Anot jo, nepanašu, kad biuro darbuotojai būtų rašę tyrimo išvadų projektą. Jam pritarė ir socialdemokratų frakcijos narė Dovilė Šakalienė.

„Mes nežinome, kuri teksto dalis surašyta biuro narių, o kuri teksto dalis yra valdantiesiems priklausančių komiteto narių“, – sakė ji.

„Valstiečių“ frakcijos narys Arūnas Gumuliauskas patvirtino, kad tai jau patikslintas aštuntas išvadų projektas. Jis teigė, kad komiteto nariai Jonas Jarutis, D. Gaižauskas, Audrys Šimas teikė savo pasiūlymus išvadoms.

D. Šakalienė stebėjosi, kad komiteto pirmininkas nepranešė ir opozicijos komiteto nariams, kad išvados jau tobulinamos.

„Komiteto nariai turėtų teikti pastabas tiek valdančiųjų, tiek opozicijos vienu metu. Turi būti vienodas startas, o dabar tik kai kurie komiteto nariai galėjo susipažinti su išvados projektu ir teikti pastabas“, – sakė D. Šakalienė.

D. Gaižauskas teigė, kad visi nariai galėjo prisidėti prie išvadų rašymo.

„Kur jūs dalyvavot, kodėl neprisidėjote prie išvadų rašymo, tai patys jau atsakykit sau į klausimą“, – teigė D. Gaižauskas. Pabrėždamas, kad visiems buvo siūloma dalyvauti.

„Rašome išvadas, teikit siūlymus, jeigu jūs atsisakėt, tai atsisakėt. Šiandien rašome galutinę išvadą. Ačiū, kad pagaliau susirinkot“, – sakė D. Gaižauskas.

G. Landsbergis teigė, kad NSGK pirmininkas meluoja, nes opozicijos atstovai jokių siūlymų prisidėti prie išvadų projekto rašymo ir tobulinimo negavo.

„Kreipiuosi į biurą dėl darbo organizavimo, ar buvo kvietimas iš jūsų išsiųstas visiems komiteto nariams“, – klausė G. Landsbergis.

„Biuras nesiuntė tokių kvietimų, biuras parengė pirminį projektą ir jį atidavėme pirmininkui“, – atsakė biuro atstovas.

Socialdemokratų darbo partijos pirmininko Gedimino Kirkilo teigimu, jei opozicijos nariai nepatenkinti išvadų projektu, tegul siūlo savo alternatyvų išvadų projektą.

Tuo metu V. Bakas atkreipė dėmesį, kad išvadas NSGK reikia pabaigti šiandien, o parengti opozicijai alternatyvų išvadų projektą per porą valandų – nepavyks.

J. Jarutis tuo metu siūlė, kad dėl keliamo chaoso komitete reikėtų Seimo prašyti dar 10 dienų pratęsti tyrimą.

„Prašykime Seimo dar 10 dienų, kad opozicija ir mes spėtume įsitraukti į šį projektą“, – teigė J. Jarutis.

L. Kasčiūnas tuo metu atkreipė dėmesį, kad jei komitetas atsiųs netaisytą biuro tyrimo išvadų variantą, savo pasiūlymus opozicija pateiks ketvirtadienio rytą. Tuomet komitetas, aptaręs išvadas, dar ketvirtadienį Seimo plenarinių posėdžių salėje galės jas pristatyti.

„Mes tikrai pasistengsime iki rytojaus pateikti savo pasiūlymus“, – pritarė ir G. Landsbergis.

D. Gaižauskas nesutiko su opozicijos nuomone ir teigė, kad nei opozicija, nei valdantieji nespės apsvarstyti komiteto išvadų. Todėl NSGK pirmininkas siūlė balsuoti už J. Jaručio pasiūlymą ir prašyti Seimo pratęsti tyrimą dar 10 dienų.

Tuo metu opozicijai priklausantys komiteto nariai pakilo ir paliko NSGK kabinetą. Balsavimas neįvyko.

Nesutarimai komitete vyksta jau pora mėnesių

Aistros NSGK užvirė pastarąjį mėnesį, kai komitetas nuotoliniu būdu ketino toliau svarstyti parlamentarės I. Rozovos ryšių su rusų diplomatais klausimą. Posėdžio metu ketinta išklausyti opozicijai priklausančius NSGK narius. Tačiau jie ne tik atsisakė liudyti, kol į klausimus komitete neatsakys premjeras, bet ir iškėlė klausimą, ar dabartinis NSGK pirmininkas „valstietis“ D. Gaižauskas tinkamas eiti toliau savo pareigas.

Įvertindamas, kad kompromiso surasti nepavyks, NSGK pirmininkas „valstietis“ D. Gaižauskas užsiminė apie galimybę, kad Seimui būtų pateikta išvada, opozicijos atstovams neatsakius į suplanuotus klausimus.

D. Gaižauskas teigia, kad tyrimo išvados parodė, jog kai kurie NSGK nariai galimai manipuliavo ir tekino žvalgybinę informaciją, nesilaikė Valstybės paslapčių įstatymo. D. Gaižauskas neslepia, kad tyrimo išvados prašosi ne vieno ikiteisminio tyrimo, po kurių galimi apkaltos procesai Seimo nariams.

ELTA primena, kad Seimas NSGK pavedė atlikti tyrimą dėl parlamentarės I. Rozovos ryšių su rusų diplomatais ir galimos grėsmės nacionaliniam saugumui. Ši iniciatyva atsirado paaiškėjus, kad 2018 metų sausį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) rekomendaciją neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

NSGK tyrimas atliekamas ir dėl atliktų politikų veiksmų, gavusių VSD informaciją apie I. Rozovos veiklą. Komitetas aiškinasi, kokius sprendimus, susipažinęs su medžiaga apie I. Rozovą, priėmė Seimo pirmininkas V. Pranckietis bei kiti informaciją gavę Seimo nariai. Parlamento pirmininkas jau liudijo NSGK.

Paviešintoje Valstybės saugumo departamento pažymoje dėl I. Rozovos patikrinimo teigiama, kad parlamentarė ilgą laiką palaikė neformalius ryšius su Lietuvoje rezidavusiais diplomatinio korpuso atstovais ir jų neatskleidė.

Taip pat VSD pažymi, kad I. Rozova su Rusijos diplomatais tarėsi apie finansinę paramą parlamentarės atstovaujamam Rusų aljansui bei aptardavo galimybes Rusų aljansui formuoti bendrą tautinėms mažumoms atstovaujantį politinį junginį kartu su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).