Vyriausybės posėdyje švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus pasiūlymu, toliau bus nagrinėjama galimybė prisijungti prie instituto valdymo ir Vilniaus universitetui.

„Reikėtų pritarti tolesnės perspektyvos projektavimui sudarant galimybę įsitraukti Vilniaus universitetui“, – sakė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad toliau būtina svarstyti galimybes kelti instituto atlyginimus, kurie yra mažesni, nei kitų kolegų, aprūpinti įstaigą visa reikiama įranga.

Sveikatos apsaugos ministerija siekė perimti Nacionalinį vėžio institutą į savo rankas, tačiau po instituto atstovų kritikos apsispręsta palikti dvigubą pavaldumą.

Dabartinė Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė dar 2017 metų gruodį bandė iš Švietimo ministerijos perimti Nacionalinį vėžio institutą, tam tuomet pritarė ir S. Skvernelis, bet tuomet noras liko neįgyvendintas.

Praėjusią savaitę Nacionalinio vėžio instituto vadovai, reaguodami į atgimusius pertvarkos planus, pareiškė, jog baiminasi prarasti mokslinį finansavimą ir galimybes tęsti vėžio tyrimus bei paragino nustatyti dvigubą instituto pavaldumą.

Institutas veikia šešerius metus – Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė 2014-ųjų liepą Vilniaus universiteto Onkologijos institutą pervadino į Nacionalinį vėžio institutą ir pavedė instituto savininko teises bei pareigas įgyvendinti Švietimo ir mokslo ministerijai.

Pagal įstatymą, Nacionalinis vėžio institutas atlieka mokslinius tyrimus, sveikatos priežiūros įstaigoms teikia metodologinę, metodinę ir kitą pagalbą vėžio kontrolės klausimais, koordinuoja vėžio kontrolės veiklą, diegia onkologijos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatus į kasdienę praktiką, teikia aukščiausio lygio specializuotas ir individualizuotas onkologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugas gyventojams, tvarko Vėžio registrą.