Už balsavo – 9, susilaikė – 1, prieš pasisakė dar vienas komisijos narys. Toliau išvados keliauja į Seimo salę.

Komisija tyrė tris epizodus dėl galimo neteisėto interesų grupių ir valstybės politikų poveikio – Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariams, Prokuratūros veiklai. Komisija taip pat aiškinosi epizodą, kaip dėl pensijų fondų buvo kreipiamasi į Konstitucinį Teismą.

Pasak A. Širinskienės, dėl VTEK komisija pripažino, kad ji negali paneigti Mindaugo Siaurio liudijimų.

„Yra pateiktų dokumentų, ir yra tikėtina, kad ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ir tuometinis Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys, įtakojo neteisėtą VTEK valstybės tarnautojo M. Siaurio atleidimą.

Tai, kad atleidimas buvo neteisėtas, galime drąsiai konstatuoti, nes tuo laikotarpiu, kol vyko Komisijos tyrimas, buvo ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas, kuris pripažino neteisėtumą. Liudininkų parodymai parodė, kad tas neteisėtas sprendimas buvo priimtas Seimo pirmininko V. Pranckiečio kabinete, ir vėliau VTEK narių formalizuotas“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak pirmininkės, komisija pripažino, kad V. Pranckietis pateikė tikrovės neatitinkančius parodymus apie savo pažinties su M. Siauriu aplinkybes.

„Yra nuogąstavimo, kad jis, liudydamas komisijai, melavo, nes teigė, kad nepažinojo M. Siaurio, neturėjo kontaktų, nors M. Siaurio pateikti rašytiniai įrodymai, jo susirašinėjimas su V. Pranckiečiu, rodo, kad kontaktas buvo, ir M. Siaurys kurį laiką konsultavo tuometinį Seimo pirmininką“, – sakė A. Širinskienė.

Liudiję prokurorai įvardijo nemažai trūkumų

Pasak komisijos pirmininkės, tyrime dėl Prokuratūros veiklos liudijo „eilė prokurorų“, tarp kurių ir buvęs Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris.

„Viešųjų pirkimų Visagino atominėje elektrinėje bei AB „Klaipėdos nafta“ pažeidimų tyrimas Lietuvos Respublikos Generalinėje prokuratūroje 2013-2014 m. stokojo skaidrumo, su tyrimu susijusių klausimų sprendimą galimai neteisėtai įtakojant valstybės politikams“, – teigiama išvadoje.

Pasak pirmininkės, komisija konstatavo, kad ateityje išlieka rizika, kad politikai arba kitos interesų grupės gali neteisėtai įtakoti LR Generalinės prokuratūros priimamus sprendimus, ir bandyti paveikti prokurorų nepriklausomumą.

„Komisijai liudiję prokurorai įvardijo nemažai teisės aktų trūkumų“, – sakė A. Širinskienės.

Dėl sklypo už vieną eurą kreipsis į VMI

Pirmininkė pripažino, kad ištirti epizodą dėl pensijų fondų iškilo sunkumų. Ji dėstė, kad buvo aiškinamasi, kodėl didžioji konservatorių frakcijos didžioji dalis kreipėsi į Konstitucinį Teismą, „pasinaudodama pensijų fondams advokatų parengtais tekstais“.

„Mes turėjome konstatuoti, kad Komisija susidūrė su didžiuliais sunkumais, kai atsisakė liudyti tiek Gabrielius Landsbergis, tiek jo sutuoktinė. Įmonės atsisakė pateikti dokumentus.

Kaip pamenate, beliudijant vienam iš „BaltCap Infrastructure Fund“ vadovų, nuskambėjo teiginys, kad iš „BaltCap“ investicijos yra statomas pastatas, kur įsikurs „Karalienės Mortos“ mokykla ir „Vaikystės sodo“ darželis, ir todėl liudininkai teikė parodymus, kad tiek įmonė, tiek sklypas, buvo nusipirktas už vieną eurą. Nei G. Landsbergis, nei jo sutuoktinė, nei tos įmonės nesutiko pateikti dokumentus, paaiškindamos, kaip atsitiko, kad tas pirkimas kainavo tik vieną eurą“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak komisijos pirmininkė, dėl nebendradarbiavimo nebuvo galima suformuluoti išsamios išvados.

„Tik konstatavome aplinkybes, kurias matome“, – dėstė A. Širinskienė.

Pasak pirmininkės, nuspręsta, kad Komisija prašys Valstybinės mokesčių inspekcijos įvertinti šitą sandorį, ir išsiaiškinti aplinkybes.

Siūlo pakeitimus dėl VTEK ir Prokuratūros

Pasak pirmininkės, Komisija taip pat rekomendavo tobulinti VTEK veiklą reguliuojančius teisės aktus, kurie yra susiję su VTEK narių skyrimo tvarka, kad ji būtų kuo mažiau priklausoma nuo valstybės politikų įtakos.

„Kadangi konstatuota, kad neteisėtai buvo paskirtas tiek VTEK pirmininkas, taip pat ir jo sprendimai pripažinti neteisėtais, tai yra pripažinta, kad neteisėtas pirmininkas atleido M. Siaurį iš pareigų, tai kreipėmės į VTEK, prašydami atlikti tarnybinį patikrinimą, ir nustatyti, dėl kieno veiksmų susidarė tokia situacija, (…) ir, kad būtų išsiieškota žala valstybei“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak pirmininkės, dėl Generalinės prokuratūros paprašyta Seimo valdybos organizuoti darbo grupę Prokuratūros veiklos tobulinimams.

„Numatome tam tikras gaires, ką ji turėtų įvertinti: tai yra peržiūrėti generalinio prokuroro paskyrimo tvarką, tyrimų paskirstymo tvarkas. (…) Paprašėme priimti pasiūlymus dėl prokurorų atrankos skaidrumo didinimo“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Pasak pirmininkės, susidūrus su sistemingu atsisakymu liudyti komisijai, prašoma Seimo pasvarstyti dėl administracinės atsakomybės įvedimo už tokius atvejus.