Iki šiol karantino metu išvykti iš šalies buvo leidžiama tik užsienyje dirbantiems arba gyvenantiems Lietuvos piliečiams – šie asmenys VSAT pareigūnams privalėjo pateikti tai įrodančius dokumentus.

Vyriausybei nuo gegužės 4 d. panaikinus šį ribojimą, Lietuvos piliečiai galės išvykti iš šalies, bet būtina žinoti keletą svarbių aplinkybių, pabrėžiama VSAT pranešime. VSAT duomenimis, Lenkija ir Rusija šiuo metu neleidžia įvažiuoti užsieniečiams, tad į jas patekti per dabar veikiančius sausumos kontrolės punktus nepavyks. Dėl individualių išimčių galimybės vykti į šias valstybes siūloma tikslintis jų diplomatinėse atstovybėse.

Baltarusija ir Latvija, VSAT duomenimis, šiuo metu užsieniečiams įvažiuoti leidžia. Taigi iš Lietuvos į Latviją nuo pirmadienio bus galima išvykti per Būtingės–Rucavos, Saločių–Grenctalės ir Smėlynės–Medumo kontrolės punktus. Į Baltarusiją asmenys patekti galėtų per šiuo metu veikiančius Medininkų–Kamenyj Logo, Šalčininkų–Benekainių ir Raigardo–Privalkos punktus.

Tačiau keliautojai į Latviją ir Baltarusiją, ypač pastarąją, turi galvoti ir apie grįžimo į Lietuvą kelius, o jie yra labai riboti. Mat tebegalioja sąlyga, kad asmenų ir (ar) jų asmeninės paskirties lengvųjų automobilių atvykimas į Lietuvos teritoriją leidžiamas tik per pasienyje su Lenkija veikiantį Kalvarijos–Budzisko bei pasienyje su Latvija veikiantį Saločių–Grenctalės punktus.

Tai reiškia, kad išvykstantysis į Baltarusiją iš jos namo galės grįžti tik per Lenkiją ar per Latviją.

Tiesa, gavus VSAT vado ar jo įgalioto asmens leidimą, galimybė grįžti būtų ne tik per Kalvarijos bei Saločių punktus. Tik būtina atminti, kad tokie atvejai yra išimtiniai ir kiekvieną kartą VSAT vertinami individualiai iš anksto gavus dokumentus.

Iš užsienio į Lietuvą grįžę asmenys ir toliau pasienyje privalės pateikti savo duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams bei laikytis 14 dienų saviizoliacijos, pažymima pranešime.

Atnaujintą Europos Sąjungos vidaus sienų kontrolę vykdanti VSAT taip pat primena, kad užsieniečių atvykimas į Lietuvą ir toliau draudžiamas. Šis draudimas netaikomas tarptautinius pervežimus vykdantiems krovinių gabentojams, diplomatams, NATO kariniuose vienetuose tarnaujantiems asmenims ir juos aptarnaujančiam personalui bei jų šeimos nariams. Išimtis taikoma ir užsieniečiams, kurie yra Lietuvos piliečių ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečių, gyvenančių Lietuvoje, šeimos nariai (tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai), sutuoktiniai, globėjai).