Tai numato parlamente inicijuojamas Seimo rezoliucijos projektas. Jis turėtų būti pristatytas antradienio plenariniame posėdyje. Dokumentą parašais parėmė 17 parlamentarų.

Jie siūlo Vyriausybei panaudoti technines priemones, kurios dar iki Astravo AE veiklos pradžios apribotų elektros patekimą iš Baltarusijos į Lietuvą.

Be to, siūloma siekti, kad Europos Sąjunga (ES) priimtų teisinį sprendimą dėl Astravo AE grėsmių bendrijos gyventojams, taip pat įvestų sankcijas atominės elektrinės operatorei Baltarusijoje ir statybos rangovui Rusijos koncernui „Rosatom“.

Parlamentarų grupė siūlo Vyriausybei parengti įstatymo projektą dėl 1963 metų Vienos konvencijos dėl civilinės atsakomybės už branduolinę žalą denonsavimo, tai pat nacionalinio branduolinės atsakomybės režimo koncepciją.

Rezoliucijos autoriai siūlo visomis priemonėmis siekti ir ES, ES ir NATO valstybių ir visos tarptautinės bendruomenės palaikymo.

Astravo AE stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, ją finansuoja Rusija, suteikusi paskolą.

Lietuva teigia, kad Astravo AE statoma pažeidžiant saugumo ir aplinkosaugos standartus. Minskas kaltinimus neigia.