Vieno patikrino metu nustatyti 22 COVID-19 infekuoti pacientai, viso gydoma 28 asmenys. Trečiadienį iki pietų tiriamų slaugos įstaigos darbuotojų tyrimų atsakymų padaugėjo.

„Situacija labai nepalanki, balandžio 28 dieną buvo gauta informacija, kad nustatytas teigiamas tyrimo rezultatas. Buvo atliktas tyrimas, nes asmenį buvo norima perkelti“, – kaip buvo aptiktas virusas slaugos įstaigoje paaiškino Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

A. Veryga sako, kad žinia apie Karteną (Kretingos rajonas) kol kas dar labai nauja, tad dėl to taikytis Nemenčinės pavyzdžio ir uždaryti miestelį, dar neketinama.

„Jei paaiškėtų, kad kažkas nesilaikė karantino taisyklių, tada bus svarstoma“, – sako A. Veryga.

Ministras sako, kad virusas atskleidė ne pačią maloniausią tiesą – ne visi linkę laikytis rekomendacijų, o „iškritus“ vienai medicinos įstaigai, sunku greit išsiaiškinti kontaktų kelius. „Delfi“ primena, kad net keliose gydymo įstaigose virusas „atkeliavo“ per medicinos darbuotojus, kurie dirba keliose darbovietėse.

G. Megelinskienė sako, kad Kartenos židinys aptiktas antradienį.

„Pirminiai įtarimai yra, kaip atėjo virusas, tačiau dar tokio tvirto patvirtinimo neturime, nuvykę aiškinasi specialistai. Kalbėjausi ir su kolegomis, iki dienos pabaigos turi būti aiški visa situacija“, – sako G. Megelinskienė.

Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja sako, globos namuose tyrimai atliekami esant pagrindui įtarti virusui. Kol kas nėra tiriamos visos be išimties įstaigos.

Kaip skelbia Kretingos rajono vadovas Antanas Kalnius, gavus žinią pavesta skubiai atlikti Kartenos viešųjų erdvių dezinfekciją (ligoninės patalpos dezinfekuotos jau antradienį).

„Kartu primygtinai raginu ir prašau Kartenos gyventojų griežtai laikytis karantino bei nesant būtinybei, likti namuose“, – į Kretingos rajono gyventojus kreipiasi meras.

Kaip virusas galėjo patekti į ligoninę, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dar aiškinasi.

SAM duomenimis, iki trečiadienio vidurdienio patvirtinti 22 atvejai, visi nustatyti pacientams.

Popietę paaiškėjo, kad iš 14 Kartenos katalikiškosios palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės personalo koronavirusas patvirtintas 5 asmenims, 8 – mėginiai neigiami, 1 rezultato dar negauta.

Taip pat patikslinta, kad iš 28 ligoninės pacientų koronavirusas patvirtintas 22.

Atliekant atvejo epidemiologinę diagnostiką, buvo nustatyta 13 sąlytį turėjusių darbuotojų, kurie izoliuosis.

Kretingos rajono savivaldybės žiniomis, darbuotojai nėra tik Kartenos gyventojai, tad prašoma laikytis karantino reikalavimų visų žmonių.