Už tokį opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės Aistės Gedvilienės antradienį pateiktą Seimui projektą po pateikimo balsavo 51 Seimo narys, prieš buvo 33, susilaikė 25 parlamentarai.

Parlamentarai nesiryžo projekto atmesti, bet grąžino jį iniciatoriams tobulinti.

Pagal A. Gedvilienės pateiktas Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, „už teršimą ar šiukšlinimą miške gali būti skiriamas administracinio nusižengimo padarymo įrankių, transporto priemonių, kuriomis teršalai ar šiukšlės buvo vežami ir kuriais teršalai ar šiukšlės buvo iškraunami, konfiskavimas.“

Seimo narės A. Gedvilienės teigimu, gamtos nedraugų finansinės baudos neatgraso. Todėl, jos nuomone, atėjo laikas griežčiau kovoti su teršėjais, kurie nesinaudoja galimybe šiukšlėmis atsikratyti legaliai. Parlamentarė sakė siūlanti taikyti analogiją su medžiokle, nes teisės aktai numato iš brakonierių transporto priemonės konfiskavimą.

„Manau, kad sistema veiktų, jeigu žmonės bijotų prarasti savo automobilius, tai atgrasytų nuo galimo pažeidimo“, – sakė A. Gedvilienė.

Tai, kad žmonės nėra atsakingi, pastebėjo ir miškuose besilankantis Seimo narys Petras Čimbaras. Jo vertinimu, situacija su miškų teršimu yra tragiška, todėl, anot politiko, gal būtų galima numatyti ne tik transporto priemonės atėmimą, bet ir skirti parų už tokius pažeidimus?
A. Gedvilienė mano, kad automobilio ar priekabos atėmimas būtų pakankamai skausminga priemonė ir ne tokia drastiška, bet parodytų, kad valstybė to netoleruoja.

P. Čimbaras priminė, kad pavyko pažaboti brakonierius ir viskas pasikeitė, kai buvęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis sugriežtino medžioklės tvarką.

Bausti griežčiau ir juridinius asmenis ragino liberalas Eugenijus Gentvilas. Jo teigimu, sąmoningas teršimas yra tuomet, kai juridiniai asmenys vietoj to, kad utilizuotų, atveža į mišką 56 padangas arba pusę tonos žuvų galvų.

„Kodėl tokiu atveju aš turėčiau saugoti jų nuosavybę – transporto priemones?“, – piktinosi E. Gentvilas.

Parlamentarė A. Gedvilienė siūlė, kad kodekso pataisos įsigaliotų jau šių metų liepos 1 d.