Įvairios kalbos apie Šiaurės Korėjos lyderio sveikatą ėmė sklisti po to, kai jis nedalyvavo savo senelio ir režimo įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metinių šventėje balandžio 15 dieną, rašė BNS.

Andrius Dapkevičius, pirmasis lietuvis, nubėgęs maratoną Šiaurės Korėjoje, interviu „Žinių radijui“ pasakojo, kad šios šalies doktrina yra tokia, kad lyderis turi rodytis viešai.

„ Kim Il Sungo gimtadienio minėjimas yra viena didžiausių švenčių šalyje. Labai daug kelionių agentūrų irgi orientuojasi į tą šventę, nes būna paradų, masinių pasirodymų stadionuose. (…)

Jis nesudalyvavo. Kitas itin svarbus renginys bus rugpjūčio 15 dieną, tai yra Korėjos išsivadavimo 75 metų jubiliejus. Labai daug ekspertų fokusuojasi į tą datą, tai bus tarsi esminė data – ar lyderis pasirodys“, – kalbėjo A. Dapkevičius.

Būtų linkęs tikėti informacija iš Pietų Korėjos

Situaciją Šiaurės Korėjoje sekantis lietuvis pastebėjo, kad naujienas apie šią šalį pranešantys žinių šaltiniai elgiasi skirtingai.

„Tokie šaltiniai kaip „Pyongyang Times“, kuris yra labiau Šiaurės Korėjos naujienų šaltinis, apskritai nekalba apie šitą situaciją. Bet kiti šaltiniai, kaip sakykime „Daily North Korea“ arba 38north.org, eskaluoja tą temą. Šiandien Pietų Korėjos atstovų buvo įvardinta, kad turima duomenų, kad situacija šalyje nepasikeitė“, – sakė A. Dapkevičius.

Jis būtų linkęs tikėti informacija iš Pietų Korėjos.

„Kai Kim Jong Uno tėvą Kim Jong Ilą ištiko širdies smūgis, valdžia kurį laiką tylėjo, bet televizijos kanaluose prasidėjo begaliniai valdžios ir visos Kim'ų dinastijos nuopelnų aukštinimai, kad visuomenė būtų paruošta tokiai žiniai.

Visa tai dabar nevyksta. Šiaurės Korėja, kiek galima suprasti iš šaltinių, gyvena normalų gyvenimą. Yra tik du faktai, kad buvo operacija, ir, kad Kim jong unas dingo iš publikos , nes nesudalyvavo savo senelio gimimo metinėse. Visa kita yra mitai“, – sakė A. Dapkevičius.

Svarstoma, kad brolį galėtų pakeisti sesuo

Jeigu gandai pasirodytų esą teisybė, pasak „Žinių radijo“ pašnekovo, lyderio pakeitimo klausimas spręstųsi dinastijos rėmuose. Kim Jong Unas galimai turi tris vaikus, bet nei vienas jų nėra sulaukęs pilnametystės, ir tai reiškia, kad negalėtų bent kol kas užimti lyderio pareigų.

„Šiuo metu įpėdine tituluojama jo sesuo Ji visur dalyvauja su Kim Jong Unu, asistuoja jam, ir būtų arčiausiai to supratimo, ką reikia daryti ir kaip vadovauti šaliai“, – sakė A. Dapkevičius.

Tokias prielaidas kėlė ir naujienų agentūra „Bloomberg“. Plačiau apie tai galima skaityti čia.