Teikiamu projektu siekiama numatyti galimybę moteriai, kuriai motinystės socialinio draudimo stažo skaičiavimo laikotarpiu buvo paskelbta prastova ar ji buvo atleista iš darbo dėl paskelbto karantino, motinystės socialinio draudimo stažą skaičiuoti iki atleidimo iš darbo dienos, o prastovos atveju – išskaičiuoti prastovos laikotarpį.

Pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą motinystės išmokos nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu yra apskaičiuojamos iš pajamų, gautų už laikotarpius, kurie numatyti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme. Įstatymas numato, kad motinystės išmoka skaičiuojama iš pajamų, gautų per 12 mėnesių laikotarpį.

„Todėl dėl karantino darbdaviams paskelbus prastovą ar atleidus darbuotoją – šie negauna dalies pajamų, o tai daro didelę įtaką motinystės išmokos apskaičiavimui“, – teigia P. Kuzmickienė.
Šiuo metu įstatyme nėra reglamentuotas motinystės socialinio draudimo stažo skaičiavimo metodas, kai Vyriausybė paskelbia ekstremaliąją situaciją ir/ar karantiną.