Į lietuvių muziką V. Barkausko kūryba įsiliejo nuo 7 dešimtmečio, jis tapo vienu aktyviausių avangardo pradininkų. Kompozitoriaus kūryba gausi – daugiau kaip 130 opusų.

V. Barkauskas nepriklausė kuriai nors muzikos srovei, bet suformavo savo stilių, kuriam būdinga ryški muzikos dramaturgija. Kūryba įvertinta Nacionaline kultūros ir meno premija, už nuopelnus Lietuvai kompozitorius apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

XX a. 7-ajame dešimtmetyje kompozitorius buvo itin įtakingas avangardinių muzikos tendencijų ir technikų propaguotojas Lietuvoje. Vėliau jo muzika tapo nuosaikesnė, komponuojama labiau intuityviais principais, tačiau visuomet emocinga ir ekspresyvi, nestokojanti koncertinio blizgesio, rašo Lietuvos kompozitorių sąjungos nekrologe.

V. Barkausko profesinio brendimo pradžia buvo susijusi ir su muzika, ir su matematika: 1949-1953 m. jis studijavo matematiką Vilniaus pedagoginiame institute, 1953-1959 m. – muzikos kompoziciją Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, prof. Antano Račiūno klasėje. 1962-1966 m. dėstė teorines disciplinas Vilniaus M. K. Čiurlionio meno mokykloje, nuo 1961 m. taip pat ir Lietuvos valstybinėje konservatorijoje. 1991 m. tapo šios mokymo institucijos Kompozicijos katedros profesoriumi, ten išugdė didelį būrį kompozitorių.

V. Barkauskas buvo produktyvus kompozitorius, sukūręs operą („Legenda apie meilę“; 1975), septynias simfonijas, devynis koncertinio žanro kūrinius, daug kamerinių, vokalinių ir chorinių kūrinių, muzikos vaikams, teatrui ir kinui. Už savo muziką kompozitorius yra gavęs nemažai apdovanojimų Lietuvoje, iš kurių svarbiausias – 2003 m. suteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Jo kūriniai skambėjo daugelio Europos šalių festivaliuose, o Partita smuikui solo tapo daugiausiai pasaulyje atliekamu ir įrašų leidiniuose publikuojamu lietuvių kompozitorių kūriniu.

Kultūros ministras reiškia užuojautą dėl kompozitoriaus Vytauto Barkausko netekties

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas reiškia užuojautą dėl kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato V. Barkausko mirties.

„Netekome iškilaus kompozitoriaus, puikaus pedagogo, išugdžiusio gražų būrį kolegų. Vytautas Barkauskas, įvaldęs skirtingas kompozicines technikas, sukūrė savitą muzikinę kalbą, skambėjusią visuose žemynuose. Nuoširdžiai užjaučiu velionio šeimą, mūsų šalies kultūros bendruomenę“, – sako ministras M. Kvietkauskas.

Prezidentas pareiškė užuojautą dėl kompozitoriaus V. Barkausko netekties

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė užuojautą dėl pripažinto kompozitoriaus V. Barkausko mirties. Pasak valstybės vadovo, kompozitorius buvo kūrėjas, pasiekęs aukščiausią meistriškumą, vienas aktyviausių avangardinės muzikos propaguotojų Lietuvoje.

Prezidento teigimu, V. Barkauskas turėjo savitą unikalų muzikinį stilių, vienas didžiausių jo nuopelnų – Lietuvos muzikos istorijos praturtinimas avangardinės muzikos stiliumi 7 dešimtmetyje.

V. Barkausko kūryba įvertinta Nacionaline kultūros ir meno premija, kompozitorius yra apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi. Dėl V. Barkausko netekties šalies vadovas pareiškė nuoširdžią užuojautą kompozitoriaus šeimai, artimiesiems ir visai Lietuvos muzikų bendruomenei, praneša Prezidento komunikacijos grupė.