Kitas įdomus dalykas, kurį pastebėjo kai kurie notarai į šalį atslinkus koronavirusui, – padidėjęs senyvo amžiaus žmonių noras perrašyti turtus ar surašyti testamentą.

Padaugėjo vyresnių klientų

Kėdainių rajono 1-ojo biuro notarė Aušra Rabačiauskienė pripažįsta, kad vyresnių klientų iš tiesų padaugėjo.

„Jie daugiau rašo testamentų. Kiekvieną dieną priimame po kelis.

Vyresni žmonės turbūt baiminasi, kad dėl koronaviruso sukeltos ligos gali išeiti anksčiau laiko ir nesutvarkyti palikimo reikalų. Žinoma, tiesiogiai to nesako, bet tą galime pastebėti ir numanyti“, – svarstė notarė.

Ji taip pat pridūrė, jog, kalbant apie dovanojimus, tokių klientų veiksmų padidėjimo kol kas notarai dar nėra pajutę.

„Išskyrus testamentus, kitų notarų veiklų gerokai sumažėjo, – pažymėjo A. Rabačiauskienė. – Žvelgiant į priekį, nėra labai daug užsirašiusių klientų, bet kas dieną vis tiek kas nors būna.“

Atnaujinus veiklą – nekilnojamo turto sandoriai

Pasak Kėdainių rajono 3-iojo biuro notarės Loretos Palionienės, sunku surasti gyvenimo sritį, kurioje nebūtų svarbūs notarų tvirtinami dokumentai. Todėl kai teisingumo ministras patvirtino naują įsakymą, nutraukiantį notarų karantiną, notarai grįžo atlikti savo profesinės pareigos.

„Tiesa, pablogėjus pandemijos padėčiai, notarai privalėjo užtikrinti savo paties ir darbuotojų bei klientų apsaugą nuo viruso.

Apsauginių priemonių – respiratorių, pirštinių, dezinfekcinio skysčio dabar labai trūksta, todėl dalyje biurų įprastinis darbas nevyko iki praeitos savaitės pradžios, kol Notarų rūmai nepristatė būtinų priemonių“, – kalbėjo notarė.

Ji taip pat pažymi, kad Vyriausybei paskelbus karantiną ir teisingumo ministrui įvedus notarų veiklos apribojimų, liko daug pradėtų, bet nebaigtų darbų, parengtų, bet nepatvirtintų sandorių. Todėl notarams atnaujinus veiklą į biurus suskubo nekilnojamojo turto sandorių šalys.

„Lietuvoje notarai tvirtina nemažai dokumentų nuorašų – iš užsienio, pvz., Norvegijos, grįžę mūsų piliečiai siunčia dokumentus į užsienį, kad įformintų socialines pašalpas dėl nedarbo.

Kolegos pastebi, kad jei pradėtus nekilnojamojo turto perleidimo sandorius užbaigti pavyksta, naujų sandorių nėra daug, ypač, kai būstui įsigyti naudojamos skolintos lėšos.

Bankai jau nebenoriai dalina paskolas, – pasakojo L. Palionienė. – Karantinas sulėtino gyvenimo tempą, koronavirusas kelia rimtą grėsmę, todėl žmonės supranta, kad esama svarbesnių reikalų nei lėkti į notaro biurą. Reikalai daugeliu atvejų gali palaukti.“

Paslaugas teikia tik biure

2-ojo biuro notarė Ona Olesikienė taip pat sutinka, kad notarams svarbu buvo grįžti į darbą per karantiną, tačiau skirtingai nei A. Rabačiauskienė nepastebi, kad būtų padaugėję vyresnio amžiaus žmonių, norinčių greičiau sutvarkyti palikimo, dovanojimo ar testamento reikalus.

„Ne, tikrai pas mus nepadaugėjo vyresnių žmonių, norinčių perrašyti turtus, surašyti testamentus.

Vyresnio amžiaus žmonės labai atsakingai žiūri į tai. Jie skambina, sako, kad atidės visus reikalus, mes irgi jiems siūlome atidėti vėlesniam laikui.

Nieko dabar žmonės nebegalvoja apie turtus.

Jaučiu, kad visi atsakingiau žiūri į šiuo metu susiklosčiusią situaciją, – sakė O. Olesikienė. – Apskritai žmonių sumažėjo, per dieną apsilanko vos vienas kitas.“

Be to, ministro įsakymu, notarai atlieka tik būtinuosius, neatidėliotinus veiksmus.

Pašnekovės biuras šiuo metu dirba nuo 10 iki 16 valandos, o reikalui esant, savo darbo laiką gali susitrumpinti.

Taip pat įsakyme nurodyta, kad dėl notarinio veiksmo sprendžia pats notaras, atsižvelgdamas į jam pateiktą informaciją.

„Mes notarinius veiksmus atliekame tik savo biuro patalpose.

Taip kaip anksčiau važiuodavome į ligoninę ar į namus pas sergančius žmones ar, kurie negali dėl kitų aplinkybių atvykti pas notarą, šiuo metu tokios paslaugos neteikiame, – atkreipė dėmesį O. Olesikienė. – Tokių paslaugų poreikis visą laiką būdavo.

Pavyzdžiui, ligoninėje žmonės norėdavo parašyti įgaliojimus, kurie negali pensijos pasiimti būdami ligoninėje, negali bankų sąskaitų tvarkyti ar testamentą ligoninėje gulėdamas nori parašyti. Kartais nenori, kad gydytojas jam rašytų, nori su notaru susitikti ir pasikalbėti, tai dabar tokių veiksmų negalime atlikti.“

Notarė pažymėjo, kad priimami tik tie asmenys, kurie iš anksto užsiregistravę telefonu arba el. paštu.

„Turi atsiųsti visus dokumentus el. paštu ir mes tada sprendžiame susitikimo būtinumą, paskiriame laiką.

Žiūrime, kad žmonės nesusitiktų: aptarnaujame vieną klientą, išdezinfekuojame, išvėdiname patalpas ir tik tada gali ateiti kiti žmonės.

Pagal ministro įsakymą, turime teisę ir neįsileisti žmogaus, jei mums kyla kokių nors įtarimų ar žmogus neturi kaukės, kitų privalomų dalykų – jei jis yra nepasiruošęs“, – apie šiuo metu galiojančią tvarką pas notarus kalbėjo O. Olesikienė.