Įstaigoje nustatyta per 40 sergančių asmenų, kurių 10 – medikai. Nuo balandžio 18 dienos koronaviruso židiniu tapusiose įstaigoje atlikus patikrinimus, paaiškėjo, kad įstaiga neturi reikalingų dokumentų veiklai.

„Mūsų pacientų amžiaus vidurkis yra 78 metai, turime per 90 metų, tą sakau, kad jų transportavimas yra sudėtingas. Darėme pacientų artimųjų apklausą, apklausti 30 pacientų artimųjų, iš kurių 24 atsisako būti perkeliami į kitą įstaigą, 5 pasisako taip, kad jei bus kažkokios indikacijos, tada sutinka būti pervežti ir 1 sutinka būti perkeltas“, – naujienomis po savaitgalio dalijasi hospiso vadovė Rasa Dagienė.

R. Dagienė žada susitvarkyti įstaigos problemas ir prašo leisti dirbti toliau.

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyr. gydytojas Vinsas Janušonis sako, kad po savaitgalio buvo gautas raštas iš Sveikatos apsaugos ministerijos, kad pacientai keturiolika dienų dar galėtų likti hospise. Pakoreguotas įsakymas yra pritaikytas hospisui, tačiau sprendimas tėra laikinas.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vadovė Rožė Perminienė sako, kad yra ir dar viena problema: pagal dabar išleistus teisės aktus, mokama slauga pacientams gali būti tik esant ypač prastai ar vegetacinei būklei. Be to, hospiso pacientams liko vos kelios valstybės finansuojamos slaugos dienos.

„Manytume, kad Rasa turėtų kontaktuoti su artimųjų pacientais, nes manau, kad artimieji turėjo pasirašyti, kad po 120 valstybės finansuojamų dienų turėtų pasiimti į namus, arba spręsti situaciją“, – sako R. Perminienė.

Be to, dalis pacientų yra slaugomi hospise gerokai ilgiau, tad jų artimieji jie jau moka už paslaugas.

R. Dagienė patikslino, kad ne tik trims COVID-19 nesergantiems pacientams, bet ir infekuotiems baigiasi valstybinio finansavimo už slaugą laikas.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas sako, kad realiai problema turi būti spendžiama vietoje, hospise.

„Savivalda šiai dienai pagal reglamentavimą neturi teisės priimti tų 120 dienų peržengusių asmenų“, – sako meras.

„Reikia lokalizuoti tą židinį ir turėtų žmonės likti ten su atitinkama pagalba ir galimybe pagyti. Žinoma, būtų gerai, kad trys sveiki, galbūt juos laikinai namiškiai pasiimtų. Gerai būtų, kad ten būtų tik sergantieji“, – sako V. Jonušonis.

Už slaugą Klaipėdoje atsakinga Danguolė Drungilienė sako, kad sveikų garbaus amžiaus hospiso pacientų artimieji privalo juos pasiimti. Ji pabrėžia, kad 120 dienų slauga aiškiai apibrėžta įstatymuose.

R. Dagienė sako, kad hospise yra pakankamai darbuotojų, kol kas turi ir reikalingas priemones darbui. Be to, hospiso vadovė sako, kad jei tik kils kokių nesklandumų, ji nedelsdama kreipsis pagalbos.

Posėdyje nuspręsta, kad KUL ligoninė turi prižiūrėti sergančiuosius, kurie yra hospise. Įstaiga įpareigojama galiausiai susitvarkyti dokumentus. Respublikinė ir Jūrininkų ligoninės turi užtikrinti pagalba gydytojais.