Gineso pasaulio rekordų knyga jau įtraukė Moore'ą į savo sąrašus kaip daugiausiai pinigų per labdaringus pasivaikščiojimus surinkusį asmenį - jo 100x25 m. kelionė aplink sodą padėjo kovai su COVID-19 surinkti 31 mln. eurų, nors pirminis tikslas buvo 1 tūkst. (AFP)

Švedijos vicepremjerė Isabella Lovin teigia, kad šalyje gyvenimas nevyksta įprasta vaga: "Didžiausias mitas ir nesusipratimas yra manyti, kad gyvenimas Švedijoje vyksta kaip visada. Taip tikrai nėra.

Matėme, kad Velykų metu kelionių sumažėjo 90 proc., turime daugybę verslų, kurie bankrutuoja, rekordiškai daug žmonių laikinai atleidžiami iš darbo, yra daugybė bedarbių. Situacija tikrai labai sunki." Švedijoje vyriausybė prašo asmenų, kurie jaučia peršalimo simptomus, likti namie, laikytis atstumo, vengti masinių susibūrimų, dirbti iš namų, vengti reikalingų kelionių, senjorams ir rizikos grupėje esantiems asmenims primygtinai likti namie.(The Local)

ES specialistams surinkus medžiagą apie tai, kaip Kinija skleidžia su pandemija susijusią dezinformaciją, galiausiai jos paviešinimas buvo atidėtas ir turinio prasme sušvelnintas dėl patirto spaudimo iš Pekino. Galutinėje versijoje apie situaciją viešojoje erdvėje buvo privengiama tiesioginės kritikos Kinijai, nors pirminės versijos pateikė kur kas griežtesnį vertinimą. Sprendimą dėl švelninimo priėmė aukšto rango ES pareigūnai, tuo papiktindami medžiagą rinkusius specialistus, kurie laiko tai "savicenzūra". (The New York Times)

Norvegijos ministrė pirmininkė Erna Solberg teigia, kad jei visuomenė pernelyg atsipalaiduos ir nesilaikys atsargumo, karantino švelninimo priemonės gali būti atšauktos. Kitą savaitę šalyje planuojama atverti mokyklas 1-4 kl. moksleiviams, taip pat darbą pradės kirpyklos, grožių salonai ir kiti smulkūs verslai. (The Local)

Italijos Veneto regionas nepaiso šalies vyriausybės siekio priimti sprendimus vieningai ir paskelbė apie karantino švelninimą. Bus galima pasiimti maistą iš restoranų išsinešimui, veiks gėlių parduotuvės, atsidarys kapinės. Regione gyvena apie 5 mln. gyventojų. (La Stampa)

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pripažįsta, kad ES nebuvo tinkamai pasiruošusi pandemijai, tačiau reikalai taisosi ir Vokietija dės visas pastangas padėti nukentėjusioms šalims. "Iš dalies tiesa, kad nebuvome tinkamai pasirengę atremti šią grėsmę kartu",- sakė jis. (Politico)

Prancūzijos vyriausybė gelbėja savo įmones. Automobilių gamintojui Renault žadama skirti 5 mlrd. eurų, o oro linijų bendrovei Air France - 7,5 mlrd. eurų. Pažymima, kad šie pinigai būtini norint išsaugoti šias kompanijas, tačiau bus reikalaujama, kad, pavyzdžiui, Air France mainais keltų aplinkosaugos standartus savo veikloje. "Air France" turi tapti draugiškiausiomis aplinkai avialinijomis pasaulyje. Tai, mano manymu, svarbiausia sąlyga. Įmonė turės pristatyti planą kaip mažins CO2 emisijas ir kaip keis savo turimus lėktuvus šia linkme",- sakė Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire. (France24)

Daugybė kibernetinių atakų, kurias šiomis dienomis patyrė įvairios Čekijos institucijos - Prahos oro uostas, ligoninės, vyriausybinės įstaigos - yra sietinos su Rusija, teigia interneto saugumo ekspertai. Ryšį su Rusija atskleidžia tai, kad atakose naudota kenkėjiška programa parašyta rusų kalba, taip pat kaip ir instrukcijos dėl jos naudojimo. Tiesa, IP adresų nuorodos atakos metu taip pat rodė sąsajas su Kinija. Čekijos vidaus reikalų ministerija svarsto, kad šie išpuoliai buvo bandymas atrasti silpnąsias vietas - ir pasirengimas didesnėms operacijoms. Čekijos ir Rusijos santykiai yra komplikuoti: balandžio pradžioje Prahoje buvo nukeltas sovietinio maršalo Ivano Konevo paminklas.(RFERL)

Vokietijos virologas Christianas Drostenas įspėja, kad neturi būti skubama su karantino švelninimu. "Mane neramina kai kurių verslininkų pareiškimai, kad sušvelninus priemones atgal jokiais būdais nebus grįžtama. Lyg tai būtų derybų klausimas - bet juk derėtis reikia ne su virologais, o gamta." Anot specialisto, kuo mažiau atsakingai bus atliekami pirmieji švelninimo žingsniai, tuo bus sunkiau vėl taikyti griežtas priemones, jei kils antra banga. (Die Welt)

Vokietijoje sezoninių darbuotojų, atvykusių iš Rytų Europos, skaičius jau siekia 30 tūkst. Vyriausybė iš viso leido atvykti 80 tūkst. asmenų, kurie padės nuimti derlių. Gegužę tikimasi atvykusiųjų skaičiaus augimo. (Die Welt)

83 proc. Vokietijos gyventojų mano, kad Angela Merkel gerai atlieka savo darbą pandemijos metu, kritiškai - 13 proc. Vyriausybės veiklą palankiai vertina 90 proc. apklaustųjų. Tiesa, apie 30 proc. teigia, kad karantino švelninimo priemonės įgyvendinamos pernelyg sparčiai. (ZDF)

Kinija išsiuntė į Šiaurės Korėją medicinos specialistų komandą. Jie turės patarti, kaip toliau elgtis Kim Jong Unui. Totalitarinės valstybės lyderis jau kelias savaites nesirodo viešumoje. Nors jokios oficialios informacijos nėra, spekuliuojama, kad jis turi sveikatos problemų. Šaltiniai Pietų Korėjoje skelbia, kad jam buvo atlikta širdies kraujagyslių operacija. (Reuters)