„Vertinu blogai, Seimo nario darbas yra būti posėdžiuose. Manau, kad tas neatėjimas demonstruoja rinkėjams, kad šitie Seimo nariai dirbti nenori“, – sakė Seimo pirmininkas.

„Turbūt turėtume grįžti prie tos diskusijos apie nuotolinį darbą. Manau, kad daug kas iš jų stebi tą posėdį. Tikrai ta diskusija yra įdomi ir reikalinga. Galėtų būti (jie, aut. p.) prisijungę, jei būtume patvirtinę nuotolinį darbą posėdyje“, – kalbėjo Seimo vadovas V. Pranckietis.

Paprašytas įvardinti galimus valdančiųjų motyvus, kodėl jie posėdyje nepasirodė, V. Pranckietis visų pirmą vieną sąvoką pataisė.

„Jūs kai sakote valdantieji, aš juos pavadinčiau „valdomąja dauguma“. Ir man gaila tų žmonių, kurie yra taip paprastai valdomi“, – žinutę Seimo daugumai perdavė V. Pranckietis.

Tikslindamas savo teiginį, parlamentaras sakė, kad net neabejoja, kad valdantiesiems buvo neleista ateiti į posėdį.

„Net neabejoju, kad jiems neleido ateiti, jiems buvo pasakyta. Aš ne tai, kad neabejoju, bet aš jų klausiau – jie pasakė aiškiai – jiems yra pasakyta neiti“, – sakė V. Pranckietis.

Jis žurnalistams Seime sakė, kad tai, kaip ir visada, padarė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Niekada niekas nemini pavardžių, bet tikėtina, kad taip“, – sakė jis.

„Nežinau, kuo pagrasino. Dabar gi ruošiasi rinkimams, rikiuoja į eiles, bet čia jau nebe mano mano reikalas, bet turbūt yra gąsdinimas vieta kandidatuoti. Ir tai yra negerai, Seimo narys turi būti laisvas, turėti savo nuomonę ir su ja sėdėti salėje“, – aiškino V. Pranckietis.

Nenumatytą Seimo posėdį surengusi opozicija šiandien tikėjosi sulaukti ir premjero Sauliaus Skvernelio bei finansų ministro Viliaus Šapokos atsakymų į pateiktus klausimus, tačiau nesulaukė. Ministrų kabineto nariai rado priežasčių posėdyje nedalyvauti. V. Pranckietis tai įvertino kaip antausį.

„Premjeras naudojasi Seimo Statutu, ten parašyta „klausimas" vienaskaita, buvo pateikti „klausimai“ daugiskaita. Tai yra formalus nusisukimas nuo tokios pareigos ir precendento kūrimas, kurio nereikėtų kurti. Tai nepagarba Seimui yra pademonstruota“, – Seime ketvirtadienį sakė V. Pranckietis.

Niekas neliepė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Agnė Širinskienė Delfi ketvirtadienį paaiškino, kodėl opozicija šiandien posėdžio metu salėje viena.

„Buvau prie Seimo, posėdį seku ir domiuosi, kas vyksta“, – tikino A. Širinskienė.

Parlamentarė priminė, kaip viskas įvyko antradienį.

„Valdančioji dauguma į antradienio posėdį buvo įtraukusi visus projektus, kuriuos pasiūlė opozicija. Jie tą puikiai žinojo, kad visi projektai buvo įtraukti. Mes raginome kolegas dirbti tik vieną dieną. Dėl to, kad išlieka karantino sąlygos, mes turime saugoti ir Seimo darbuotojus, savo padėjėjus, turime išmintingai elgtis ir patys. Taigi buvo pasiūlyta dirbti vieną dieną, įtraukti dviejų dienų darbotvarkes“, – aiškino Seimo narė.

A. Širinskienės teigimu, opozicija, iš pradžių sutikusi su pasiūlymu, po valandos persigalvojo ir antradienio Seimo posėdžio metu paprašė visus jų pasiūlytus projektus išbraukti. Seimo daugumai nesutikus to padaryti, opozicija kategoriškai pareikalavo jų nesvarstyti.

„Mes matome, kad šitaip yra sabotuojamas Seimo darbas. Tiesiog dirbtinai siekiama daryti posėdžių karantino metu, kai operatyviai tai galima padaryti per vieną dieną. Mes manome, kad tai daroma dėl to, kad opozicijai šiuo metu yra sunkiau gauti eterio. Kiekvienas posėdis suteikia papildomą eterį. Bet dėl politikavimo, dėl žiniasklaidos dėmesio, manau, kad karantino metu nėra protinga daryti posėdžius“, – aiškino Seimo narė A. Širinskienė.

Parlamentarė stebėjosi, kad viso rytinio nenumatyto Seimo posėdžio metu nebuvo priimta nei vieno sprendimo, vykdoma tik diskusija. Kurią, anot A. Širinskienės, buvo galima daryti ir kitu formatu.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis valdančiosios daugumos sprendimą nedalyvauti šiame posėdyje sukritikavo, jis sakė žinantis, kad LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis į posėdį liepė neiti. A. Širinskienė teigė, kad tai yra bendras koalicijos sprendimas.

„Čia buvo visos koalicijos sprendimas. Bendra nuostata buvo tokia, kad kai posėdis yra daromas tik dėl posėdžio, mes nedalyvaujame. Žinoma, gali būti, kad vakariniame posėdyje prisijungs keletas kolegų, dėl konkrečių įstatymo projektų“, – sakė ji.

„Niekas neliepė, labai tikiuosi, kad ir Seimo pirmininkui niekas neliepia nieko daryti“, – sakė LVŽS atstovė ir užsiminė matanti, kaip per valdybos posėdžius Gabrielius Landsbergis „tiesiog diktuoja jam tekstus“.