Įsisiautėjusi koronaviruso pandemija kasdien padiktuodavo naujų draudimų ir ribojimų puokštę. Šiandien, anot sprendimų priėmėjų, situacija yra gerėjanti – „plitimo kreivės plokštėja“, tad suskubta švelninti karantino sąlygas. Tačiau vis dažniau pasigirsta kalbų, jog visi leidimai gan dviprasmiški: galite prisėsti lauko kavinėje, bet tik dviese, nedėvėti kaukės, bet tik jei valgote, vesti vaikus į darželį, bet tik jei turite pažymą, atitinkate tam tikrus reikalavimus.

Iškėlė per daug sąlygų?

Sušvelninus karantino sąlygas įvairiose savivaldybėse nuo pirmadienio atidaryti darželiai vaikams tų, kurie neturi galimybių kitais būdais užtikrinti jų priežiūros ir privalo grįžti į darbo vietas. Tačiau, kad įrodytų vaikų priežiūros reikalingumą, tėvams prisakyta pristatyti tai liudijančią darbdavio pažymą ir pateikti ją darželiui. Jeigu tėvai turi nedarbingumo pažymėjimą vaikui prižiūrėti arba jiems skirta prastova, tokiu atveju jie vaiko į darželį vesti kol kas negalės.

Nenuostabu, kad didelio srauto nėra – apie tai trečiadienio rytą Seimo Švietimo ir mokslo komitete paskelbė Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Nuo pirmadienio atsidarė 147 darželiai, dauguma jų – miestuose. Veikiančių darželių vakar buvo suskaičiuota 156, į juos einančių vaikų kiek daugiau nei 500. Skaičiai tikrai menki: palyginimui, – vien sostinės darželius ne karantino metu lankė apie 30 tūkst. vaikų.

Vaikų darželio „Vaikystės takas“ vadovė Asta Kraujelienė sakė, jog sušvelninus karantino sąlygas neatsidarė, nes nebuvo poreikio. Tokių tėvų, kurie atitiktų visas sąlygas – kol kas nėra. Pašnekovės teigimu, būtų galima kalbėti apie atidarymą, jei susirinktų bent keletos šeimų atžalos. „Tačiau nesulaukėme užklausų iš tėvų, nors ir išplatinome visą informaciją. Tėvams aktualu, jie laukia, kada atsidarysime, bet, deja, šiandienos reikalavimų neatitinka. Tokios sąlygos“, – apie situaciją pasakojo A. Kraujelienė.

Kada galės pilnai atsidaryti, darželio vadovė nežino – laukia konkrečių nurodymų iš Vyriausybės.

Tęsiasi sunkūs laikai? „Taip, pajamų nėra, netekome vienų patalpų, nuomotojas nesutiko leistis į kompromisą, tad turėjome jas palikti. Ieškome kitų, jau esame numatę. Laikotarpis nelengvas, taip pat ir finansiškai“, – sakė ji.

Kad ir kaip būtų sunku, darželio vadovė pasidžiaugė, jog iki šios dienos nėra nė vienos nutrauktos sutarties: „Kalbame, informuojame tėvelius, bandome išaiškinti kokia yra situacija ir randame bendrą tašką.“

Vos paskelbus karantiną buvo nutraukta ugdymo įstaigų veikla. Tada daug aistrų sukėlė privačių darželių sprendimas ir toliau imti mokestį už paslaugas. Įmokų dydis priklausė nuo kiekvienos įstaigos atskirai, atskirų sutarčių. Teigta, jog privačios ugdymo įstaigos neturi rezervų, kaip kad savivaldybė, kuri gali mokėti atlyginimus iš biudžeto. Privačios įstaigos finansuojamos tėvų. Visgi dalis darželių priėmė sprendimą mažinti mokesčius. Tarp tokių ir „Vaikystės takas“. „Tėvai kažkiek moka už nuotolinį ugdymą, bet vėlgi – tai tik numatyta suma. Einame link to, kad jei šeima neišgali, moka – kiek gali. Yra norinčių prisidėti, suinteresuoti, kad išsilaikytume“, – sakė A. Kraujelienė.
„Nesulaukėme užklausų iš tėvų, nors ir išplatinome visą informaciją. Tėvams aktualu, jie laukia, kada atsidarysime, bet, deja, šiandienos reikalavimų neatitinka. Tokios sąlygos“

Laikosi stabiliai

Privataus lopšelio-darželio „Mažylis“ direktorė Aurėja Laukienė taip pat pastebėjo, jog tėveliai dar nejaučia poreikio vesti vaikučius į darželį – dirba nuotoliniu būdu arba turi išsiėmę nedarbingumo pažymėjimą. „Dalis bijo siaučiančio viruso, net ir galėdami neveda. Galimai startuosime nuo gegužės 4-osios. Keletas tėvelių užsiminė, jog laukia pranešimų iš darboviečių, galbūt jau galės grįžti į darbus“, – dalijosi naujienomis A. Laukienė.

Nepaisant sudėtingos padėties įmonė didelių nuostolių nepatyrė. „Nejaučiame nei pablogėjimo, nei pagerėjimo – tiesiog laikomės stabiliai. Tėveliams buvo sumažintos sąskaitos, viskas paaiškinta. Visgi atsirado tėvelių, kurie sakė – kodėl išvis turėtume mokėti?“, – neslėpė pašnekovė.

