pasiskolino pinigus, jie greitai pasieks biudžetą, juos jau dabar galia leisti, o tai daroma rugpjūčio mėnesį“, – sakė Tėvynės sąjungos lyderis.

„Verslams reikia paramos dabar, ne rugpjūtį. Tai ko gero, kryptis yra teisinga, bet klausimų išlieka“, – sakė G. Landsbergis.


„Nieko bendro“

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis nepalaikė kalbančių, kad išmokų neturėtų gauti visi senjorai.

„Pasakyti, kad jiems (visiems, aut. p.) nereikia, tai yra tokia pozicija, bet tam aš nepritariu“, – sakė S. Skvernelis.

Jis kalbas apie patogią datą prieš pat Seimo rinkimus neigė.

„Dėl to, kad yra tam tikros procedūros. Jei kažkas galvoja, kad čia rinkimams skirta, mes tada rugsėjo mėnesį išmokėtume“, – sakė politikas.

Opozicija teigia, kad šios išmokos – rinkimų kampanija. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienio rytą žiniasklaidai tokias kalbas neigė.

„Šito koronaviruso atsiradimo datos niekas nenumatė. Šitoje situacijoje nei viena šalis nėra tikra, kada ta problema pasibaigs. Šie terminai neturi nieko bendro su rinkimais. Ta krizė yra dabar, sprendimai yra priimami dabar. (…) Nemanau, kad tas terminas yra tam, kad kuo arčiau rinkimų, manau, kad kuo greičiau“, – savo požiūrį dėstė R. Karbauskis.

Delfi primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė naujoms subsidijoms gyventojams ir darbdaviams. Paketas numato minimalios algos dydžio subsidijas laikinai nedirbusiems, o darbo netekusiems žmonėms pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka, tokią pat vienkartinę išmoką gaus sunkumų patiriantys įvairių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.