„Deja, mirė vienas garbaus amžiaus žmogus. Jam yra irgi patvirtinta teigiamas COVID-19. Žinoma, ten (buvo – BNS) įvairių kitų ligų“, – BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas.

NVSC duomenimis, asmuo mirė pirmadienį.

Dar vienas šio hospiso globotinis, kuriam buvo nustatytas koronavirusas, mirė savaitgalį, asmuo taip pat turėjo įvairių gretutinių ligų.

Naujų koronaviruso atvejų tarp hospiso pacientų ir darbuotojų, antradienio ryto duomenimis, neatsirado: virusas nustatytas vienuolikai darbuotojų ir 33-ims pacientams.

Pasak R. Grigaliūno, nuspręsta medžiagą dėl galimo kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo perduoti teisėsaugai.

„Mes kreipsimės ir į teisėsaugą“, – sakė jis.

„Jeigu nebūtų pažeidimų, nebūtų išplitę, nebūtų įneštas tas virusas. Ar tai saugos priemones neteisingai naudojo, ar nenaudojo, ar dar kažkas – sunku pasakyti. Faktas, kad buvo tam tikri pažeidimai, nes jeigu to nebūtų buvę, ir tų ligų neturėtume“, – kalbėjo NVSC Klaipėdos departamento vadovas.

Užsikrėtus vienuolikai įstaigos darbuotojų, o likusiems privalant saviizoliuotis, įstaigoje kilo personalo, galinčio slaugyti sunkius ligonius, problema. Nors hospiso vadovams pavyko rasti devynis iš reikiamų penkiolikos darbuotojų, kad būtų užtikrintas įstaigos darbas, liko neaišku, ar jie pradės darbą: įstaigos direktorė pirmadienį teigė, kad nauji darbuotojai negalės efektyviai tęsti veiklos ir prašė leisti jiems vadovauti skirti kažką iš esamų hospiso darbuotojų.

Vis dėlto tai, NVSC teigimu, negali būti daroma, nes kontaktą turėjusiems asmenims būtina saviizoliuotis.

„Jeigu jų darbuotojai buvo kontakte su teigiamais, tai bet kada gali tiems darbuotojams – dabar gal jie ir neigiami yra, netirta buvo galbūt – bet kada gali pasireikšti tie požymiai ir vėl, kad tas užkratas neplistų. Dabar negaliu pasakyti, kaip jie susidėliojo, bet tai yra jų atsakomybė“, – pabrėžė R. Grigaliūnas.

NVSC neturi galutinio atsakymo, kaip įstaiga toliau organizuos savo darbą, bet žada tai kontroliuoti.

Aiškinamasi, kiek pacientų lankyti namuose

Taip pat NVSC šiuo metu renka informaciją apie asmenis, kuriuos įstaigos darbuotojai galėjo lankyti namuose. R. Grigaliūno teigimu, hospisas neteikia pilnos informacijos, todėl kol kas nėra nustatyta kiek tiksliai jų buvo.

„Kažkokią tokią labai kuklią informaciją esame gavę, vakar pradėjome skambinti, ieškoti, tačiau nepilnai ir ne tiek, kiek mes prašome, gavome informacijos“, – sakė Klaipėdos departamento vadovas.

„Laukiame papildomai, šiandien kreipsimės dar sykį, jau trečią ar ketvirtą, kad papildytų, patikslintų mums reikalingą informaciją, nes mūsų darbas trukdomas, kai pateikiama nepilna ir netiksli informacija“, – kalbėjo jis.

NVSC turimais duomenimis, adresu Jūros gatvė 11, kur veikia įstaiga, registruoti du juridiniai asmenys: UAB „Klaipėdos hospisas“ bei viešoji įstaiga „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras“.

„Higienos pasas yra išduotas tikrai viešai įstaigai. „Klaipėdos hospisas“ higienos paso neturi. (...) Nežinau jų pasidalijimo, pasiskirstymo, čia tokių rebusų yra. Šiuo atveju tam, kam yra išduota, išsiaiškinome, kad ten yra ne 38, o vienai vienvietei palatai su atitinkamomis patalpėlėmis“, – sakė R. Grigaliūnas.

„Jie paslaugą galėjo teikti, pagal tuos dokumentus, ką mes turime, vienam žmogui“, – kalbėjo jis.

Hospise, tuo tarpu, slaugyti 38 pacientai.

Hospiso vadovė Rasa Dagienė pirmadienį Klaipėdos savivaldybės ekstremalių situacijų komisijai teigė, jog slaugomi užsikrėtę pacientai COVID-19 simptomų neturi.

Dėl sunkios hospiso pacientų būklės nuspręsta pagalbą jiems teikti šioje įstaigoje, į kitas gydymo įstaigas išvežant tik blogiausiu atveju, jeigu nepavyktų užtikrinti slaugos hospise.