Pirmasis į tribūną dėl šios kandidatūros kalbėti stojo Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Urbšys. Jis prognozavo, kad valdančiajai daugumai neįtiks ši kandidatūrą, nes ją pasiūlė V. Pranckietis.

P. Gražulis itin aštriai sureagavo į šiuos parlamentaro P. Urbšio žodžius.

„Pažiūrėk, kokius reikalavimus tu kėlei dėl santykių R. Karbauskio ir Gretos Kildišienės, kiek tu pirštu rodei, lyg ten nieko ir nebuvo. Bet dabar visa teismų sistema, Seimo nariai žino, kaip šita kandidatė tapo Konstitucinio Teismo kanclere. Kiek kalba visuomenė, Konstitucinio Teismo pirmininkas (Dainius Žalimas, aut. p.) susirado gražią draugę, ją padarė teismo kanclere, o dabar nori gal savo gyvenimo draugę padaryti teisėja? Tai koks tai pavyzdys visuomenei?“ – klausimą kėlė P. Gražulis.

„Povilai, tu pats žinai tai ir tyli, kaltini valstiečius“, – piktų žodžių kolegai negailėjo Seimo narys P. Gražulis.

Parlamentaras šia proga dar ir pajuokavo, siūlė jo vaiko motiną Birutę „įtaisyti“ bent Žuvininkystės departamento direktore.

„Vienas žmogus kaltinamas perdėtai? O kitiems viskas galima?“ – klausimą kėlė parlamentaras.

Laisvės partijos pirmininkė, Mišrios Seimo narių grupės atstovė Aušrinė Armonaitė Seimo posėdžių salėje P. Gražulį apibūdino kaip „seksizmo ir pamazgų pylimo karalių“.

„Matyt mums reikėtų pamąstyti apie tą rožinį drambliuką kambaryje, nes aplink šią kandidatūrą buvo skleidžiami pletkai, pilamos pamazgos“, – sakė parlamentarė. Ji tikino, kad jei kandidatas būtų vyras, tokių kalbų nebūtų buvę.

Pati I. Danėlienė Seimo salėje sakė, kad klausantis parlamentarų kalbų apie ją, jautėsi negerai.

„Sėdžiu ir klausau apie tarsi žmogų, kuris mano vardu pavadintas. Bet nieko negirdžiu apie save, man labai apmaudu ir būtų labai apmaudu, kad kažkieno tikslingai skleidžiama neteisinga informacija, ar akivaizdžiai bandoma įteigti alternatyvi tiesa, kuri nieko bendro neturi su tikrąja tiesa, lemtų tokių svarbių sprendimų priėmimą“, – sakė kandidatė.

„Aš labai prašyčiau gerbiamų Seimo narių išlikti objektyviais, (…) ne į kažkieno tikslingai skleidžiamą alternatyvią informaciją“, – sakė I. Danėlienė.

Seimas dėl visų kandidatų į Konstitucinio Teismo teisėjus turės apsispręsti slapto balsavimo metu.

Parlamento pirmininkas, kaip jau buvo minėta, į Konstitucinio Teismo teisėjas siūlo buvusią šio teismo kanclerę I. Danėlienę, prezidentas Gitanas Nausėda – advokatę Giedrę Lastauskienę, laikinoji LAT vadovė Sigita Rudėnaitė – to paties teismo teisėją Algį Norkūną.

Dėl kitų kandidatūrų Seimas pastabų neturėjo.

Taip pat Seimas balsuos dėl prezidento siūlymo LAT pirmininke skirti šiuo metu laikinai teismui vadovaujančią Civilinių bylų skyriaus pirmininkę S. Rudėnaitę.

Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija baigėsi kovo 19 dieną. Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu.

Balsavimą dėl naujų teisėjų paskyrimo parlamentas planavo dar kovo viduryje, tačiau sprendimo nepriėmė dėl koronaviruso padaręs pertrauką, o vykusiuose posėdžiuose nagrinėjęs išimtinai su karantinu susijusius klausimus.

LAT nuolatinio pirmininko neturi nuo liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.