„Remiantis gautais Nacionalinės maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto protokolais atšaukiamas draudimas naudoti geriamąjį vandenį maisto ruošimui“, – rašoma Kėdainių rajono savivaldybės pranešime.

Pasak jo, atlikus tyrimą, nustatyta, jog gyvsidabrio koncentracija neviršija leistinos.

„Atlikus šiuos išsamius, papildomus ir pakartotinius laboratorinius tyrimus visiškai įsitikinta, kad vanduo yra saugus vartoti“, – skelbia savivaldybė.

Kėdainių I-oji (Smilgos) vandenvietė buvo sustabdyta balandžio 20 dieną, imto vandens mėginyje radus 1,71 mikrogramo gyvsidabrio, kai leistina norma yra 1 mikrogramas.

Kėdainiuose buvo negalima vartoti iš čiaupo bėgančio geriamojo vandens maisto ruošai, miestiečiams ir aplinkinių kaimų gyventojams vanduo buvo dalijamas prie prekybos centrų.

Dėl užteršto vandens Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis kreipėsi į teisėsaugą.

Jo teigimu, vandens tiekimu besirūpinanti bendrovė „Kėdainių vandenys“ delsė pranešti savivaldybei apie nustatytą taršą, o bendrovės vadovas Rimgaudas Praninskas buvo pateikęs klaidingą informaciją – savivaldybės administracijos direktoriui buvo nurodęs, jog tarša gyvsidabriu neviršija leistinos normos ir siekia 0,71 mikrogramo. „Kėdainių vandenų“ vadovas sako, jog tai buvo netyčinė klaida.