Kretingos rajono administracijos direktorė Jolanta Girdvainė sako, kad šiandien dirba naujai surinktas personalas. Kartenos koronaviruso židiniu tapusioje slaugos ligoninėje pakeistas net vadovas.

„Paskirtas naujas įstaigos vadovas, nes buvusi vadovė laikosi karantino. Salantų ligoninės vyr. gydytojas Tomas Skliuderis prisiėmė šitą atsakomybę. Ačiū jam. Pagrindinė užduotis šią parą buvo surasti žmonių, kurie pakeistų dirbusius slaugos darbuotojus. Dėkojame jiems, kad dvi paras dirbo ir buvo pasiruošę dirbti tiek, kiek reikės. Nuoširdus ačiū tiems, kurie aukojosi. Šįryt aštuntą valandą pakeitėme ilgai dirbusius žmones naujais darbuotojais. Labai gaila, kad itin sudėtinga rasti slaugytojų“, – dalijasi J. Girdvainė.

Anot administracijos direktorės, daugiausia pagalbos sulaukė iš Kretingos sveikatos įstaigų darbuotojų. Visos medikės yra moterys, tad prašoma pagalbos ir iš vyrų: slaugos ligoninėje yra daug gulinčių ir savarankiškai negalinčių judėti žmonių, juos reikia pakelti, apversti, o tai – sunkus fizinis darbas.

Administracijos vadovė sako, kad akivaizdu, jog medikai po darbo Kartenoje turės karantinuotis, kurį laiką jiems teks gyventi atskirai nuo savo šeimų ir negalės grįžti į darbą. J. Girdvainė teigia, kad dar reikia bent penkių žmonių.

„Šiandien turime tris komandas, kurios dirba parą. Ryt iš ryto norėtume bent vienos ar dviejų komandų, kad tas darbo režimas būtų lengvesnis jau sutikusiems dirbti žmonėms. Be to, jau vakar ieškojome galimybės, kur būtų galima apgyvendinti naujai dirbančius. Akivaizdu, kad po darbo Kartenos slaugos ligoninėje jie jau negrįš į šeimas. Esu maloniai nustebinta mūsų verslininkų. Atsiliepė „Vyšnių dvaro“ savininkai – suteikia patalpų gydytojams ir personalui apsigyventi nemokamai. Ten – nuostabi vieta. Dar ieškome, kas galėtų pamaitinti ir aprūpinti kitais daiktais“, – atvirauja J. Girdvainė.

Kretingos rajono administracijos vadovė sako, kad yra ir ne tokių teigiamų žinių.

„Liūdina, kad yra įstaigų, kurios į šitą reikalą, virusą, žiūri labai formaliai: neranda nė vieno žmogaus, tikrai galiu pasakyti, kad Visuomenės sveikatos biuras Kretingoje nuvylė. 23 žmonės, o nerado nė vieno, kuris galėtų dirbti. Yra šimtas priežasčių, kodėl jie neina, ir nė vienos, kodėl galėtų eiti. O reikia bet kokio medicininio ar sveikatos srities išsilavinimo, kuris leistų žmonėms eiti dirbti į šitas įstaigas. Jei ne pagrindine slaugytoja, tai pagalbine. Reikia rankų. Visas dabar dirbantis personalas yra moterys, vyrų nėra, dėl to dviejų rankų kartais pritrūksta, reikia keturių“, – atskleidžia pašnekovė.

Pagalbiniam personalui nereikia ir medicininio išsilavinimo, tad prašoma visų galinčių ir suprantančių padėties rimtumą prisidėti. Visi pagalbiniai darbuotojai bus apmokyti, kaip dėvėti apsauginę aprangą, visi, kuriems reikės, bus aprūpinti reikiamomis priemonėmis ir gyvenamąja vieta bei maistu. Tiesa, yra viena sąlyga – koronaviruso židinyje gali dirbti tik nesantys rizikos grupėje.

Šiuo metu Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje situacija suvaldyta. Vienas slaugomas ir koronavirusu susirgęs asmuo buvo pervežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę, dar vieno būklė stebima slaugos namuose.

Vos kilus poreikiui rasti visą naują slaugos ligoninės personalą, Kretingos rajono savivaldybė paskelbė viešai, koks atlygis lauka naujos komandos: dirbantiems dieninėje pamainoje bus mokamas 35 Eur (už 1 val.), naktinėje pamainoje – 45 Eur (už 1 val.) neatskaičius mokesčių.

Administracijos direktorė neslepia, kad piniginė motyvacija išties padėjo greitai surinkti personalą, o skambučių sulaukė iš visos Lietuvos.

„Skambinę stebisi: „Jūs tikrai tiek mokate?“ O ką daryti? Mes kartais išleidžiame pinigus ne ten, kur reikia, o, kur reikia, tiesiog nerandame galimybės ar sakome, kad yra per daug. Šioje situacijoje nėra per daug. Tegu pinigai bus paskatinimas žmonėms, parama, įvardykite, kaip norite“, – sako J. Girdvainė.

Kad nedidelio miestelio gyventojai būtų ramesni, rūpinamasi ir mobiliojo tyrimo punkto pristatymu, kad kiekvienas, kuriam neramu dėl savo sveikatos, galėtų atlikti tyrimus. Nors tokios prievolės nėra ir visas miestelis nėra įvardijamas viruso židiniu, pasak J. Girdvainės, siekiama užtikrinti žmonių ramybę.