Ministras teigė, kad vaikų skaičiaus augimo kol kas nėra.

„Tokių darželiu iki nutarimo pakeitimo buvo 75. Nuo pirmadienį atsidarė 147 darželiuose, daugumoje – miestuose. Vakar buvo 156 veikiantys darželiai. Apie vaikus, jei iki pirmadienio tokiose grupėse buvo iki 200 vaikų, pirmadienį buvo 526, vakar – 521. Taigi augimo nėra“, – apie situaciją šalie darželiuose kalbėjo ministras.

Iki pirmadienio darželiuose dirbo apie 90 žmonių, nuo pirmadienio – 780 darbuotojų.

„Iš jų pedagogų nėra daug, įsijungia labai daug aptarnaujančio personalo, visi jie priklauso ne rizikos grupėje“, – sakė A. Monkevičius. Patikindamas, kad tik pasibaigus karantinui bus tiksliai apibrėžtos visos darželių veikimo higienos ir saugos sąlygos.

Dainų šventės, greičiausiai, nebus

Šią vasarą planuota Dainų šventė, taip pat įvykti neturėtų. Anot ministro A. Monkevičiaus, kaimyninė Latvija nusprendė ją perkelti į kitus metus, jei tik sąlygos tai leis. Šiuo keliu žada eiti ir Lietuva.

„Manome, kad šią vasarą neturėtų (masinių renginių, aut. p.) būti. Vyriausybės neformaliame pasitarime COVID–19 pasekmių veikimo komitete svarstėme šį klausimą. Latviai irgi nerengs analogiškos šventės. Jie galvoja, galbūt kitais metais. Lygiai taip pat ir mes galvojame“, – apie Dainų šventę trečiadienio rytą sakė ministras.

Vaikų darželiai

Didžiausi iššūkiai

Visą karantino laikotarpį visas ugdymo procesas šalyje vykdomas nuotoliniu būdu. A. Monkevičius komiteto posėdyje teigė, kad problemų dar yra, ne tik techninių, bet ir žinių aspektu.

„Yra kai kur nėra labai aštri, mokyklos aprūpintos ir šeimos dar kai kur yra spręstinų problemų grynai dėl technikos. Ryšio problema yra. (…) Taigi, platformos, toliau – ryšio klausimai. Čia pagirčiau pagirti tas bendroves, kurios ateina į talką.

Daugiausiai rūpesčio ir talkos reikia mokytojams, apdedant įgyti žinias, tam tikrus gebėjimus, kaip naudotis tam tikromis platformomis. Čia kiekviena mokykla turi apsispręsti ir turėti sistemą. Padėti mokytojams dar tikrai yra kur“, – nuotolinio mokymo situaciją įvertino ministras A. Monkevičius.

Ministras teigė, kad ugdymo programose kitais mokslo metais galėtų būti integruota ir per nuotolinio mokymo laikotarpį išmoktos pamokos ir priemonės.

Lėšas būreliams žada perkelti į vasarą

Šalie savivaldybės neformaliam vaikų švietimo ugdymui kas mėnesį skiria po 15 eurų, tačiau dėl nuotolinio ugdymo, ne visos lėšos bus panaudotos. Ministras A. Monkevičius sakė, kad šiuos pinigus mokiniams bus galima panaudoti ir vasaros atostogų metu.

„Dėl vasaros – šitą idėją turime, ją svarstome. Aš pasiryžęs eiti šiuo keliu, tai priklausys, kaip čia tęsis ta pandemija, jei tik sąlygos leis, būtinai tą darysime“, – sakė A. Monkevičius.