„Yra pratęstas karantinas iki gegužės 11 dienos. Kartu priimti sprendimai dėl karantino sąlygų sušvelninimo, tai leidžia mums daryti epidemiologinė situacija. Dalis sušvelninimų įsigalios nuo rytojaus, dalis – įsigalios pirmadienį, balandžio 27 dieną. Dėl Nemenčinės priimtas sprendimas, visiško atpalaidavimo nėra, apribojimas atvykti ir išvykti yra patęsiamas iki penktadienio vidurnakčio“, – Vyriausybėje trečiadienį sakė premjeras.

Jam teko pakomentuoti ir artėjantį ilgąjį Motinos dienos savaitgalį. Premjeras teigė, kad kol kas nėra svarstoma apie tokias priemones, kurios buvo taikomos Velykų savaitgalį.

„Dėl ilgojo savaitgalio - Motinos dienos, kaip ir Velykų proga dar reikėtų laikytis to pačio principo – geriausias pasveikinimas yra nuotoliniu būdu, tą darykime, nes pavojus niekur nedingsta. Dėl tokios priemonės, kuri buvo taikoma Velykų savaitgalį, mes nesvarstome. Turbūt rekomendacija bus nevažiuoti, bet ar tokią priemonę tikslinga naudoti, kol kas ne, bet galimybė išlieka“, – sakė ministras pirmininkas.

S. Skvernelis priminė, kad nors karantino sąlygos yra švelninamos, tačiau visos apsaugos priemonės išlieka.

„Noriu priminti, kad karantinas tęsiasi, kaukes reikia nešioti, saugotis reikia, parduotuvėse yra ypatingas saugumo režimas. (...) Noriu, kad po truputį grįžtume į įprastinį gyvenimą, bet nepamirštume apsaugos priemonių, atstumo laikymosi“, – sakė premjeras.

Skvernelis: darželiai gali atsidaryti anksčiau nei vasaros pradžia

S. Skvernelis teigė, kad pirmi iš ugdymo įstaigų galėtų atsidaryti darželiai. O birželio 1-oji, kaip orientyras nuotoliniam ugdymui pasirinktas tik kaip blogiausiais scenarijus, panašu, kad atsidaryti ugdymo įstaigos gali ir anksčiau.

„Mes matome pagrindinį dalyką, diskusijos vyksta pirmiausia dėl darželių darbo atstatymo, lygiai taip pat mes kalbame ir apie švietimo sistemą. Tai gali kisti, tie pokyčiai gali būti, sprendimai gali būti anksčiau, nebūtinai iki birželio 1-osios dienos tas nuotolinis mokymas, čia toks užsibrėžtas kaip blogiausiais variantas, jis gali būti ankstesnis“, – po Vyriausybės posėdžio sakė S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas tikino, kad ir toliau rekomenduoja darbą iš namų.

„Dėl ėjimo į darbo rinką, mes nekeičiame savo rekomendacijų – jei tik yra įmanoma – tęsti darbą nuotoliniu būdu. Siūlome tą daryti, tuo vadovautis. (…) Kol kas apie tai kalbėti negalima“, – sakė jis.

„Bendras principas yra išlikęs – kuo mažiau kontakto, kuo daugiau bekontakčio darbo, to reikia laikytis“, – sakė jis.

Sieks išsiaiškinti bendrą vaizdą Lietuvoje

Premjeras paaiškino, kad populiacijos testavimas yra skirtas tam, kad būtų ištirta mūsų visa populiacija, ir būtų gauti bendri vaizdai.

„Tai prisidės prie daugelio dalykų – dėl galimų grėsmių, esamos situacijos, galbūt tam tikrų mini bangų prognozavimo. Tai yra natūralus darbas, kurį reikia daryti, teisti masinį testavimą aklai - į tam tikras grupes, kad turėtume tikrą vaizdą“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje įsigaliojo kovo 16–ąją dieną. Trečiadienį Vyriausybė nusprendė, kad laikantis sugriežtintų reikalavimų veiklą atnaujinti galės lauko kavinės, grožio salonai, muziejai, bibliotekos, zoologijos sodas bei dalis kitų, teikiančių kultūrines, laisvalaikio paslaugas, verslų.