Į komiteto pirmininką dėl neeilinio posėdžio kreipėsi konservatoriai Gabrielius Landsbergis, Laurynas Kasčiūnas ir Arvydas Anušauskas, socialdemokratė Dovilė Šakalienė, liberalas Virgilijus Alekna ir Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Bakas.

„Keldami reikšmingą nepasitikėjimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku D. Gaižausku klausimą, kartu siūlome darbotvarkę, kuri atlieptų pandemijos iššūkius“, – frakcijos paskelbtame pareiškime cituojamas L. Kasčiūnas.

„Šios neeilinės krizės akivaizdoje NSGK turi imtis lyderystės ir ieškoti receptų dėl pandemijos ir iš jos sekančios krizės suvaldymo, situacijos prognozės, antros bangos grėsmių numatymo ir pasirengimo joms. Iki šiol tam daug dėmesio nebuvo skirta, tad raginame komitete imtis reikšmingo ir konstruktyvaus darbo“, – teigia parlamentaras.

D. Gaižauskas teigia, kad neeilinis posėdis bus sušauktas, bet ne penktadienį, kaip pageidauja opozicijos atstovai, o kitą trečiadienį.

„Opozicija paprašė sušaukti neeilinį posėdį ir aš jį tikrai sušauksiu, tai padarysiu trečiadienį 10 val., nuo 10 iki 11 val. bus neeilinis posėdis su jų klausimais, o nuo 11 val. bus paprastas posėdis“, – BNS sakė D. Gaižauskas.

Anot jo, Seimo statutas neįpareigoja pirmininko neeilinio posėdžio šaukti būtent iniciatorių pageidaujamu laiku. Pagal Statutą, neeiliniai komitetų posėdžiai rengiami ir ne mažiau kaip trečdalio komiteto narių reikalavimu.

„Statutas nenumato, kad komiteto pirmininkas būtent tą datą turi šaukt posėdį, komiteto pirmininkas turi užtikrinti, kad posėdis būtų sušauktas ir būtent tas klausimas nagrinėjamas. Dėl COVID-19 mes esam priėmę sprendimą, kad geriau posėdžiauti vieną kartą per savaitę, ir bus neeilinis kitą savaitę, nes šią jau posėdžiavom“, – sakė D. Gaižauskas.

Jis taip pat kritikavo opozicijos siūlymą neeiliniame posėdyje aptarti su koronavirusu susijusią situaciją, kviečiant daugelio institucijų vadovus, iniciatyvą vadindamas „politiniu chuliganizmu“.

„Siūloma įtraukti daugybę sričių, ten praktiškai kelių dienų reikia. Opozicija daro destrukciją, šou, tai politinis chuliganizmas, ypatingai, kai turime žiūrėti, kaip išeiti iš krizės“, – sakė D. Gaižauskas.

Opozicijos atstovai savo darbotvarkėje siūlo išklausyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos informaciją dėl epidemijos, dėl korupcijos rizikos problemų kviestis Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorių Žydrūną Bartkų ir Viešųjų pirkimų tarnybos laikinai direktoriaus pareigas einančią Jovitą Petkuvienę, taip pat – Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį, vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę, valstybės kontrolierių Arūną Dulkį, krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, Kibernetinio saugumo centro vadovą Rytį Rainį, švietimo, mokslo ir sporto ministrą Algirdą Monkevičių, Lietuvos mokslo tarybos pirmininką Romą Baroną bei dar kitų prelegentų.

Opozicija kelia klausimą dėl nepasitikėjimo D. Gaižausku, kaltindami jį nesilaikius saviizoliacijos, kai koronaviruso infekcija apsikrėtė jo padėjėja, galimai teikus melagingą informaciją, kad atliktų koronaviruso tyrimą.

D. Gaižauskas teigia, kad COVID-19 testas jam buvo atliktas įprasta tvarka, kaip eiliniam piliečiui, paskambinus karštosios koronaviruso linijos telefonu ir nukreiptam į mobilųjį patikros punktą.