Keturi parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai, opozicijai priklausantis socialdemokratas Julius Sabatauskas ir konservatoriai Stasys Šedbaras, Irena Haase ir Vilija Aleknaitė Abramikienė parengė tokį kreipimąsi numatantį Seimo nutarimo projektą ir jį trečiadienį registravo Seime.

Parlamentarai sako, kad šį antradienį „įvyko konstitucinis teisinis kazusas“, kai Seimas, neturėdamas tam teisinio pagrindo, iš LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų atleido S. Rudėnaitę, neperkeldamas jos į kitas pareigas.

Seimas teisėjos S. Rudėnaitės nepaskyrė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininke. Po šio balsavimo ji liko dirbti paprasta LAT teisėja.

„Šiuo atveju, atleidus LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkę iš pareigų, nesant tam konstitucinio teisinio pagrindo, buvo paneigta konstitucinė idėja, jog teisminė valdžia yra formuojama, ne politiniu, o profesiniu pagrindu“, – nurodo parlamentarai.

Kreipimosi į KT iniciatoriai sako, kad „konstituciškai pagrįstas slaptas balsavimas gali būti tik tokiu atveju, jeigu dėl abiejų juridinių faktų (pirma, atleidimo iš ankstesnių pareigų ir, antra, paskyrimo į naujas pareigas) balsuojama vienu slaptu balsavimu išreiškiant pritarimą arba nepritarimą vienu metu patvirtinant arba nepatvirtinant abu juridinius faktus“.

„Skirtingi balsavimai dėl abiejų šių juridinių faktų nėra ir negali būti suderinami su Konstitucijoje nustatytu teisėjo atleidimo iš pareigų pagrindu, kai jis perkeliamas eiti kitas pareigas“, – teigiama nutarimo projekte.

Prezidento Gitano Nausėdos teiktame dekrete S. Rudėnaitę siūlyta iš einamų pareigų atleisti ir paskirti į naujas vienu žingsniu, tai yra teikimas buvo parašytas viename straipsnyje vienu sakiniu.

Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas pareiškė, kad tokiu Seimo balsavimu dėl S. Rudėnaitės „paneigta Teisėjų tarybos valia, žongliruojant dviejų teisinių veiksmų – atleidimo ir paskyrimo – atskyrimu“.

Opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai jau kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši išaiškintų, ar teisėtai S. Rudėnaitė atleista iš LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.