Nuo pirmadienio darželiuose vaikų priežiūros paslaugas jau ketina teikti Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio savivaldybės. Darželių paslaugų poreikis atsirado po Vyriausybės sprendimo švelninti karantino sąlygas kai kurioms verslo sritims. Premjeras Saulius Skvernelis šios savaitės trečiadienį teigė, kad fiziškai į darbo vietas turintys sugrįžti ir savo vaikų neturintys kur palikti tėvai dėl atžalų priežiūros galės kreiptis į savivaldybes.

Kaip V. Andriukaitis tvirtino Eltai, didelės bėdos šiame žingsnyje nėra, jei sprendimas padarytas griežtai įvertinus epidemiologinę padėti konkrečiose savivaldybėse bei surinkus duomenis ne tik apie tėvų darbo sąlygas – gali jie ar ne dirbti nuotoliniu būdu, bet ir duomenis apie konkrečios šeimos santykius su artimaisiais, ypač vyresnio amžiaus žmonėmis. Kitu atveju, įsitikinęs PSO atstovas, kyla didelė rizika platinti koronavirusą ar net rizikuoti gyvybėmis.

„Daroma išimtis darželiams, tačiau sutikite, kad Vilniaus miesto populiacija ir rizika užsikrėsti Vilniaus mieste yra didesnė nei Biržuose arba nei Ignalinoje“, – kalbėjo V. Andriukaitis.

Pasak jo, negalima darželių atidarymo klausimo spręsti valstybės mastu, kiekvienoje atskirtoje savivaldybėje neįvertinus populiacijos padėties – konkrečiai, ar yra aukštas grėsmės užsikrėsti koronavirusu laipsnis.

„Mano atsakymas, kad taip nedirbama, nes reikia konkrečiai nagrinėti teritorijas“, – tęsė V. Andriukaitis.

„Yra labai aiški užduotis: epidemiologai atsako į klausimą, koks populiacijos konkrečioje teritorijoje rizikos laipsnis. Kokia, pavyzdžiui, rizika yra Vilniuje. Turėtų būti nustatomas populiacinis Vilniaus užsikrėtimo lygis. Taip pat turėtų būti surenkami duomenys, kiek žmonių gyvena su senais tėvais ar kitais rizikos grupėms priklausančiais žmonėmis. Juk anketavimas ir bendradarbiavimas su tėvais leistų pasakyti, kaip šiuo klausimu daryti“, – Eltai teigė V. Andriukaitis.

Pasak jo, sprendimų priimti neturint aiškiai įvertintų visų reikšmingų aplinkybių tiesiog negalima.

„Darbą reikia dirbti kiekvieną dieną – negalima dirbti „skaičiuojant iš lubų“. Švedijoje kaip tik ir dirbama aiškiai skirstant grupes ir taikant epidemiologinius režimus. Tai epidemiologinė praktika“, – apibendrino V. Andriukaitis, pridurdamas, kad neatlikus tokių skaičiavimų vaikai gali tiesiog iš šeimos į šeimą pernešti pandemiją sukėlusį virusą.

Kaip teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), nepaisant to, kad nuo pirmadienio dalis vaikų darželių atvers duris abiejų dirbančių tėvų vaikams, prie įprastinio darbo šios ugdymo įstaigos dar nesugrįš. Pasak SAM, toliau lieka galioti tvarka, pagal kurią, vaikų ir negalią turinčių žmonių priežiūrą savivaldybės turi organizuoti tik išimtiniais atvejais, jei to neįmanoma padaryti namuose – tai yra tuomet, kai tėveliai arba prižiūrintys artimieji turi dirbti ir neturi galimybės samdyti auklės ar kito suaugusiojo prižiūrėti.