Praėjusią savaitę, balandžio 18 dieną, vos po pirmo patikrinimo, hospise nustatyta net 40 susirgimo atvejų. 10 asmenų iš sergančiųjų yra medikai, kiti 30 – slaugomi asmenys, kuriems dėl turimų sveikatos problemų būtina nuolatinė priežiūra. Netrukus patvirtinti dar keli nauji susirgimų atvejai, o balandžio 19 pranešta apie pirmąją mirtį šioje įstaigoje.

Savaitė įtampos ir sprendimų paieškos, kaip sutvarkyti susidariusią padėtį ir hospisui įteisinti visų turimų slaugomųjų priežiūrą, teigiamų rezultatų nedavė. Penktadienį, balandžio 24 d. Nacionalinio visuomenės sveikatos centras paskelbė, kad būtina ieškoti sprendimo, kaip saugiai kažkam perimti senolių slaugą.

Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas sako, kad šiuo metu hospise vis dar yra problemų ir dėl leidimų, ir dėl patalpų.

„Patalpų paskirtis nepritaikyta, tik viena palata atitinka reikalavimus. Kitos patalpos yra administracinės. Maistas tiekiamas per „nešvarias“ patalpas. Nėra pritaikytos patalpos, pacientams“, – sako R. Grigaliūnas.

Šiuo metu įstaigoje vis dar yra 35 garbaus amžiaus žmonės. Keturi jų neserga. Kitų sveikata stebima. Anot R. Grigaliūno, pagrindinis reikalavimas yra, kad pacientams gydymo paslaugas turi teikti tik tą teisiškai galinti daryti įstaigą.

Kur ir kaip išvežti pacientus, kyla daug klausimų, nes dalis žmonių yra itin prastos būklės ir pervežimai gali dar labiau pakenkti jų sveikatai.

Keturi slaugomieji, anot R. Grigaliūno, jei bus perkeliami, jiems būtina dar kartą atlikti pakartotinus tyrimus. Teisiškai įstaigoje galima palikti tik vieną asmenį.

Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje kreiptasi į Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovą, prašoma išaiškinti, ką daryti su pacientais.

Universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis sako, kad organizuos specialistus, kurie apžiūrės hospise esančius pacientus ir tada galės pasakyti, kokie galimi tolesni žingsniai.

„Yra dalis žmonių, kurių tikrai negalima transportuoti ir jų negalime paimti nei mes, nei Kaunas ar kas kitas“, – sako V. Janušonis.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas priminė, kad yra ir dar viena problema: garbaus amžiaus žmones slaugai patikėję artimieji turi duoti sutikimą pervežti slaugomuosius į kitą vietą.

Jūrininkų ligoninės ir Klaipėdos respublikinės ligoninės vadovai pritaria, kad be slaugomųjų apžiūros, apie tolesnius veiksmus kalbėti sudėtinga.

Hospiso vadovė Rasa Dagienė sako, kad keturi COVID-19 virusą turintys pacientai yra stabilios būklės ir juos galima transportuoti.

„Keturi pacientai yra stabilios būklės. Manau, kad reikia galų gale priimti sprendimą, kad būtų visiems ramu. Šiandien trys žmonės jau atsisakė eiti į darbą, nes pranešė, kad jiems pradėtas ikiteisminis tyrimas. Aš irgi pavargau. Dar turėjo atvykti padėti gydytoja iš Kauno, ji irgi atsisakė“, – vardija R. Dagienė esamą padėtį.

Komisijoje dalyvaujanti medikė, Klaipėdos regiono slaugos koordinatorė Dalia Drungilienė sako, kad hospiso pacientai gali būtų pervežti į kitą slaugos ligoninę. Tiesa, hospiso vadovės prašoma, kad susisiektų su artimaisiais, tačiau anot R. Dagienės, artimųjų pasiimti norinčių nėra. Moteriai ėmus dėstyti, kad ji vėl nebeturi darbuotojų, o slaugos namai negavo leidimo toliau veikti, tad jai reikia greito sprendimo, R. Grigaliūnas ir meras V. Grubliauskas hospiso vadovei priminė, kad problema kilo ne per dieną ar dvi.

„Kai mes galėjome padėti ir konsultuoti, pas mus niekas neatėjo“, – priminė R. Grigaliūnas.

V. Janušonis sako, jau šeštadienį ryte į hospisą nuvyks KUL medikai, kurie įvertins realią situaciją ir esamų pacientų būklę. Tuomet bus aišku, kiek žmonių ir kur bus galima perkelti. Lygiagrečiai keturiems COVID-19 neinfekuotais asmenims bus atliekami testai ir, jei jie neserga, bus perkeliami kitur. Tiesa, jau iki pirmadienio ryto hospisas įpareigojamas gauti visų slaugomųjų ar jų artimųjų sutikimus, kad žmonės būtų pervežami į gydymo įstaigą.

Daugiausia klausimų kelia tai, kad dalis pacientų yra tokios būklės, kad transportavimas jiems gali tapti mirtinu. Kol kas atsakymų, kaip tai spręsti, nėra.

Tie pacientai, kuriuos galima transportuoti, greičiausiai bus pervežti į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Šiai ligoninei duota leidimas vėl atnaujinti darbus.