Prisistatyti nenorėjusi kaimynė „Delfi“ pasakojo, kad visa istorija prasidėjo praėjus vienai dienai po Velykų. Pasak jos, nuo pirmųjų minučių, kada į daugiabutyje įrengtą socialinį būstą buvo atkeltas iš Švedijos grįžęs emigrantas, neįmanoma atsipalaiduoti.

„Šis žmogus ne vietinis, bet iš mūsų rajono. Mūsų name yra vienas socialinis būstas, todėl jam buvo išskirtos šios patalpos saviizoliuotis. Vos tik čia atsikėlė, iškart pradėjo visur vaikštinėti, laiptinėje kalbėti telefonu. Buvome šokiruoti, kai po 10 ar 15 minučių pas jį atvyko panelė ir užsibuvo apie valandą“, – pirmąjį susitikimą prisiminė ji.

Moteris sakė, kad iškart paskambino 112 telefonu, kad būtų užregistuotos emigranto „gastrolės“, tačiau vieno skambučio neužteko.

„Turėtų būti užregistruoti 4 ar 5 skambučiai. Kadangi mūsų tarnybos nelabai klausė, tai susiradome ir atsakingus asmenis savivaldybėje, juos informavome apie apsilankiusią panelę. Turbūt tas vyras buvo įspėtas, nes mergina išlėkė kaip kulka. Tačiau mus vis tiek neramino jo apgyvendinimas šalia mūsų“.

Kaimynės teigimu, apskambinus visiems atsakingiems asmenims ir tarnyboms, daugiabučio gyventojams galiausiai pavyko sužinoti, kad emigrantas negalėjo saviizoliuotis pas motiną, todėl jam ir buvo išskirtos šios patalpos.

„Tai mama juk yra viena šeima, o čia mūsų gyvena net trylika šeimų ir tikrai ne visi jauno amžiaus. Gyvena ir pensininkai, ir neįgalieji. Aš pati visą laiką leidžiu namuose, nes esu rizikos grupėje, tik vyras su visomis apsaugomis važiuoja į darbą, bet kai grįžta, iškart viską dezinfekuojame. Per šį sugrįžėlį prasidėjo daug bėdų, naktimis visi kaimynai turime budėti pakaitomis, stebime kiekvieną jo žingsnį pro akutę“, – teigė ji.

Moteris aiškino, kad buvo užsukusi ne tik panelė, bet ir draugai, kurie atveža alkoholio, o tada prasideda triukšmas.

„Kvietėme ir policiją, nes suprantate, tas triukšmas tikrai trukdo ilsėtis ir girdisi per plonas sienas. Buvo ir langą išdaužęs. Tuos svečius buvome užfiksavę stebėdami pro akutę gal porą kartų, tiesiog „juodai“ jį sekame. Tikrai bijome kuo nors užsikrėsti, kai žmogus nesilaiko tos saviizoliacijos, kaip reikia. Galite mus vadinti paranojikais, bet norime apsisaugoti“.

Ji taip pat prisiminė, kad kartą iškvietus policiją dėl užėjusio svečio, pareigūnai jo neberado.

„Nežinome, ar pareigūnai užfiksavo, ar jis buvo blaivus, ar ne, nesuteikė mums tokios informacijos. Buvo ir greitoji atvažiavusi, tai nesame iki galo įsitikinę dėl jo sveikatos būklės. Geriausia būtų, jeigu jis nepažeistų saviizoliacijos reikalavimų ir netriukšmautų“, – tikino kaimynė.

Šilalės r. savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vyr. specialistas Martynas Remeikis „Delfi“ patvirtino, kad iš tikrųjų pas saviizoliacijoje gyvenantį emigrantą buvo apsilankiusi mergina.

„Vyras grįžo ir buvo izoliuotas Šilalės rajono savivaldybei priklausančiose patalpose. Pačią pirmą dieną pas jį lankėsi moteris, po apsilankymo ji izoliuojasi savo namuose. Nuolat iš namo gyventojų buvo gaunami pranešimai apie vyro saviizoliacijos nesilaikymą, kai kuriais atvejais policija atvykdavo ne iš karto, motyvuodama tuo, kad tai nėra būtiniausias įvykis pagal jų nusistatytas įvykių kategorijas“.

Savivaldybės darbuotojas nurodė, kad balandžio 16 d. buvo raštu „Dėl reagavimo į iškvietimus“ kreiptasi su prašymu išimties tvarka reaguoti į šiuos iškvietimus.

„Kitą dieną po rašto išsiuntimo Tauragės apskrities vyriausiajam policijos komisariatui vėl buvo gautas iškvietimas iš gyventojų dėl saviizoliacijos nesilaikymo. Konkrečiai, kad jis į izoliavimosi vietą pasikvietė draugų, tačiau nuvykus policijai vyras buvo vienas“, – nurodė jis.