Seimo narė pabrėžia, kad tam, jog žmonės nepanikuotų, juos turi pasiekti parama. Ir kuo greičiau.

„Man atrodo, kad visi vienbalsiai sutariame, jog ši pandemijos sukelta krizė yra visiškai priešinga nei ta, kurią turėjome anksčiau. Tai, kad ekonomika nesustotų, yra mūsų išgyvenimo klausimas. Jeigu tai suvokiame, jeigu norime, kad nesustotų ekonomika, žmonės neišsigąstų ir nepradėtų taupyti, reikia užtikrinti jų pajamas“, – laidoje sakė D. Šakalienė.

„Jeigu mes matome, kad per karantiną nukenčia patys pažeidžiamiausi, jiems valstybė skubiai nesuteikia finansinės paramos, nes žmonėms reikia mokėti paskolas dabar, pirkti maistą taip pat dabar... Dėl įvairių mokestinių atostogų, atidėjimų kol kas dar nėra sutarta“, – pridūrė politikė.

Papasakojo apie priemones

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės teigimu, jau dabar yra nemažai papildomų priemonių.

„Kalbant apie tuos žmones, kurie dirbo savarankiškai ir neteko pajamų, tai yra naujų priemonių, kurias Seimas priėmė dar balandžio mėnesį. Iš esmės nuo balandžio 5 dienos pradėtos priimti paraiškos, kai kurie žmonės yra jas pateikę, iš jų dalis jau yra gavę 257 eurų paramą. Norėčiau pasakyti: nereikia pamiršti, kad vidutinės įmokos savarankiškai dirbančių asmenų, būtent tų, kurie gavo 257 eurų per mėnesį, 2018 metais buvo tik 231 euras. Manau, kad valstybės parama šiuo atveju tikrai yra adekvati, nes buvo žiūrėta, nuo kokių pajamų šie žmonės moka mokesčius. Kitas dalykas – dėl prastovų.

Norėčiau, kad nepainiotume, nes VDI pranešta, kad visos įmonės gali keisti darbuotojų skaičių kasdien. (…) VDI turi visą informaciją, nors visas bendras žmonių, kuriems skirtos prastovos, skaičius yra gąsdinantis, tačiau tai nėra unikalūs asmenys. Paminėsiu, kad unikalių įmonių, kurios pranešė apie prastovas, yra apie 22 tūkst. O dėl prastovų į Užimtumo tarnybą kreipėsi apie devyni tūkstančiai. Kol kas dar įmonės teikia paraiškas, reikia užpildyti formas, deklaruoti darbuotojus. Darbuotojai turi būti sužymėti, sužymėtas jų darbo laikas. Priemonių tikrai yra“, – kalbėjo viceministrė.

Gali sustoti ekonomika

Seimo narė D. Šakalienė sako, jog paramos reikia čia ir dabar, nes tie asmenys, kurie netenka pajamų, negalės sumokėti nuomos, kitų mokesčių, o dėl to gali sustoti ekonomika.

„Sutinku su tuo, kad valstybė ėmėsi žingsnių, tačiau šiuo atveju, kaip ir laikant egzaminą, neužtenka vertinti tik pastangas. Svarbu rezultatas, o visi vienu balsu sako, kad paramos visuotinumas ir greitis yra labai svarbu. Tiesą sakant, čia tinka ir paralelė su sveikatos apsauga. Jeigu pacientas miršta čia ir dabar, o susitarta, kad deguonis jam bus tiekiamas po mėnesio, tai tikrai nieko nepakeis, nes pacientas bus jau miręs. Dabar mes kalbame apie tai, kad jeigu nors vieną mėnesį nuo 10 iki 30 proc. gyventojų, iškritę pro sistemos paramos plyšius, negalės apmokėti sąskaitų, tai iš karto pradės strigti pajamų ir išlaidų mechanizmas. Žmonės negalės sumokėti nuomos, mokesčių, nusipirkti maisto. Ekonomistai irgi sako, kad tokiu atveju gali stoti visas ekonomikos mechanizmas“, – teigia D. Šakalienė.

Dovilė Šakalienė

„Šiuo atveju Lietuvoje labai įprastas lėtas biurokratinis veikimo būdas yra tiesiog žudantis, mirtinas. Nežinau, kokį kitą žodį parinkti“, – pridūrė politikė.

Ką daryti jauniems žmonėms?

Paklausus, E. Radišauskienės, ką daryti jauniems žmonėms, kurie neteko darbo, viceministrė tikina, kad net ir nesant koronavirusui tas pats jaunas žmogus galėjo netekti darbo.

„Situacija tokia, kad net nesant koronavirusui jaunas žmogus gali netekti darbo, o jis turi įsipareigojimų. Taip, tada pradeda veikti bendra tvarka: jeigu žmogus neturi pajamų, gauna paramą, jeigu turi stažo, registruojasi Užimtumo tarnyboje. Tam žmogui ir dabar niekas nedraudžia registruotis į Užimtumo tarnybą ir gauti aktyvių darbo rinkos politikos priemonių. Viena iš jų – darbo užmokesčio subsidija, jeigu yra darbdavys“, – tikino pašnekovė.

Eglė Radišauskienė

D. Šakalienė pasidalijo keliomis istorijomis, kai jauni žmonės negauna net ir tų 257 eurų, nes neturi reikiamo stažo.

„Niekas nesako, kad viskas yra blogai. Gerbiama Egle, žinau, kad jums nuoširdžiai rūpi, bet negalima leisti net ir dešimčiai procentų iškristi, nes kaina ekonomikai bus nepakeliama. Jeigu kalbame apie jaunus žmones, labai taikliai parašė būtent tie, kurie baigė mokslus, dirbo trejus metus įmonėje, o dabar pradėjo dirbti pagal individualią veiklą, neišdirbo reikiamo laiko ir negavo 257 eurų, nes tik ką pradėjo tokią veiklą. Dar vienas žmogus rašo, kad jam buvo paskirta išmoka kaip savarankiškai dirbančiam, nes nuo kovo vidurio nebegalėjo dirbti, bet balandžio 9 dieną susirado darbą. Nuo kovo 16 iki balandžio 9 d. neturi jokių pajamų. Laikinai susirado darbą, už kurį algą gaus tik gegužę, bet ir tuos 257 eurus iš jo atėmė.“