Valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad siūlymas mažinti Seimo narių išlaidas – populistinis. Pasak jo, krizės metu reikia ne taupyti, o didinti gyventojų pajamas. Todėl, R. Karbauskio teigimu, valdantieji nedarys tokių klaidų kaip konservatoriai 2008 m. krizės valdyme, rašė ELTA.

„Ką aš daryčiau dabar, jei man priklausytų teisė spręsti, tai visas išlaidas ir atlyginimus aš tik didinčiau. Dabar reikia didinti viską, ką tik įmanoma didinti, ir nieko nemažinti, jeigu mes norime tą krizę įveikti greičiau ir kad valstybė turėtų kuo mažesnes problemas ateityje. Didžiausia konservatorių klaida 2008-2009 metais buvo, kad jie taupė.

Dėl valstybės išlaidų taupymo paskui žmonės pradeda taupyti ir turėjome tuomet gerokai sumažėjusį valstybės pajamų lygį, žmonių pragyvenimo lygis žymiai pablogėjo, todėl mes tos klaidos nepadarysime. Dėl to šį siūlymą mažinti Seimo narių išlaidas galime laikyti visiškai populistiniu. Tai galima nagrinėti vienu ar kitu būdu po krizės, bet tik ne dabar. Dabar to daryti negalima ir nieko iš esmės mažinti dabar negalima“, – sakė R. Karbauskis.

Skvernelis siūlo per vartojimą skatinti verslą

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad didžiausias solidarumas šitoje situacijoje būtų tada, jei per vartojimą būtų paskatintas smulkus ir vidutinis verslas kiekvieno Seimo nario apygardoje.

„Manau, kad geriausias solidarumas būtų tai, kad šitos išlaidos būtų skirtos Seimo narių apygardose paremti smulkų ir vidutinį verslą. Būtų perkamos ir paslaugos iš smulkaus ir vidutinio verslo, tai būtų geriausias solidarumas. Tame tarpe – ir vietos žiniasklaidos rėmimas, jeigu būtų perkama informacija, skelbimai, ataskaitos veiklos. Tokiu būdu tos lėšos būtų racionaliai panaudotos“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, „visa kita yra bandymas vėl grįžti dešimt metų atgal prie krizės valdymo, kada viskas buvo atiminėjama, taupoma ir veržiamasi diržai“.

„Manau, kad šiandien tokių sprendimų neturime priimti. Solidarizacija yra geriausia, kad per vartojimą būtų paskatintas smulkus ir vidutinis verslas kiekvieno Seimo nario apygardoje“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Konservatoriai siūlė ekstremalios situacijos metu sustabdyti parlamentinių lėšų mokėjimą

Kaip rašė BNS, opoziciniai konservatoriai siekia, kad šalyje paskelbus ekstremalią situaciją Seimo nariams nebūtų mokamos lėšos, skirtos reprezentacijai ir parlamentinei veiklai.

Pagal jų parengtą Seimo statutą pataisą, šių lėšų mokėjimas parlamentarams stabdomas paskelbus nepaprastąją padėtį, valstybės lygio ekstremaliąją situaciją, karantiną visoje šalies teritorijoje ir atnaujinamas jai pasibaigus.

Savo pataisą Seimo nariai Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Irena Degutienė, Jurgis Razma, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Agnė Bilotaitė grindžia gresiančia ekonomine krize, kylančia dėl karantino uždarius dalį verslų.

Anot jų, Lietuvos bankas prognozuoja, kad pagal bazinį scenarijų, šalies ekonomika 2020 metais galėtų susitraukti 11,4 proc., o nedarbas pakilti iki 12,5 procento. Esant blogiausiam scenarijui ir karantinui užsitęsus iki keturių mėnesių, anot prognozių, šalies bendrasis vidaus produktas smuktų 20,8 proc., nedarbas išaugtų iki 16 procentų.

Projekto autorių teigimu, parlamentarai turi solidarizuotis su visuomene ir taupyti valstybės biudžeto lėšas, skirtas ekstremaliajai situacijai valdyti. Anksčiau Seimo valdyba yra priėmusi sprendimą nuo balandžio 1-osios nebenaudoti reprezentacinių lėšų.

Tuomet paklausta ir frakcijų nuomonės dėl siūlymo laikinai atsisakyti parlamentinei veiklai skirtų išmokų.

Didžiausia valdančioji parlamento frakcija – „valstiečių“ – pareiškė, kad toks siūlymas neatitinka Konstitucijos, nes ten numatyta prievolė apmokėti parlamentinei veiklai skirtas išlaidas. „(...) mūsų įsitikinimu, lėšų, skirtų Seimo nario parlamentinei veiklai, panaikinimas būtų neteisėtas ir netikslingas bei apsunkintų Seimo narių, ypač gyvenančių atokesnėse vietovėse, parlamentinį darbą“, – teigiama „valstiečių“ frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio pasirašytame rašte.

Pagal Seimo statutą, parlamento vadovas kiekvieną mėnesį gauna 0,8 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio sumą reprezentacijai, o jo pavaduotojai – po 0,4 dydžio VMDU sumą. Seimo nariams taip pat kas mėnesį skiriama 0,8 VMDU dydžio suma išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla. Vienas VMDU šiuo metu siekia per 1 tūkst. eurų.