Teko paaiškinti – patalpos darželiui nepriklauso, yra nuomojamos. Buvo kalbėtasi su nuomotoju, po ilgų derybų pavyko nusiderėti dėl šiek tiek sumažinto mokesčio. Beje, tenka mokėti ir pastovius mokesčius. „Viską protingai pasiskaičiavus, sudėliojus visus skaičius, atitinkamai mažesnė ir mėnesinė sąskaita. Tėvai priėmė supratingai, didelių ginčų nekilo. Dabar kartu laukiame gerų naujienų, kada gi galėsime startuoti“, – apie šios dienos realijas kalbėjo A. Laukienė.

Nuotolinis ugdymas lopšelyje-darželyje „Mažylis“ šiuo metu nevyksta, bet tokia paslauga anksčiau buvo teikta. Šiandien darbuotojams paskelbtos prastovos. Per prastovą, anot A. Laukienės, negali reikalauti iš darbuotojų, kad jie dirbtų. „Pačioje karantino pradžioje išnaudojome kasmetinių atostogų likučius. Nepaisant to, auklėtojos parengė medžiagą, skirtą nuotoliniam ugdymui, išsiuntinėjo tėveliams“, – pasakojo lopšelio-darželio direktorė ir pridūrė, jog problemas įveikia lengviau, nes yra nedidelė bendruomenė. Darželyje tik dvi vaikų grupės, tėveliai su pedagogais susidraugavę, vieni kitus palaiko.

Vestų vaikus į darželius, bet negauna pažymų

„Delfi“ aplankytas kitas privatus darželis „Mamos Delne“ taip pat dar neatsidarė. Vadovė Solveiga Žukienė sakė, jog atlikus apklausą, nesusidarė 10 vaikų leistina grupė, tad veiklos nevykdys. „Turime realiai galinčius lankyti (su pažymomis) 6 vaikučius. Tačiau juos informavome, jog susiskambinsime kitą savaitę, vėl vykdysime apklausą dėl veiklos atnaujinimo – nuo gegužės 11d.“, – aiškino ji.

Savaime aišku, jog 3-4 vaikai, net ir 6, darželio išlaidų nepadengtų. „Būtų patiriami tik dar didesni nuostoliai ir išgyventi būtų vis sudėtingiau. Tad bendru sutarimu, veikla startuos bent su vienai grupei leistinu vaikų skaičiumi“, – sakė pašnekovė.

Daugelis šeimų, pasak S. Žukienės, atsižvelgia į karantino pabaigos datą ir atžalas ketina atvesti, kai baigsis karantinas šalyje, laukia įprastinės darželio veiklos paleidimo. Kitos šeimos augina naujagimius, tad tėvai renkasi buvimą namuose su vaikučiais. Įdomu tai, kad yra nemažai šeimų, kurios galėtų eiti į darbą ir vesti vaikučius į darželį, tačiau pažymos, jog negali dirbti iš namų neturėtų.

Paklausta, ar reikalavimų sąlygos nėra per griežtos, norint patekti į darželį, S. Žukienė sakė, jog jei nebūtų reikalinga pateikti pažymas, šiandien darželis jau būtų pradėjęs teikti paslaugas. Esą poreikis būtų nemažas, galėtų veikti dvi grupės.

Vyriausybė: draudimai galioja ir privačioms įstaigoms

Vyriausybė pratęsė karantiną iki gegužės 11 dienos, vyksta antrasis karantino švelninimo etapas.
Darželių, mokyklų, aukštojo mokslo ir kitų ugdymo įstaigų veikla vis dar yra sustabdyta. Draudimas galioja ir privačioms įstaigoms.

Nuo pat karantino pradžios darželiuose galiojo išimtis tik medikų ir medicinos sektoriaus darbuotojų vaikams. Kitų sektorių darbuotojams jokių išlygų iki šiol nebuvo. Dabar savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą, maitinimo organizavimą ir nuotolinį mokymą įstaigose, kai yra tėvų, įtėvių, globėjų ar rūpintojų kreipimasis ir pateikiama darbdavio pažyma dėl būtinybės dirbti darbo vietoje – arba kai vaikų, žmonių su negalia priežiūros neįmanoma užtikrinti namuose. Atidaromi darželiai vaikams tų, kurie neturi galimybių kitais būdais užtikrinti jų priežiūros ir privalo grįžti į darbo vietas.

Kaip anksčiau yra informavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali gauti nedarbingumą iki 60 kalendorinių dienų, bet ne ilgiau nei iki karantino pabaigos.

Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Nedarbingumas suteikiamas ir ligos išmoka mokama, kai prižiūrimi ugdymo įstaigą lankę darželinukai, priešmokyklinukai, pradinukai, vaikai su negalia iki 21 m. arba dienos centrus lankę suaugę žmonės su negalia bei senjorai.

Kaip gauti nedarbingumą ir išmoką vaiko priežiūrai rasite čia.

Dėl paslaugų apmokėjimo privačiose mokyklose ir darželiuose sprendžia pačios įstaigos, tai priklauso nuo jų sutarčių su tėvais. 100 eurų kompensacija mokama ir toliau.