Seime dirbantiems beveik dviem šimtams akredituotų žurnalistų, atstovaujančių Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos priemones, iškilo grėsmė dėl tolesnio savo tiesioginių pareigų vykdymo.
Seimo Valdyba, antradienį svarstydama operacijų vadovo Aurelijaus Verygos rekomendacijas dėl prevencinių priemonių, siekiant užkardyti koronaviruso grėsmę parlamento rūmuose, siekia uždrausti į Seimą patekti žiniasklaidos atstovams, motyvuodama tokį jų buvimą savo darbo vietoje grėsme Seimo narių sveikatai.

Kaip teigiama A. Verygos rašte, rekomenduojama Seimo nariams kas septynias dienas tikrintis dėl COVID – 19, atliekant testus.

Siūloma tai daryti, prie Seimo rūmų pastačius atskirą mobiliąją laboratoriją, skirtą būtent Seimo narių, Kanceliarijos darbuotojų ir Seimo lankytojų tikrinimui dėl koronaviruso.

Taip pat siūloma Seimo pastato lankytojams ir darbuotojams pildyti sveikatos būklės deklaraciją, kurioje pildantysis nurodytų savo sveikatos būklę, parašu patvirtidamas, jog nejaučia koronavirusui būdingų ligos požymių ir nėra priverstinėje saviizoliacijoje.

Seimo kanclerė Vaida Servetkienė teigė, kad Kanceliarijai būtina žinoti Valdybos poziciją, kaip elgtis.

Į tai konservatorė Irena Degutienė pareiškė, kad jai neaišku, apie kokius lankytojus eina kalba.

“Mes gi priėmėm sprendimą, kad čia jokių lankytojų nebus”, - klausė Seimo narė.

Į tai Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis atsakė: “Žurnalistai”.

“Toje pačioje Valdyboje nutarėme, kad su žurnalistais kalbame lauke. Dabar jau - ką? Vėl Valdyba savo nuomonę keičia? Tai kiek galima keisti? Arba aš atminties nebeturiu? Bet mes tikrai čia buvome nutarę”, - piktinosi I. Degutienė.

Seimo kanclerei priminus, kad akredituotiems žurnalistams Seimo, kuris yra šių žurnalistų darbo vieta, durų niekas neužvėrė, I. Degutienė klausė: “Tai dabar jau įleisim žurnalistus?”

V. Pranckietis patikslino, kad Seime akredituotiems žurnalistams leidimai nebuvo panaikinti, o tik neišduodami nauji, konservatorė I. Degutienė laikėsi savo: “Ne apie leidimų naikinimą reikia kalbėti, o apie sugriežtinimą sąlygų. Tai čia yra du skirtingi dalykai”.

Į diskusiją įsijungęs parlamentaras Jonas Liesys ragino V. Pranckietį tapti pirmuoju, kuris ignoruotų žurnalistų darbą Seimo pastate.

“Neduokite jiems interviu čia po stogu, eikite į gatvę ir duokite ten interviu, kaip ir priklauso. Visiems žurnalistams! Ir išvesime juos iš čionai! Nereikia čia, kad aplink mus šokinėtų tie žurnalistai, nes mes patys priėmėm sprendimą, patys ir laužom. Tai negalima to daryti! Jis (sprendimas – aut. past.) neatšauktas, tikrai! Ir aš manau, kad jei visos frakcijos tą darys, visi seniūnai, lyderiai, manau, kad jei eis į gatvę ir duos interviu – ir jokių čia problemų nebus”, - mokė Seimo Pirmininką liberalas J. Liesys.

V. Pranckietis diskusiją dėl, regis, didžiausios koronaviruso grėsmės parlamente – žurnalistų darbo, tęsė, kviesdamas Seimo Valdybos narius apsispręsti, “ką darysime su balkonu”.

Seimo salės balkonas yra žurnalistų darbo vieta, iš kurios filmuojamas posėdis, mat posėdžių salėje žurnalistams vaikščiti yra draudžiama posėdžio metu. Tai – vienintelė vieta, iš kurios žiniasklaidos atstovai gali vaizdu nušviesti Seimo darbą posėdžio metu.

“Taip, kaip plinta COVID’as, tai yra lašelinis plitimo būdas, ir tada Valdyba turėtų nuspręsti”, - teigė V. Pranckietis.

Į diskusiją įsikišo “valstietė” Rima Baškienė: “Gerbiami kolegos, ar tie žurnalistai spjaudo ant mūsų? Jie nespjaudo, jie su kaukėmis”.

“Jie kvėpuodami kvėpuoja per respiratorių”, - atrėžė Seimo Pirmininkas V. Pranckietis apie priežastį, kodėl žurnalistų turėtų nelikti Seime.

Tačiau nesulaukus pritarimo, galiausiai nutarta kol kas žurnalistų darbo tvarkos Seime nekeisti.