Visų šių advokatų mobilieji telefonai antradienio popietę buvo išjungti.

G. Danėlius yra verslininko bendrovės „Solis Tribus“ akcininko Antano Petrošiaus vienas iš gynėjų STT atliekamame tyrime dėl Nacionalinio kraujo centro. BNS žiniomis, A. Petrošius taip pat yra sulaikytas.

G. Danėlius anksčiau yra dirbęs Vilniaus apygardos prokuratūroje, vėliau vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūrai. Iš valstybės tarnybos pasitraukęs G. Danėlius pasirinko advokato praktiką. Jis teisme yra gynęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėją Daivą Ulbinaitę, kai ši buvo kaltinama informacijos, sudarančios valstybės paslaptį, paviešinimu, taip pat dalyvavo daugybėje kitų rezonansinių bylų.

Politinės korupcijos byloje, kurioje kaltinimai yra pateikti buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui, G. Danėlius gynė buvusį koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį.

Anksčiau premjeras Saulius Skvernelis advokatu dirbantį G. Danėlių yra siūlęs į teisingumo ministrus, o generalinis prokuroras Evaldas Pašilis prezidentei D. Grybauskaitei siūlė G. Danėlių paskirti generalinio prokuroro pavaduotoju. Tačiau kilus skandalui G. Danėlius pareiškė, kad šių pareigų nesieks.

Prokuratūra antradienį pranešė, kad sulaikyti trys advokatai ir vienas verslininkas, tiriant bandymą neteisėtai paveikti STT vadovą Žydrūną Bartkų ir vieną tyrėją, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas teigė, kad pas įtariamuosius rasta surinkta informacija apie STT pareigūną.

„Galimai prasižengta su veikimo teisėtumu. Yra keturi įtariamieji, turime duomenis, kad pas tuos įtariamuosius atsirado informacija apie kitą asmenį, kurios jie neturėtų turėti“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė Ž. Radišauskas.

Įtariama, kad naudojantis surinktais asmeniniais ir tarnybiniais duomenimis, galimai buvo bandoma pasiekti, kad aukštas pareigas užimantys STT pareigūnai priimtų verslininkui palankius sprendimus.

Advokatūra: neskubėkime nuteisti

Advokatų tarybos pirmininko pavaduotojas Mindaugas Kukaitis kol kas dar nebuvo linkęs vertinti prokurorų atliekamo ikiteisminio tyrimo, kai trys antradienį buvo sulaikyti advokatai G. Danėlius, V. Rakauskas ir D. Baronas.

„Kol teismas nenuteisė, asmuo laikomas nekaltu, juk jeigu žiūrėtume į neseniai teisme išnagrinėtą rezonansinę trijų asmenų bylą (G. Vainausko, R. Pakso ir A. Zabulio – Delfi), jiems taip pat garsiai buvo pareikšti įtarimai, bet kaltinimai subliuško, – sakė M. Kukaitis. – Dabar daug bylų yra inicijuojamos pasinaudojant technologijas, kaltinimai rašomi iš nugirstų ar išgirstų frazių, tad reikia neskubėti ir palaukti, kaip tai įvertins teismas.“

Advokatų tarybos pirmininko pavaduotojas pažymėjo, kad atliekant procesinius veiksmus su įtariamaisiais advokatais dalyvauja Advokatūros deleguoti advokatai.

„Kol kas negalime spręsti klausimo dėl šių advokatų nušalinimo, nes dar net neturime oficialių dokumentų, o kai juos turėsime, kviesime advokatus ir svarstysime, tačiau noriu dar kartą pažymėti, kad yra būtina laikytis nekaltumo prezumpcijos, – sakė M. Kukaitis. – Mes esame neabejingi tokioms situacijoms ir jeigu ateityje bus įrodyta, kad buvo padarytas nusikaltimas, Advokatūra, kaip ir visais kitais atvejais, stabdys tokių advokatų veiklą ir pašalins iš savo gretų. O kol neturime tikslių duomenų, negalime kaltinti.“