Taip pat bus leidžiama nedėvėti apsauginių kaukių už gyvenamųjų teritorijų ribų, kai šalia nėra kitų žmonių, atnaujinti planines paslaugas gydymo įstaigose, lėktuvų skrydžius, profesionalūs sportininkai galės treniruotis uždarose patalpose.

Kaip informavo Ekonomikos ir inovacijų ministerija, nuo ketvirtadienio bus leidžiami visi laisvalaikio užsiėmimai atviroje erdvėje, atnaujinamos individualios sporto treniruotės uždarose erdvėse, išlaikant saugų atstumą. Taip pat nuo ketvirtadienio įsigalioja palengvinimai dėl planinių paslaugų, kaukių dėvėjimo, skrydžius bus leidžiama atnaujinti nuo gegužės 10-osios.

Dėvėti kaukės nebereikės už miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų ribų, kai 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų, išskyrus artimuosius. Kaukės taip pat nebus būtinos automobilyje važiuojant vairuotojui su giminaičiais, aukšto meistriškumo sportininkams per treniruotes. Kaukės nebebus privalomos ir vaikams, jaunesniems nei 6 metai.

Iki šiol nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones privaloma dėvėti visose viešosiose vietose, išskyrus lauko kavines.

Dabar išvykti iš Lietuvos galima tik grįžtantiems į savo nuolatinę gyvenamąją vietą ar vykstant į darbo vietą, vykdant tarptautinius komercinius pervežimus.

„Šis išbraukimas leistų išvykti iš Lietuvos iš esmės be jokių apribojimų asmenims. Norėčiau pabrėžti, kad išvykimas niekaip nekeičia atvykimo sąlygų, reguliavimų dėl izoliacijos ir kitų dalykų“, – posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Gydymo įstaigos dienos chirurgijos, stacionarines medicininės reabilitacijos paslaugas, konsultacijas, diagnostines procedūras ir kitas planines paslaugas galės teikti tik suderinusios tai su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) ir parengusios šių paslaugų atnaujinimo planus. Šiuose planuose turi būti numatytas lovų rezervas koronavirusu sergantiems pacientams, rizikos grupės ir kitų pacientų srautų valdymas. Planinės sveikatos priežiūros paslaugos buvo nutrauktos kovo viduryje šalyje paskelbus visuotinį karantiną.

Turgavietėse drabužių ir pramonės prekių prekybą leidžiama atnaujinti, jei vienam pirkėjui tenka 10 kv. metrų ploto arba vienu metu aptarnaujamas tik vienas žmogus.

Vyriausybė taip pat buvo įtraukusi palengvinimą leisti nedidelius renginius atvirose erdvėse, kai juose dalyvauja iki 10 asmenų, tačiau šio siūlymo atsisakyta, BNS informavo Vyriausybės atstovai.

Laikantis 10 kv. metrų ploto reikalavimo leista atnaujinti visus laisvalaikio užsiėmimus atviroje erdvėje. Iki šiol tokia veikla buvo galima golfo ir lauko teniso aikštynuose, lauko šaudyklose, kartodromuose, vandenlenčių parkuose.

Nuo gegužės 10-osios bus leista atnaujinti skrydžius, kuriems gavusi užsienio reikalų ministro siūlymą pritars Vyriausybė. Iki tol oro erdvė lieka uždaryta, o skrydžius ir kol kas vis dar galima organizuoti tik su specialiu susisiekimo ir užsienio ministrų leidimu.

Vyriausybė taip pat leido jūrininkų bei motociklų praktinius vairavimo mokymus, kai instruktorius ir mokinys naudojasi skirtingomis priemonėmis. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad jei situacija išliks stabili, mokymai „šiek tiek pakeičiant tvarką“ galės būti atnaujinti ir besimokantiems vairuoti lengvuosius automobilius.

„Reikėtų perduoti žinią, kad kitame posėdyje lygiai po savaitės bus priimtas sprendimas dėl praktinio mokymo leidimo“, – posėdyje sakė S. Skvernelis.