Tuo pačiu STT žada visapusiškai įvertinti „visas šios situacijos aplinkybes“ ir, jei reikės, spręsti ir tarnybos pareigūnų atsakomybės klausimus.

„STT atsakingai pareiškia, kad teiginiai, jog šia byla bandoma nuslėpti neteisėtus STT veiksmus, yra niekuo nepagrįstos prielaidos, siekiant nukreipti dėmesį nuo esmės – grasinimo, reikalaujant priimti norimą sprendimą, kad STT atliekamas ikiteisminis tyrimas vienam iš įtariamųjų būtų nutrauktas“, – rašoma STT pranešime.

STT tyrėjai ir STT direktoriui Žydrūnui Bartkui, kaip nurodo tarnyba, buvo grasinta, kad nesutikus nutraukti tyrimo A. Petrošiaus atžvilgiu, šie galimai neteisėtai perimti duomenys gali būti paviešinti žiniasklaidoje ar kitaip panaudoti. Be kita ko, buvo grasinama paviešinti turimą informaciją ir apie privatų STT pareigūno gyvenimą.

Tarnyba ketvirtadienį kategoriškai paneigė advokato Giedriaus Danėliaus teiginius apie STT pareigūno darytą poveikį teisėjui. Taip pat ir tai, kad STT nuo 2018 metų atliekamas tyrimas dėl Nacionalinio kraujo centro galėjo turėti užsakovus, siekiant eliminuoti kai kuriuos verslininkus iš rinkos.

„STT griežtai paneigia prielaidas, kad STT pareigūnas yra daręs poveikį teisėjui dėl įtariamojo suėmimo (...) Taip pat STT kategoriškai paneigia prielaidas dėl STT tyrimų užsakovų. STT yra nepriklausoma kovos su korupcija institucija ir bet kokie teiginiai dėl STT tyrimų užsakymų, yra neatitinkantys tikrovės“, – rašoma ketvirtadienį išplatintame STT pranešime.

Pranešime pateiktoje įvykių sekoje nurodoma, kad šių metų vasarį advokatas (G. Danėlius – BNS) kreipėsi į STT tyrėją, tiriančią Nacionalinio kraujo centro bylą, ir grasino paviešinti turimus duomenis, jei nebus nutrauktas jo kliento verslininko Antano Petrošiaus atžvilgiu vykdomas tyrimas.

G. Danėlius yra vienas A. Petrošiaus gynėjų Nacionalinio kraujo centro byloje, kurioje verslininkui yra pareikšti įtarimai padėjimu piktnaudžiauti.

STT teigimu, sulaukus tokio kreipimosi, iš karto buvo pradėtas vidinis patikrinimas ir kreiptasi į prokuratūrą. Tuomet prokuratūra nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą, kuriuo taip pat imta aiškintis ir kokiu būdu buvo gauta advokato turima informacija.

„STT vidinis tyrimas šia apimtimi buvo sustabdytas. Vidinis patikrinimas dėl informacijos turinio, kurį atlieka STT imuniteto padalinys, yra tęsiamas“, – paaiškina tarnyba.

Balandžio pradžioje jau kitas advokatas tiesiogiai STT vadovui Žydrūnui Bartkui pateikė visą turimą STT pareigūno susirašinėjimo medžiagą ir ši medžiaga buvo perduota ikiteisminį tyrimą vykdantiems policijos pareigūnams bei prijungta prie vidinio patikrinimo.

Prokuratūros ir Kriminalinės policijos biuro atliekamame tyrime dėl galimo neteisėto poveikio STT pareigūnams pati STT nei dabar, nei anksčiau jokių procesinių veiksmų teigia neatlikusi.

Vykdant ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto poveikio STT direktoriui Ž. Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, antradienį buvo sulaikyti trys sostinės advokatai – advokatų kontoros „WINT law firm“ partneris G. Danėlius ir profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas bei verslininkas A. Petrošius.

Ketvirtadienį teismas atmetė prokuratūros prašymus suimti G. Danėlių ir A. Petrošių. Jiems buvo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

V. Rakauskas ir D. Baronas buvo paleisti po apklausų trečiadienį, jiems taip pat skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

BNS gauta teismo nutartis parodė, kad advokatui G. Danėliui pareikšti įtarimai yra susiję su jo ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kriminalinės žvalgybos pareigūną Renatą Martišių.

Prokuratūra teigia, kad advokatas neleistinai grasino teisėsaugos pareigūnams, pats advokatas sako tik vykdęs savo pareigą informuoti apie neteisėtus STT pareigūno veiksmus.

BNS duotame interviu G. Danėlius teigė, kad savo veiksmais STT „pasitarnavo perpaskirstant tam tikrą rinką – iš vieno verslininko perduoti kitam“

„Latvijos verslininkas buvo suinteresuotas, kad ta rinka būtų atimta iš Lietuvos verslininko ir jis tą pasiekė STT rankomis“, – sakė advokatas.