Remiantis šiais duomenimis atrodo, kad iki pirmojo oficialiai paskelbto susirgimo žinomų užsikrėtusiųjų Lietuvoje jau buvo 4.

SAM balandžio 28 d. ryte išplatinta diagrama

Kaip Delfi aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktorė Rolanda Lingienė, epideminėje koronaviruso kreivėje atvejai atvaizduoti tomis dienomis, kai jie buvo diagnozuoti.

„Kreivė yra pagal susirgimo datą. Kada gydytojas fiksuoja susirgimą, tada ir yra. Ne pranešimo gavimo, ne dar kažkokia. Pavyzdžiui, mes galime šiandien gauti duomenis ir papildyti kreivę (susirgimų skičių – Delfi) prieš tris dienas. Būna, kad vėluoja pranešimai iš sveikatos įstaigų, pavyzdžiui, naktį ateina. Tai yra ne pranešimo data, o susirgimo data“, – aiškino R. Lingienė.

Paklausta, ar tai reiškia, kad būtent tą dieną koronavirusas asmeniui buvo diagnozuotas, R. Lingienė patvirtino, jog diagramoje būtent tai ir atsispindi – diagnozės data.

Rolanda Lingienė

Pasiteiravus, kaip galėjo nutikti taip, kad apie pirmąjį užsikrėtusįjį koronavirusu pranešta tik 28 d., o epideminėje lentelėje pirmasis atvejis žymimas 21 d., R. Lingienė teigė turinti informaciją pasitikslinti.

Tuo tarpu A. Verygos atstovė Lina Bušinskaitė informavo, kad diagramoje įsivėlė klaida.

„NVSC tą klaidą taiso. O klaida įsivėlė dėl to, kad jie skaičiavo ne nuo tos dienos, kai buvo užfiksuoti ligos atvejai, o kada žmonės pajuto simptomus. Tai iš esmės yra kaip ir neteisingas skaičiavimas“, – tikino L. Bušinskaitė.

Atkreipus dėmesį, kad prieš tai NVSC patiko, jog diagramoje atvaizduoti susirgimai tada, kai jie buvo diagnozuoti, L. Bušinskaitė atsakė: „Ne, ne kada diagnozuotas. Tikrai ne. Aš pati su Lingiene kalbėjau, NVSC tą klaido taiso.“

Lina Bušinskaitė-Šriubėnė

Malinauskas: negali taip būti

Buvęs Visuomenės informavimo grupės vadovas Skirmantas Malinauskas tikina, kad pirmasis atvejis Lietuvoje fiksuotas buvo būtent tada, kai apie jį buvo pranešta. Pašnekovas įsitikinęs, kad nėra jokių galimybių, jog susirgimų būta anksčiau.

„Negali taip būti. Pirmas atvejis buvo lygiai tada, kai buvo pranešta. Istorija yra tokia – mes visą laiką laukėme, kada tas atvejis bus, buvo aiškus sutarimas, kad iš karto pranešime. Aš apie 23 – 23.30 val. nueinu į dušą namie, man skambina Zimnickas, laboratorijos vadovas, ir sako – aš negaliu prisiskambinti ministrui, galbūt jis miega, bet mes turime pirmąjį atvejį“, – prisiminė S. Malinauskas.

Galiausiai, anot jo, pavyko susisiekti ir su A. Veryga. Pats S. Malinauskas tikino paprašęs paaiškinti, kokios procedūros bus toliau daromos ir sužinojo, kad ant kojų bus pakeltos tarnybos, specialistai vyks nustatinėti užsikrėtusiosios kontaktų, apie atvejį turėjo būti pranešta greitosios ekipažui ir ligoninės vadovui.

„Buvo akivaizdu, kad ir kaimynai matys, ir medikai žinos, ir ta informacija pasklis. Tai reiškia, mes nelaukiame ryto, susirenkame trečią valandą nakties, kadangi tai yra pirmas atvejis, ir paskelbiam. Tokia yra istorija.

Kas dabar skelbiama, aš neįsivaizduoju. 21 d. tikrai nebuvo jokio atvejo, net jokios kalbos. Greičiausiai, tai yra visiškas negebėjimas susitvarkyti su duomenimis“, – teigė pašnekovas.

Skirmantas Malinauskas

S. Malinauskas apgailestavo, kad nėra viešinama tiksli informacija, nes jau iki pirmojo atvejo paskelbimo esą buvo daug sąmokslo teorijų, kad apie atvejai slepiami, nes A. Veryga yra komandiruotėje, o S. Skvernelis baiginėja atostogas.

„Tą aš girdėjau daug kartų ir dariau viską, kad tikrai išsklaidyčiau visas abejones“, – sakė buvęs Visuomenės informavimo grupės vadovas.

Veryga buvo komandiruotėje JAV, Skvernelis atostogavo ispanijoje

Remiantis SAM paskelbta diagrama, kurią parengė NVSC, iš tiesų atrodo, kad pirmieji koronaviruso atvejai Lietuvoje diagnozuoti dar tada, kai sveikatos apsaugos ministras A. Veryga buvo komandiruotėje JAV, o premjeras Saulius Skvernelis atostogavo Ispanijoje.

Dar iki pranešant apie pirmąjį susirgimą Lietuvoje žiniasklaidą buvo pasiekusi skirtingų šaltinių informacija apie jau susirgusius žmones, tačiau oficialiai tai patvirtinta nebuvo.

Atgal į darbą ir A. Veryga, ir S. Skvernelis grįžo vasario 27 d., o jau vasario 28 d. 3 val. nakties netikėtai surengtoje spaudos konferencijoje buvo pranešta apie koronavirusu užsikrėtusią 39-erių šiaulietę.

„Tai 39-erių moteris, laboratorija patvirtino, kad yra koronavirusas, šiuo metu vykdomos visos reikalingos procedūros. Paaiškinsime daugiau ryte, bus spaudos konferencija 9 val. ryto“, – naktį iš vasario 27 į vasario 28 d. kalbėjo A. Veryga ir pridėjo, kad moteris grįžo į Kauną iš Šiaurės Italijos Veneto regione esančios Veronos.

Aurelijus Veryga

Tuo metu teritorijomis, kuriose plinta liga, buvo laikoma Kinija (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionas (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

Naujausi duomenys

Delfi primena, kad balandžio 28 d. pranešta apie 5 naujus koronaviruso atvejus Lietuvoje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) balandžio 28 d. duomenimis:

Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1344* (vakar skelbta – 1449 teigiamų tyrimų (atvejų) skaičius, t. y. ne žmonių, o tyrimų, ėminių)

Sergančių žmonių skaičius: 808

Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID 19 susirgusių žmonių skaičius : 5

Mirusių nuo COVID 19 žmonių skaičius: 44

Pasveikusių žmonių skaičius: 536

Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 601