„Konstitucinės vertybės buvo pamintos Seimo sprendimu atleisti į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas pasiūlytą Sigitą Rudėnaitę iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigų, nors tokiam sprendimui nebuvo jokio teisėto pagrindo“, – rašoma Seimo pirmininkui adresuotame teisėjų tarybos kreipimesi.

Teisėjų tarybos pirmininko Algimanto Valantino pasirašytame dokumente pabrėžiama, kad Seimo priimami sprendimai turi būti skaidrūs ir atitikti Konstitucijoje įtvirtintus pilietinės visuomenės bei teisinės valstybės siekius ir teismų nepriklausomumo principus.

„Teisėjo ir teismų nepriklausomumo principo turi būti paisoma ir procesuose, susijusiuose su teisėjų ir teismo pirmininkų skyrimu ar atleidimu iš pareigų“, – sakoma dokumente.

Pasak Teisėjų tarybos, atleisti S. Rudėnaitę nebuvo jokio teisinio pagrindo, o pačiame procese buvo nepaisomą teisinių principų.

„Teisėjo, teismo ar skyriaus pirmininko atleidimas iš pareigų galimas tik Konstitucijoje įtvirtintais pagrindais, kurių priimant Seimo nutarimą dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjos Sigitos Rudėnaitės atleidimo iš šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko pareigų buvo nepaisyta. Šiame procese buvo ignoruoti ir skaidrumo, objektyvumo bei nešališkumo reikalavimai“, – teigiama pranešime.

Taip pat teisėjų tarybos kreipimesi pabrėžiama, kad su siūlymu atleisti S. Rudėnaitę iš pareigų buvo sutikta tik jos paskyrimo eiti LAT pirmininkės pareigas kontekste, o dėl jos reputacijos ar kvalifikacijos abejonių niekada nebuvo kilę.

Dokumente išreiškiamas susirūpinimas dėl teisinio nihilizmo, o parlamentas yra raginamas prisiimti atsakomybę už savo sprendimą ir ištaisyti padarytą klaidą.

„Lietuvos Respublikos Seimas turi visus teisinius svertus, veikdamas greitai, tinkamai ir nuosekliai, atitaisyti padarytas klaidas. Raginame Lietuvos Respublikos Seimo narius prisiimti atsakomybę už savo priimamus sprendimus, neperkeliant valstybės institucijų klaidų taisymo naštos asmeniui, patyrusiam tokio sprendimo neigiamus padarinius“, – ragino teisėjų taryba.

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui siūlė S. Rudėnaitę atleisti iš LAT skyriaus vadovės pareigų ir paskirti šio teismo pirmininke. Paskelbus slapto balsavimo rezultatus, paaiškėjo, kad pirmajam siūlymui parlamentarai pritarė, o antrąjį atmetė.

Antradienį per svarstymo procedūrą Seimo nariai kandidatei neišsakė nei kritikos, nei pastabų.

LAT nuolatinio pirmininko neturi nuo liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

Antradienį komentuodamas šį Seimo nutarimą A. Valantinas sakė, kad jis „paneigia prieš trisdešimt metų Nepriklausomybę atkūrosios Lietuvos bandymus kurti teisinę valstybę“.

Trečiadienį į Seimą dėl S. Rudėnaitės atleidimo kreipėsi ir Lietuvos teisėjų asociacija. Jie taip pat ragino parlamento narius ištaisyti klaidą ir teigė, kad ankstesnis jų nutarimas yra nepagrįstas.

Kaip spręsti situaciją dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjos S. Rudėnaitės aiškinsis Seimo Etikos ir procedūrų komisija.