„Ši problema jau buvo užprogramuota jau praėjusių metų gruodžio mėnesį, kada Prezidentūra pateikė netinkamai suformuluotus dekretus, tiksliau vieną dekretą. Jau tuomet buvo išsakytos grėsmės, tai tas ir įvyko. Seimo nariai balsuodami priėmė sprendimą, iš tikrųjų nežinodami, koks bus sprendimas dėl paskyrimo. Kadangi buvo teikiamas atleidimas ir tik po to paskyrimas. Tai taip ir įvyko. Pirmiausia, tai Prezidentūros klaida, akivaizdu“, – sakė S. Skvernelis.

„Seimas dabar turi įvairias galimybes. Paprasčiausia būtų naujas dekretas, jeigu jo nebus, tai bus kreipimasis į KT. Tai bus padaryta, nes pateikimas neatitiko mūsų teisės aktų reikalavimų, tai galime tik apgailestauti. Jeigu būtų daroma taip, kaip turi būti, pirmiausia teikiama kandidatūra dėl paskyrimo, jeigu yra paskiriama, tuomet atsiranda teisės pagrindas taikyti atleidimą. Tai šitų problemų dabar nebūtų. Turbūt reikia vertinti kaip tam tikrą (Prezidentūros. – ELTA) nepatyrimą“, – sakė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad Seimas pastarąją savaitę atmetė prezidento Gitano Nausėdos teiktą G. Lastauskienės kandidatūrą į Konstitucinio Teismo teisėjos pareigas. Parlamentas taip pat atmetė ir G. Nausėdos teiktą Sigitos Rudėnaitės kandidatūrą į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkes. Maža to, parlamentas ne tik nepaskyrė S. Rudėnaitės į LAT pirmininkes, bet ir atleido ją iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

Antradienį R. Karbauskis pareiškė, kad, jei G. Nausėda Seimui teiks tą pačią kandidatūrą į Konstitucinio Teismo teisėjus, bus kreipiamasi į Konstitucinį Teismą. Pasak jo, yra abejonių, ar prezidentas gali tą patį kandidatą teikti du kartus iš eilės.

Savo ruožtu G. Nausėda antradienį pakartojo, kad jo pozicija nesikeičia, ir G. Lastauskienės kandidatūra į Konstitucinio Teismo narius bei S. Rudėnaitės – į LAT pirmininkus Seimui bus teikiama antrą kartą.